recomandări

Am descoperit o autoare de thrillere datorită cărţilor audio: Freida McFadden

Thrillerele psihologice scrise de Freida McFadden te pot împrieteni cu cărţile audio, cea mai plăcută formă de a umple timpii morţi din fiecare zi. Iată două recomandări de pe AudioTribe.

„Menajera”, 9h 8m

Sceptic cu autorii de bestsellere Amazon, USA Today şi altele de acelaşi tip, am privit-o cu neîncredere şi pe Freida McFadden la început. Dar fiind vorba despre o carte audio, mi-am permis să dau play şi să o las să „meargă” măcar zece minute. Iar în cele zece minute m-a convins. Fără să o cunosc pe această Freida, care arată precum o actriţă din comediile pentru adolescenţi, felul în care a înnodat povestea tinerei din romanul „Menajera” m-a făcut curios să o urmăresc până la final.

Millie este eliberată condiţionat, motiv pentru care îi este aproape imposibil să găsească un loc de muncă acceptabil. Tocmai de aceea, când este angajată de Nina şi Andrew Winchester, o familie bogată şi aparent normală, cu o fetiţă un pic ciudăţică la început, Millie se arată superîncântată. Doar că, aşa cum e de aşteptat pentru un thriller psihologic devenit bestseller, totul se ruinează repede în mintea şi în viaţa noii menajere. Din doamna prezentabilă şi elegantă de la început, Nina devine extrem de arţăgoasă şi chiar imposibilă, iar Andrew, din soţul fidel şi amabil, un bărbat care ascunde multe. Ce să mai zic de faptul că micuţa cameră a lui Millie se închide doar din exterior?

Fix genul de roman pe care, dacă l-ai citi, ai da repede pagină după pagină doar ca să vezi continuarea. Aici, pe audiobook, îţi vine să setezi ritmul de redare pe viteză mai mare, însă felul în care citeşte Gabriela Marin este atât de potrivit cu vocea din carte (la început povesteşte Millie, dar ceva mai încolo intervine şi Nina), încât e păcat să strici frumuseţea poveştii, care se tot răsuceşte şi tot manevrează adevărul, încât la un moment dat îţi este aproape imposibil să anticipezi ce se va întâmpla. E suficient să spun că plăcerea de a asculta „Menajera” m-a convins să continui cu un soi de continuare de la aceeaşi scriitoare (deşi cele două cărţi se pot citi sau asculta fără probleme şi separat).

„Menajera” a apărut în anul 2022 la Editura Bookzone, în traducerea Mihaelei Apetrei. Pe AudioTribe, unde am ascultat-o eu, cartea este citită de Gabriela Marin şi durează 9 ore şi 8 minute.

„Secretul menajerei”, 8h 4m

În această nouă carte, notată ca a doua din ciclul Menajerei, deşi poate fi privită şi separat, revenim la aceeaşi Millie, pe care o întâlnim după aventurile cu familia Winchester. Şi acum, tot în nevoi financiare şi cu probleme de a fi angajată din cauza trecutului său, Millie acceptă oferta cuiva cu bani, Douglas Garrick, care îi spune că are nevoie de ea pentru curăţenie şi, uneori, pentru a găti, dar şi că trebuie să respecte o singură mare regulă: să nu interacţioneze cu soţia lui, care este bolnavă. Doar că, ce să vezi, anumite semne şi strigăte, o fac tot mai curioasă pe Millie, căreia îi este imposibil să nu se implice.

Cartea asta e şi enervantă, şi plăcută, în acelaşi timp. E clar că merge pe acelaşi tipar, dar dacă ţi-a plăcut „Menajera”, e o bucurie să vezi cum unele lucruri se leagă în aceeaşi frumuseţe de artificii şi tot te mai surprind. Interesant e că, dacă aş fi ascultat prima oară „Secretul menajerei”, cred că mi-ar fi plăcut mai mult decât „Menajera”, pentru că parcă profilul lui Millie e mai bine creat.

În orice caz, Freida McFadden m-a convins şi prin a doua carte că e genul de scriitoare pe care aş „citi-o” atunci când, de pildă, sunt nevoit să petrec mai multe ore în maşină. A contat foarte mult timbrul Gabrielei Marin şi sper ca tot ea să citească următoarele cărţi ale acestei scriitoare, în caz că vor mai apărea şi altele la Bookzone, respectiv pe AudioTribe.

Aşadar, „Secretul menajerei” a apărut la în anul 2023 la Editura Bookzone, tot în traducerea Mihaelei Apetrei. Pe AudioTribe, unde am ascultat-o eu, cartea durează 8 ore şi 4 minute.

Detaliu: dacă vă faceţi un cont nou pe AudioTribe folosind codul de cupon ASCULTAMA10, primiţi 10% reducere la prima plată. Mai multe despre AudioTribe: aici.


Fotografie reprezentativă: Lee Campbell / Unsplash

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu