polirom.ro

Există un pescăruş pe care Veronica D. Niculescu l-a botezat Gregoire şi care a ales să-şi crească puii în inima Bucureştiului, ajungând astfel muză pentru Isidor. Şi există un birou minunat la care se poate lucra atât la traduceri din Nabokov sau la romane pentru „oameni mari”, cât şi la astfel de poveşti pentru copiii de toate vârstele.

Mă identific cu acea categorie de cititori adulţi la care face referire Veronica D. Niculescu în cel de-al doilea paragraf al mulţumirilor care încheie „Iarna lui Isidor”. Mi-a plăcut atât de mult „O vară cu Isidor”, încât mi-am dorit să citesc şi continuarea (şi sigur că aş dori acum încă un carte în aceeaşi serie). Lumea condorului Isidor şi a prietenei lui Serena este atât de bine conturată încât crezi în ea şi ca adult, în ciuda desprinderilor de la realitate care dau farmec ficţiunii. Şi probabil că asta m-a atras la cărţile cu Isidor…

Iar acum, în „Iarna lui Isidor”, chiar că am dus lectura foarte curios de la un capăt la altul, pentru că e vorba de vocea lui Isidor, de felul cum trăieşte el după despărţirea de Serena, fetiţa care l-a eliberat. Într-un spaţiu uşor de identificat, Sinaia atât de vizitată de turişti, condorul e nevoit să-şi găsească adăpost şi să se pregătească pentru iarnă. Cum reuşeşte un condor să supravieţuiască într-o lume a adulţilor, cum se poate hrăni ori cum poate să meargă la patinoar fără ca „oamenii mari” să-l dibuiască şi să dea alarma ori, mai mult, cum poate pune la cale eliberarea păsărilor de la Zoo, vedeţi în această poveste despre dragoste şi speranţă, dar şi despre prietenie.

De această dată, condorul Isidor se împrieteneşte cu un corb, o bufniţă şi un căţel (mare, dar blând), de unde tot felul de întâmplări amuzante, dar şi o atmosferă care te îndepărtează de realitatea copleşitoare şi îţi lasă libertatea unei lumi în care gesturile frumoase contează şi în care cuvântul de ordine este „dor”. Este vorba despre cât de mult îi lipseşte lui Isidor Serena şi cât de puternic este ataşamentul lor.

„Ce-ncepe cu S şi se-ncheie cu A?” Sinaia. Serena. Un univers din câteva litere.

Veronica D. Niculescu, „Iarna lui Isidor”, Editura Polirom junior, anul publicării: 2020, nr. pagini: 216


Cartea poate fi cumpărată de la:


Fotografie reprezentativă de Michael Mráz pe Unsplash

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here