București scriitorii, despre cărţile lor

Aşa să crească iarba pe noi – Augustin Cupşa


Text exclusiv citestema.ro

“Mi-am dorit să scriu despre locurile mele, din ce în ce mai motivat pe măsură ce m-am îndepărtat de casă, despre lucruri care mi-au rămas întipărite în minte și nu le mai pot găsi altundeva. Îmi amintesc că la proiecția de la București a filmului Soare înșelător, Nikita Mihalkov spunea – nu poți să fii cu adevărat internațional dacă nu ești cu adevărat național. Dar eu nu m-am gândit la ce să fiu, național și internațional, am vrut să spun o poveste pentru ceilalți și știu că nu ai poveste fără personaj și nu ai personaj fără spațiul său.

Personajul reclamă spațiul, spațiul vorbește prin gesturile lui. Om și locurile sale.

Când mă gândesc la Sud, văd câmpurile cu buruieni sub arșița zilelor de vară, lumina albă, fără de scăpare, praful drumurilor, șinele de tren sclipind în soare, timpul care nici nu merge, nici nu stă – un vârtej în apă la fel ca în lucrarea lui Ion Grigorescu, Izvor.

În poveste i-am luat cu mine pe băieții de generală, care poștesc împreună prima țigară și visează să fugă în Italia, fetele de cartier, care-și plescăie șlapii și mestecă indolent gumă, târgul de vechituri de la Romanești, păcănelele de pe România Muncitoare, specula de orice fel, braconajul de păsări, fotbalul de pe terenurile de zgură și bătăile dintre găști, iar pe măsură ce povestea s-a dezvoltat, reperele de timp și de spațiu au început să se piardă și să amestece, cam ca în tărâmul ficțional al lui Faulkner, dintr-un alt Sud.

Fiecare imagine cu un resort în tensiune, agățat din interior, așa cum Husserl prevedea intenționalitatea conștiinței, și toate ducând către revelația finală de sine. Lepădarea în lume, tu între toți ceilalți. Și un adevăr pe care nu-l poți spune nimănui.” – Augustin Cupşa

Editura Humanitas; anul apariţiei: 2017; pagini: 200.


Cumpără cartea

Augustin Cupşa (n. 1980) a debutat în 2006 cu romanul Perforatorii (pentru care a obținut premiul revistei Ramuri, premiul revistei Mozaicul, Premiul Opera Prima al Patronatului Român, sub egida USR, și a fost nominalizat la premiul Euridice). A mai publicat două volume de proză scurtă, Profesorul Bumb și Macii suedezi, nominalizat la Gala Tânărului Scriitor, (2011), și Marile bucurii și marile tristeți, nominalizat la Gala Bun de Tipar (2014) și tradus integral în limba sârbă (Velike radosti i velike tuge). Ca scenarist a debutat cu Trenul către București pleacă de la linia 3 (premiul HBO România), a colaborat la adaptarea serialului În Derivă (produs de HBO România 2011, 2012) și la scurtmetrajele Ceață (Grand Prix du Jury, Festival International Premiers Plans Angers, Debut Prize Message to man Sankt Petersburg IFF) și Fructe necoapte. Prezent în antologii de proză scurtă, a publicat și scurte eseuri în Dilema Veche, Mozaicul, Ramuri, România Literară şi Art7. Romanul Așa să crească iarba pe noi a apărut la Humanitas în 2017.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu