recomandări scriitorii, despre cărţile lor

Azar Nafisi, despre „Lucruri nespuse”: „Una dintre cele mai dureroase experienţe din viaţa mea”

Celebra scriitoare de origine iraniană Azar Nafisi (autoarea bestsellerului „Citind Lolita în Teheran”) a vorbit pentru Pen America despre cartea „Lucruri nespuse”, publicată şi în România, de Editura Polirom.

Azar Nafisi consideră „Lucruri nespuse” unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte din viaţa sa.  „În ţara mea natală, memoriile personale sunt aproape tabu, memoriile sunt mai mult despre chestiuni publice şi în niciun caz personale. Ştiam că o să am probleme din cauza unor lucruri pe care le voi scrie. Şi cu toate astea cea mai mare provocare nu a fost reprezentată de reacţiile celorlalţi la scrisul meu, ci de reacţiile mele. Să scriu cartea aceasta a fost una dintre cele mai dureroase experienţe din viaţa mea. Dar am simţit că trebuie s-o scriu ca să-mi pot lua la revedere aşa cum se cuvine de la părinţii mei şi de la ţara mea natală, prin amintirile mele despre ei, în acest fel sărbătorindu-i, dar şi plângându-le soarta.”

Întrebată de Lily Philpott, pentru Pen America, dacă ar schimba ceva din ce a publicat, scriitoarea iraniană a răspuns:

„Cărţile sunt precum copiii mei, odată ce au plecat de la mine au viaţa lor şi nu-mi doresc să-i mai controlez. Dacă aş zice că aş vrea să nu fi scris ceva anume ar fi ca şi cum nu mi-aş fi dorit ca un copil să se nască.”


Lucruri nespuse este în acelaşi timp o carte de memorii şi cronica impresionantă a unei familii, care se întinde de-a lungul unei lungi perioade de schimbări ce au dus la Revoluţia Islamică din 1978-1979, cînd Iranul se transformă într-o dictatură religioasă. Scriitoarea ne povesteşte cu o sinceritate cuceritoare despre copilăria ei şi despre ce înseamnă să creşti într-o ţară precum Iranul, ne împărtăşeşte amintiri dureroase despre părinţii ei, despre ambiţiile mamei şi infidelităţile tatălui, secrete de familie adînc îngropate, ne mărturiseşte cum a descoperit literatura şi infinitatea de lumi pe care aceasta i le aşternea la picioare. Şi ne vorbeşte despre preţul pe care trebuie să-l plătească o familie pentru propria libertate într-o ţară dezbinată de revoluţie şi despre alegerile pe care femeile sînt nevoite să le facă zi de zi.


„Temerile şi emoţiile noastre sunt uneori mai puternice decât pericolul public. Tăinuindu-le, păstrăm puterea lor malefică. Trebuie să fii capabil să descrii ceva dacă doreşti să scapi de el, şi pentru a face asta trebuie să recunoşti că există.” (citat din „Lucruri nespuse”, Editura Polirom, anul publicării: 2018, traducere din limba engleză şi note de Sânziana Dragoş)

Cartea este disponibilă pe libris.ro, pe elefant.ro şi pe site-ul Editurii Polirom.

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu