Nu cred să fi întâlnit până acum vreun site autohton care să-l invite pe autor să-și promoveze creațiile, așa cum o face citestema.ro.
Pentru mine este chiar înduioșător de (și) amuzant, întrucât în fiecare dintre proiectele mele biografice am învățat să fac totul de una singură. Inclusiv coletele către cititori, o agreabilă îndeletnicire pe care o asemăn cu „facerea” unui buchet de flori sălbatice, undeva într-o florărie nonconformistă de prin Toscana.
Așa că am ales să scriu (poate data viitoare să și vorbesc) despre recenta mea carte, Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit, o biografie autorizată începută în timpul vieții actorului și definitivată la sfârșitul lui 2019, anul apariției la Editura Terra din Focșani.
Este o carte vie, care ne poate apropia post-pandemic; o carte în paginile căreia cititorul va descoperi viața tumultuoasă și cariera artistică a unuia dintre cei mai populari actori de comedie din România, care a debutat pe scenă și pe marele ecran în anii ’60.
La cele peste 350 de pagini de text se adaugă alte 100 de pagini cu fotografii care vin să ilustreze momente importante din viața Personajului: copilăria petrecută într-un cartier cosmopolit al Piteștiului, unde „teatrul” cotidian i-a servit drept model pentru mai târziu; primii ani de studiu la aceeași școală unde învățase și poetul Ion Minulescu; întâlnirea providențială cu Maestrul Ion Lucian și anii studenției în Institutul de teatru din Capitală; amintirile din culisele cinematografiei sau trainicele prietenii actoricești; rădăcinile paterne și universul matern; multitudinea de unchi și mătuși, de veri și verișoare din ambele „tabere” care fac din povestea vieții lui Papaiani o posibilă concurentă a peliculelor neorealiste.
Am scris această carte cu gândul la cinefili și la cei credincioși teatrului, și cu speranța de a fi spre folosul studenților din breaslă. Este și motivul pentru care am ales să așez în anexa cărții o filmografie absolut completă, alături de fișele tuturor premierelor teatrale ale spectacolelor care l-au avut în distribuție pe Sebastian Papaiani.
Cele peste 300 note de subsol aduc în fața cititorului – într-o nostalgică enumerare și într-o minuțioasă documentare – nume de cineaști dispăruți, de interpreți și compozitori de muzică de film, de operatori, monteuri sau scenografi. Aceste note, care însoțesc textul, constituie, într-adevăr, „revolta” mea față de aneantizarea unor personalități dispărute înainte de apariția internetului, motiv pentru care numele acestora nu pot fi accesate azi printr-un singur click.
Cu un subtitlu prin care își avertizează cititorul că nu a mai rămas nimic de spus sau de scris, unica biografie a lui Sebastian Papaiani vine să completeze una dintre multele „casete” rămase goale în peisajul teatral și cinematografic românesc.
Și pentru că suntem la Citește-mă! sau Citește, mă!, voi încheia cu două pasaje rostite de eroul cărții, cel care se distingea printr-o naturalețe debordantă când începea să povestească despre sine:
„Păi n-am avut bibliotecă în casă. Camera era prea mică… Dacă aș fi avut, aș fi stat pe-afară. Noroc cu debitele de unde puteam împrumuta cărți. De acolo am citit Dama cu camelii, Femei celebre, Aventurile echipajului Dox, Aventurile Submarinului Dox. Doxurile, cum le spuneam noi, erau singurele cărți pe care le aveam când eram la ai mei. Acum am peste 1000 de volume și nu mai știu pe unde să le țin […].”
Pe vremea studenției, problematica lecturii și-a găsit rezolvare grație unui unchi, tipograf-legător la Editura Eminescu.
„La unchiul Mircea, care mă primise în gazdă când eram student, dădusem peste o comoară cu ediții de lux. Aducea acasă toate noutățile editoriale, îmbrăcate în piele.”
Annie Muscă – A studiat limba franceză la Facultatea de Litere din cadrul Universității Miséricorde din Fribourg (Elveția). În 2008, a publicat prima biografie autorizată a omului de televiziune Tudor Vornicu, lansând astfel un original proiect de biografii. A colaborat la proiectul „Ne auzim la Majestic”, inițiat în 2005 de Redacția Teatrul Național Radiofonic, iar în perioada 2014-2019 a fost autoarea rubricii „Remember” la Revista Teatrală Radio, un proiect Radio România Cultural, dedicat vieții teatrale românești și teatrului la microfon. În aceeași perioadă, a inițiat un proiect de cercetare în cadrul Agenției Spațiale Române, realizând monografia acestei instituții.
„Pasionată de viețile altora, am ajuns să mă «convertesc» la o profesie aproape inexistentă în România, aceea de biograf.” (Annie Muscă)
Alte biografii publicate:
- Dan Mihăescu. Spovedania unui umorist. Focșani: Editura Terra, 2010
- Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut. București: Editura Adevărul Holding, 2012
- Ion Miclea. Povestea unui fotograf. București: Editura Biblioteca Bucureștilor, 2012
- Pantelie Tuțuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineast. Focșani: Editura Terra, 2013
- Dan Puican. Radioul este viața mea. București: Editura Adevărul, 2013
Annie Muscă, Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit, Editura Terra, anul Publicării: 2019, nr. pagini: 442
Cartea poate fi cumpărată de la:
Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citestema.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.
scrie un comentariu