„Dresorul de cactuși” este, înainte de toate, o carte-experiment. A fost scrisă de doi autori cu stiluri atât de diferite încât, la o primă vedere, se părea chiar că se vor anula unul pe celălalt. Că n-a fost așa, o demonstrează volumul apărut în decembrie 2019, la Libris Editorial, recomandat ulterior de Radio Guerrilla, care l-a și inclus în seria „Cu-o carte toți suntem datori” și apreciat de Mihaela Nicolae, în recenzia de pe BOOKHUB.RO (2 februarie 2020) ca „o carte minunată, scrisă ca o partitură de pian, la două mâini. Este alcătuită atât de bine, încât este dificil de multe ori să-ți dai seama cui aparține un pasaj sau altul – și asta este, vă asigur, o miză a cărții, să scrii în așa fel încât să nu se mai știe cine e dresorul, Ea sau El.”
Pentru noi, „Dresorul de cactuși” este o lupă albastră prin care ne-am privit propriile temeri, cotidianul, vreo două-trei certitudini și, mai ales, cele peste un milion de incertitudini sub semnul cărora se desfășoară orice existență analizată la rece, deci și ale noastre. Am fost când metaforici, când cinici, rareori îngăduitori (cu noi înșine nici măcar n-am încercat vreodată), dar, indubitabil, lucizi până la sânge. Literatura noastră este atipică și experimentală pentru că, până la urmă, așa este însăși viața, nu-i așa?
Interesant a fost în procesul scrierii cărții felul în care textele a doi autori s-au „acomodat” unul cu altul, lansând cititorului provocarea de a-și da singur seama dacă „se află într-o sală de lectură sau la terapie intensivă, oricum, într-un spațiu al hiperlucidității” (Mihaela Nicolae). Intenția autorilor a fost de a ieși din canoane pentru a elibera gândul care se îndură să se lase scris doar după anularea oricărei constrângeri și paradigme consacrate. Andra Tischer, redactorul revistelor Bel-Esprit și Catchy.ro, a spus despre „Dresorul de cactuși” că este „o carte al cărei gust îți rămâne pe cerul gurii pentru toată viața”, iar Radio Guerrilla a apreciat-o ca fiind „romanul cu cea mai bună coloană sonoră”.
Adriana Bogatu – A absolvit Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Filologie. Este profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, din Brăila. A debutat în studenție, cu cronică de teatru, în revista Dialog, a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. A publicat, în 2009, „Confesiuni ipotecate sau roman pentru un singur cititor” (Editura Aldo Press, București); „Clepsidre fără nisip” (Editura Aldo Press, 2012); „Portretul tău cu ochii mei” (Editura Dexon Office, București, 2016).
Adrian Victor Vank – A absolvit Universitatea București, Facultatea de Drept. Este judecător, magistrat de carieră. Original, fin observator al cotidianului, are un verb acid, adeseori necruțător, fiind un talent sublimat prin lecturi rafinate. A publicat pe bloguri, fără să adune textele într-un volum.

În pregătire pentru tipar se află cel de-al doilea volum semnat Adriana Bogatu-Adrian Victor Vank, „Și duminică e tot sâmbătă…”.
„Dresorul de cactuși”, Adriana Bogatu şi Adrian Victor Vank, Editura Libris Editorial, anul publicării: 2019, nr. pagini: 448
Puteţi cumpăra cartea de pe:
- La prima lectură: fragment dintr-un roman în lucru de Laura Ilinca - 3 decembrie 2023
- Un nou concurs Cod de Poveste: câştigi 2500 de lei pentru o povestire veselă - 28 noiembrie 2023
- Editura Nemira lansează în traducere în limba română „Singuraticul” de Eugène Ionesco, unicul roman al dramaturgului - 24 noiembrie 2023