polirom.ro


Text exclusiv citestema.ro

“Pentru cei care nu mă cunosc, numele meu este K.J. Mecklenfeld și sunt autorul seriei de cărți pentru copii Aventurile lui Hendrik de Mol. Editura Univers a publicat primele două volume, Planeta de Aur și Planeta de Jad, iar acum scriu a treia carte din serie, Hendrik de Mol și Planeta de Chihlimbar.

Hendrik de Mol este un băiat cam ciudat care trăiește împreună cu bunicul lui într-un muzeu al jucăriilor din Olanda. Am început să-i construiesc lumea în 2003, fără să fiu convins că voi scrie vreodată o carte. Eram în dubii. Am fost un cititor avid în copilărie, dar niciodată încurajat în a-mi începe o carieră în domeniul literelor. Asta era pe vremea comunismului, părinții mei fiind ferm convinși că oricine își va alege meseria de scriitor va fi muritor de foame – nu că ar fi fost departe de adevăr, știm cu toții cum era pe vremea aceea. Și i-am ascultat. Însă, după mulți ani de studii tehnice și slujbe în domeniul învățământului, vânzărilor și marketingului care mi-au asigurat existența, poveștile din mine au început să ceară cu tot dinadinsul să iasă în lume. Și așa m-am apucat de scris. Întâi doar pentru mine. De fapt și acum tot pentru mine scriu în primul și în primul rând. Dacă nu mă plictisesc (re)citind cartea pe care tocmai am terminat-o de scris, ia drumul editurilor.

Revenind la Hendrik de Mol: mi-am dorit un personaj principal viteaz, dar nu perfect, așa cum erau pe vremuri mai toți eroii din cărțile pentru copii.

Mi-am mai dorit și să tratez probleme serioase, despre care lumea nu prea are curaj să vorbească și despre care nici nu prea vrea să audă. Precum agorafobia, frica de spații deschise, cea cu care are de luptat Hendrik în primul volum, sau bully-ingul – persecuția? din câte știu nici nu are un nume specific în România, ci se folosește tot cuvântul din limba engleză – cu care se confruntă în al doilea volum. Amândouă, zic eu, sunt probleme actuale. În ultima vreme văd din ce în ce mai mulți copii agorafobici. Nici nu-i de mirare, când părinții sunt atât de protectori. Copiii își petrec marea majoritate a timpului în spații închise, acasă sau la școală, și prea puțin timp în natură. Iar bully-ingul, ce să mai zic? Există din vremuri imemoriale, fiind tratat ca ceva normal („Fii bărbat!”, „Luptă!”, „Dă-i una înapoi!”, etc). Întrebarea a fost cum anume să scriu despre aceste probleme fără să fiu plicticos. Și așa au devenit aventuri. Dacă mă iau după email-urile primite de la părinți care îmi spun cum Hedrik le-a ajutat copiii să depășească momente dificile, îmi zic că am reușit. Și sunt foarte bucuros.

De la cărțile cu Hendrik de Mol încoace, am descoperit că îmi place să scriu și povestiri scurte. Au apărut deja două în antologii de la Editura Arthur și, de curând, încă una, pentru care am primit și un premiu de creație literară, în Poveștile de la Bojdeucă, apărută la Editura Muzeelor Literare. Sper ca povestirile mele să fie la fel de bine primite precum cărțile de aventuri.” – K.J. Mecklenfeld 

Editura Univers; anul apariţiei: 2015; pagini: 336.

Editura Univers; anul apariţiei: 2016; pagini: 304.


Cumpără cărţile

K.J. Mecklenfeld, scriitorul olandez de origine română, este de fapt un urs de pluș. Născut pe Planeta de Pluș și fermecat de către un vrăjitor fără inimă, este nevoit să își trăiască viața pe Pământ, sub înfăţişarea unui om. Scrie cărți pentru copii și îi este tare dor de Câmpiile Portocalii. Poate fi găsit la www.kjmecklenfeld.nl.

carturesti.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here