anchete interviuri recomandări

Ancheta citestema.ro: Ce (şi cum) citesc scriitorii vara aceasta? (17) – Iulian Ciocan

Ne propunem să descoperim cărţile aflate pe lista de lecturi a scriitorilor în vara lui 2022. Aşadar, titlurile propuse nu vor fi neapărat apariţii noi, ci poate chiar parte din liste utile pentru scrierea cărţilor la care participanţii la anchetă lucrează în această perioadă. Ori, poate, lecturi mai vechi care se doresc împrospătate. Ori vreun titlu restant, pentru care nu a fost niciodată timp. Ori altă variantă… Şi nu doar atât, pentru că dacă tot suntem la o anchetă, credem că ar fi plăcut să vedem şi care sunt obiceiurile de lectură ale scriitorilor şi alte chestiuni din intimitatea lor de cititori-scriitori.

Iulian Ciocan. Născut pe 6 aprilie 1968 în Chişinău, Republica Moldova. Romane publicate: Înainte să moară Brejnev (Editura Polirom, 2007, România; ediţie cehă la Dybbuk, 2009;  ediţie engleză la Dalkey Archive Press, 2020; ediţie sârbă la Sluzbeni Glasnik, 2021; în curs de apariţie ediţia italiană la Bottega Errante); Tărâmul lui Saşa Kozak (Editura Tracus Arte, 2011; ediţie slovacă la Kalligram, 2015; ediţie franceză la Belleville, 2017, Premiul Coup du Coeur la Salon du Livre des Balkans); Iar dimineaţa vor veni ruşii (Editura Polirom, 2015;  ediţie cehă la Dybbuk, 2021), Dama de cupă (Editura Polirom, 2018; ediţie franceză la Belleville, 2019; nominalizare la Premiul Jean Monnet, 2020; ediţie bulgară la Foundation for Bulgarian literature, 2019; ediţie cehă la Dybbuk, 2020; ediţie olandeză la Pegasus, 2020); Clovnul (Editura Polirom, 2021).  A publicat proză în reviste şi antologii din SUA, Germania, China, Cehia, Bulgaria, Belgia şi Brazilia. Invitat la New York, la festivalul PEN World Voices (2011) şi la Noaptea Literaturii din Amsterdam (2016). În 2018 a publicat, la Editura Muzeelor Literare Iaşi, Povestea lui Nicolae Gane.

Este vara aceasta una deosebită din punctul de vedere al cărţilor pe care vreţi să le citiţi? O listă mai bogată sau poate mai rarefiată? Un titlu special pe care doriţi neapărat să-l parcurgeţi în următoarele săptămâni?

E o vară care seamănă cu precedentele, adică lista e mică deoarece vara căldura mă cam împiedică să citesc mult. Ce aş vrea să citesc acum? Mă gândesc la romanul „Dispariţia” de Cosmin Perţa deoarece jocul dintre aparenţă şi esenţă – fantasticul ce accentuează lucruri din realitate – reflexele indivizilor dincolo de care se întrezăreşte fundalul socio-politic sunt ingrediente pe care le-am folosit şi eu în ultimele mele romane. Vreau să citesc şi volumul „Rezervaţia” de George Cornilă.

Vă propuneţi şi recitiri pentru perioada următoare? În general, faceţi loc pentru recitiri sau capitolul acesta este mereu amânat din cauza noutăţilor sau a „urgenţelor”?

Recitirile sunt foarte rare în viaţa mea. Recitesc ceva numai dacă trebuie să scriu un eseu despre cartea cu pricina şi am nevoie de detalii.

Fiind vorba despre o perioadă dedicată vacanţelor, veţi schimba formatul cărţilor citite? Veţi trece de la cartea tipărită la fişierele de pe telefon sau tabletă? Cât de uşor vă este să citiţi în format electronic?

Nu citesc absolut nimic în format electronic. Nu pot să citesc de pe telefon, obosesc, nu mai ţin minte bine ce am citit. De aceea, prefer doar cărţile tipărite.

Trei cărţi, numai trei cărţi pe care trebuie să le citim cât mai repede. Care ar fi acestea?

„Uriaşul îngropat” de Kazuo Ishiguro, „Doamna Fletcher” de Tom Perrotta şi

„Iar dimineaţa vor veni ruşii” de I. Ciocan.

Unde citiţi de obicei vara? Aveţi un loc ideal? Dar un moment al zilei preferat?

Citesc mereu la bucătărie, este locul în care mi-am scris toate romanele. Prefer să citesc seara, după ora 20.00, când agitaţia zilei se estompează.

Este vara mai potrivită pentru citit decât pentru scris? În ce vă priveşte, se schimbă în vreun fel proporţia citit-scris în funcţie de anotimp?

Da, cred că vara e mai potrivită pentru citit. Căldura mare nu e benefică în planul scriiturii. Într-adevăr, scriu mai mult toamna şi iarna.

Cum arată cărţile pe care le citiţi? Subliniaţi, faceţi adnotări, lăsaţi semne din loc în loc sau rămâne totul imaculat în urma lecturii?

Subliniez anumite sintagme cu creionul, niciodată cu pixul. Nu citesc niciodată având mâinile murdare. Cel care ar putea s-o citească după mine n-ar trebui să fie dezgustat.

Puteţi cumpăra cărţile lui Iulian Ciocan (şi) de la:

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu