cărţi pentru copii cronici recomandări

Urâţi sunt doar oamenii răi: „Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat” de Iulian Tănase

Din câte am înţeles, cartea aceasta este prima pe care Editura Nemi, imprint al Editurii Nemira, o realizează „de la zero”, cu contribuţie sută la sută românească. Adică scriitorul e român, iar ilustratoarea, la fel. Deşi, doar dacă răsfoieşti cartea, n-ai zice. Arată chiar mai bine decât multe dintre traducerile strălucitoare care ne umplu librăriile.

Sacha are patru ani, ochi mari, albaştri, şi păr blond, cârlionţat, este rârâit şi trăieşte într-o locuinţă obişnuită. Doar că imaginaţia lui bogată transformă acest apartament într-un castel, pe care tatăl i-l oferă cadou de ziua lui. Iar cele trei camere se preschimbă treptat într-un spaţiu fantastic, în care uşile sunt evantaie-mitralieră, portocalele seamănă cu dovlecii de Halloween, iar creioanele colorate, cu nişte şerpi.

Relaţia dintre Sacha şi tatăl lui este una specială, foarte strânsă, şi de multe ori cei doi îşi adresează cuvinte de dragoste, care vin cumva să compenseze locul gol – de neevitat, când citeşti cartea cu ochi de adult – creat de absenţa sorei lui Sacha, Adora, dar şi de cea a mamei lui, de care înţelegi că tatăl este despărţit.

Cu ce te câştigă cartea asta? Cu dialogurile, care ocupă mare parte din text. Cu monologurile rârâite ale lui Sacha. Ba chiar şi cu lecţiile de viaţă ale tatălui:

„Există oameni care poate că, fizic, nu sunt frumoşi, însă poţi să nu fii frumos fără să fii urât. Urâţi sunt doar oamenii răi.”

Aş mai adăuga desenele incredibil de vii ale Alexiei Udrişte. Sacha desenat de ea seamănă cu Micul Prinţ, mai ales că, pe copertă, are în braţe o vulpe.

Şi te mai câştigă şi cu atmosfera de poveste, cu calmul trăirilor dominate de imaginaţie, din care ştii că nimic rău nu se poate întâmpla în veci. E acea atmosferă care, dacă ar exista în fiecare casă, la fiecare masă, aproape că te-ar încuraja să crezi că nu vor mai exista niciodată războaie, ori certuri, ori invidii, ori chestii din alea de oameni mari, care nu ştiu sau poate au uitat că o fată poate fi cucerită doar cu glume. Că şi dacă-i zici prea multe glume acelei fete şi o doare burta de atâta râs, îi trece de la dragoste.

Iulian Tănase, „Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat” (cu ilustraţii de Alexia Udrişte), Editura Nemi, 2017

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

2 Comments

scrie un comentariu