București comunicate de presă evenimente

Astăzi începe cea mai așteptată ediție Bookfest

scris de citestema.ro

• peste 500 de evenimente cu acces gratuit și fără restricții sanitare • peste 50 de evenimente dedicate copiilor • peste 60 de evenimente la standul Japoniei, țăra invitată de onoare • premieră: „Dezbaterile Bookfest”, evenimente de ținută, pe teme de actualitate • cinematograf româno-japonez • Bookfest, ediția a XV-a: 1-5 iunie (bookfest.ro)

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe astăzi la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.

Peste 200 de expozanți din întreaga țară și din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanțe la București sunt prezenți până duminică, 5 iunie, în Pavilionul B2 al Romexpo, iar peste 500 de evenimente sunt programate să aibă loc de-a lungul celor cinci zile, atât la standurile expozanților, cât și în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest și un stand pentru copii, Bookfest Junior. 

Circa 50 de evenimente le sunt dedicate copiilor, în cadrul Bookfest Junior, proiectul dezvoltat în cadrul salonului de carte în urmă cu cinci ani, aflat într-o creștere spectaculoasă de la o ediție la alta. Ediția din acest an a „Bookfestului copiilor” reunește în program, pe lângă mult-așteptatele lansări de carte și întâlniri cu autorii preferați, și o serie de ateliere, expoziții de pictură cu desene inspirate din cărți, teatru, completate de momente speciale cu reduceri atractive tip happy-hour și tombole.

Un record în ceea ce privește numărul de evenimente îl înregistrează și țara invitată de onoare, Japonia, care le propune vizitatorilor celei de-a XV-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest peste 60 de evenimente. Este vorba despre un program complex, care le oferă iubitorilor de carte ocazia de a călători în universul artei și al culturii populare japoneze, prin participarea la o suită de evenimente: o olimpiadă de benzi desenate, ateliere de pictură în stil japonez (semn de carte), ateliere de karuta și hanafuda (cărți de joc japoneze), ateliere de caligrafie, ateliere de Origami, un atelier de Yukata (chimono de vară), completate de un spectacol de modă inspirat de chimonouri. Programul divers al Japoniei include și o serie de evenimente dedicate specialiștilor din diverse domenii, precum ar fi traducătorii (atelier de traduceri cu accent pe expresii idiomatice și proverbe japoneze) sau fanilor celui mai dezvoltat domeniul al publishingului de carte din Țara Soarelui Răsare: manga.

Noi cărți semnate de îndrăgiți autori români și cele mai așteptate traduceri din literatura universală stau în centrul celor peste 300 de evenimente propuse de expozanți. După doi ani de absență, cititorii prezenți la Bookfest de-a lungul celor cinci zile vor avea ocazia să se reîntâlnească cu autori îndrăgiți, nume precum Mircea Cărtărescu, Matei Vișniec, Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Sorin Alexandrescu, Ioana Nicolaie, Horia-Roman Patapievici, Armand Goșu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu, Radu Paraschivescu, Maia Morgenstern, Denisa Comănescu, Andrei Oișteanu, Cristian Tudor Popescu, Mircea Mihăieș, Adrian Cioroianu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, alături de nume cunoscute cu performanțe remarcabile în domenii conexe care și-au transpus experiențele în cărți:  Andreea Marin, pr. Constantin Necula, Mihai Morar, Mihaela Bilic sau Ana Maria Brânză. De asemenea, și cei mai mici dintre cititori se vor putea bucura de reîntâlnirea cu autorii lor îndrăgiți, în cadrul unor evenimente interactive. Florin Bican, Alex Donovici, Cristina Andone, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Lavinia Braniște, Carmen Tiderle, Horia Corcheș sau Alex Moldovan se află pe lista autorilor care participă la evenimentele dedicate copiilor și tinerilor la ediția din acest an a Bookfest.

Arhitectura programului de evenimente de la Bookfest 2022 reunește și o serie de dezbateri care își propun să investigheze felul în care arată lumea, la capătul a doi ani pandemici și trei luni de război: cele  trei mari „Dezbateri Bookfest”, pe teme de educație, sănătate fizică și psihică a copiilor și de geopolitică, despre cum a ajuns Rusia agresorul de astăzi. Acestora li se alătură o serie de discuții care își propun să îi așeze la aceeași masă pe profesioniștii lumii publishingului de carte: dialoguri între traducători și redactori, seminar cu traducători de literatura română din afara României, mese rotunde și ateliere cu graficieni, traducători, ilustratori, organizate din dorința de a avea o perspectivă cât mai fidelă asupra pieței de carte autohtone și a marilor provocările cu care se confruntă profesioniștii acesteia la mijlocul anului 2022.

Iubitorii cinemaului se bucură și ei de o ofertă bogată de filme la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest: atât filme puse la dispoziție de țara invitată, Japonia, cât și filme românești, o selecție oferită de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

• Programul Bookfest 2022, aici: https://bookfest.ro/programul-general-al-evenimentelor-bookfest-2022/

• Programul țării invitate și detalii despre piața de carte japoneză, aici: https://bit.ly/3wX62Iu

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu