anchete interviuri recomandări

Ancheta citestema.ro: Ce (şi cum) citesc scriitorii vara aceasta? (9) – Marian Ilea

Ne propunem să descoperim cărţile aflate pe lista de lecturi a scriitorilor în vara lui 2022. Aşadar, titlurile propuse nu vor fi neapărat apariţii noi, ci poate chiar parte din liste utile pentru scrierea cărţilor la care participanţii la anchetă lucrează în această perioadă. Ori, poate, lecturi mai vechi care se doresc împrospătate. Ori vreun titlu restant, pentru care nu a fost niciodată timp. Ori altă variantă… Şi nu doar atât, pentru că dacă tot suntem la o anchetă, credem că ar fi plăcut să vedem şi care sunt obiceiurile de lectură ale scriitorilor şi alte chestiuni din intimitatea lor de cititori-scriitori.

Marian Ilea, născut în 1959 la Ieud (Maramureș), prozator, dramaturg, ziarist, regizor de televiziune.

Distins cu: Premiul pentru proză la Târgul Național de Carte de la Cluj 1990; Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor 1997; Marele Premiu pentru proză ASPRO 1999; Premiul pentru proză ASB 2000; Premiul pentru proză Liviu Rebreanu al Academiei Române 2005; Premiul pentru proză al Editurii Cartea Românească 2018; Premiul pentru originalitate al Festivalului Bucharest Fringe 2014; Marele Premiu al Festivalului Internațional de Teatru Monologues over Uzh 2018.

Câteva titluri: Desiștea I, II, proză (CR, 1990, 1996); Medio-Monte, antologie de proză (Dacia, 2003); Arca lui Giorgio, teatru (Tracus Arte, 2015); Herina, microroman (Polirom/CR, 2016); Grăsane făcând baie cu ușile larg deschise, antologie (CR, 2017); Nopțile din Mittelstadt, proză (CR, 2018); Zeppelinul Piticului, proză (Paralela 45, 2018); Badea George – ultima zi/L’oncle George – son dernier jour (volum bilingv, teatru și proză, în română și tradus în franceză de Dominique Ilea, Eikon, 2019); Acei minunați ani, roman (Tracus Arte, 2020); Crema de gălbenele și curcubeul, proză (Școala Ardeleană, 2021, 2022); Eoliana și ceasul solar, proză (Casa de pariuri literare, 2021); Huberta, proză (Archeus, 2021).

Este vara aceasta una deosebită din punctul de vedere al cărţilor pe care vreţi să le citiţi? O listă mai bogată sau poate mai rarefiată? Un titlu special pe care doriţi neapărat să-l parcurgeţi în următoarele săptămâni?

În vara asta nu sunt tentat de nicio noutate beletristică. Iar nu lungimea ori scurtimea unei liste de viitoare lecturi contează.

Vă propuneţi şi recitiri pentru perioada următoare? În general, faceţi loc pentru recitiri sau capitolul acesta este mereu amânat din cauza noutăţilor sau a „urgenţelor”?

În vara asta îmi propun numai recitiri – care niciodată nu se amână, în ruptul capului, căci rămân mereu noi, proaspete la recitire.

Fiind vorba despre o perioadă dedicată vacanţelor, veţi schimba formatul cărţilor citite? Veţi trece de la cartea tipărită la fişierele de pe telefon sau tabletă? Cât de uşor vă este să citiţi în format electronic?

Chiar cu riscul contaminărilor de tot soiul, încă prefer cartea-obiect, de ținut în mâini, plăcerea de-a întoarce paginile. Ceea ce nu înseamnă că refuz cititul pe tabletă, dacă e unicul acces la anumite texte.

Trei cărţi, numai trei cărţi pe care trebuie să le citim cât mai repede. Care ar fi acestea?

Albert Cohen, Cartea Mamei (Est, 1995, trad. de Irina Mavrodin); Albert Camus, Primul Om (Polirom, 2020, trad. de Ileana Cantuniari); John Fante, Întreabă praful (Humanitas, 2006, trad. de Vali Florescu).

Unde citiţi de obicei vara? Aveţi un loc ideal? Dar un moment al zilei preferat?

Bineînțeles, prefer să citesc la răcoare, fie la umbra unui copac (fără țânțari, dar cu păsări), fie la Bodega mea familiară.

Este vara mai potrivită pentru citit decât pentru scris? În ce vă priveşte, se schimbă în vreun fel proporţia citit-scris în funcţie de anotimp?

Pentru mine, proporția citit-scris nu se schimbă niciodată în funcție de anotimp, ci doar în funcție de inspirație (ori de lipsa ei).

Cum arată cărţile pe care le citiţi? Subliniaţi, faceţi adnotări, lăsaţi semne din loc în loc sau rămâne totul imaculat în urma lecturii?

Mi se-ntâmplă și să subliniez ori să adnotez anumite pasaje; o carte trebuie tratată cu delicatețe, dar nu neapărat lăsată imaculată…

Puteţi cumpăra cartea de la:

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu