evenimente

„Băiatul cel nou” de Tracy Chevalier – lansare la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

scris de citestema.ro

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 20 iunie, ora 19, la lansarea bestsellerului internațional „Băiatul cel nou” de Tracy Chevalier, al cincilea volum din cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare, recent apărut în limba română în traducerea lui Vali Florescu.

La eveniment vor participa directorul British Council România, Nigel Bellingham, scriitoarele Ioana Nicolaie și Ioana Pârvulescu și bloggerul cultural Laura Câlțea. Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii. Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Tracy Chevalier transpune Othello la începutul anilor 1970, într-o școală dintr-o suburbie a Washingtonului, unde până la ora prânzului puștii bat mingea, sar coarda, se îndrăgostesc cu repeziciune și tot la fel de ușor își însușesc prejudecățile părinților și profesorilor lor. Interpretarea concisă și electrizantă semnată de Tracy Chevalier pune în lumină consecințele rasismului, geloziei și fricii.

Viața unui elev nou-venit nu e niciodată simplă. Dar dacă pielea lui are altă culoare decât cea a colegilor săi, lucrurile devin și mai complicate. Osei Kokote, fiul de 11 ani al unui diplomat din Ghana sosit la Washington, are noroc: Dee, una dintre cele mai frumoase fete, îl simpatizează imediat. Ian nu vede cu ochi buni sentimentul spontan care se naște între cei doi și nici faptul că Osei excelează la sport, punându-i astfel în pericol statutul de stăpân absolut al curții școlii, adjudecat pe parcursul anilor prin agresivitate, șantaj și intimidare. Cu o abilitate psihologică uimitoare, el începe să țeasă ițele unei intrigi prin care îi manipulează pe toți ceilalți. Până la sfârșitul zilei, viețile protagoniștilor – elevi și profesori deopotrivă – se vor schimba pentru totdeauna.

„Tracy Chevalier își dă măsura talentului prin felul în care reînvie în romanele ei epocile și atmosfera acestora, iar „Băiatul cel nou” nu face excepție. De la tivul brodat cu flori al jeanșilor evazați și până la pocnetul corzilor pe asfaltul locului de joacă, scriitoarea surprinde nu numai spiritul unei perioade, cu rasismul ei ocazional, ci însăși esența copilăriei din anii ’70.“ („San Francisco Book Review”)

Seria Hogarth Shakespeare propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către unii dintre cei mai bine cotaţi scriitori actuali, care le reimaginează pentru secolul XXI. Proiectul a fost demarat a fost demarat în 2015 în Marea Britanie, la 400 de ani de la moartea marelui Will, şi preluat deja de edituri din peste 28 de ţări. În România, Proiectul Hogarth Shakespeare apare la editura Humanitas Fiction sub coordonarea editorului Denisei Comănescu, cu susţinerea British Council România. Până acum, în limba română au apărut cinci titluri din această serie: O paranteză în timp – Jeanette Winterson, Poveste de iarnă reimaginată, Shylock este numele meu – Howard Jacobson, reinterpretarea tematică a piesei Neguțătorul din Veneția, Scorpia – Anne Tyler, o trimitere sugestivă la Îmblânzirea scorpieiPui de cotoroanță – Margaret Atwood, o explorare revelatoare și palpitantă a temelor din Furtuna și Băiatul cel nou, o transpunere a lui Othello în contextul unei școli americane în care prejudecățile joacă un rol important. Urmează noi romane de Edward St Aubyn (temă Regele Lear), Jo Nesbø (temă Macbeth) și Gillian Flynn (temă Hamlet).

Tracy Chevalier s-a născut în 1962 și a copilărit în Washington, D.C. În 1984 a absolvit Oberlin College cu o diplomă în literatura engleză, dar a părăsit Statele Unite la 22 de ani, stabilindu-se în Anglia. După ce a lucrat câțiva ani ca redactor de carte într-o editură, a obținut masteratul în literatură la University of East Anglia. A debutat în 1997 cu romanul Albastru pur (The Virgin Blue), care devine imediat bestseller, iar doi ani mai târziu a publicat Fata cu cercel de perlă (Girl with A Pearl Earring), un fenomen editorial internațional, ecranizat în 2003, cu Scarlet Johansson și Colin Firth în rolurile principale. Romanele ce au urmat au consacrat-o definitiv, cititorii fiind fascinați de bogăția detaliilor istorice prin care creează adevărate tapiserii literare: Îngeri căzători (Falling Angels, 2001), Doamna și licornul (The Lady and the Unicorn, 2003), Simetria de temut (Burning Bright, 2007), Făpturi uluitoare (Remarkable Creatures, 2009), Ultima fugară (The Last Runaway, 2013) și La marginea livezii (At the Edge of the Orchard, 2016). A fost editorul antologiilor Twentieth-Century Children’s Writers Reader (1989) și Reader, I Married Him: Stories Inspired by Jane Eyre (2016). Invitată să facă parte din Proiectul Hogarth Shakespeare, scriitoarea se inspiră din atmosfera școlii din copilăria ei în romanul Băiatul cel nou (New Boy. Othello Retold), apărut în 2017. Tracy Chevalier este membră a Societății Regale de Literatură din Marea Britanie. În prezent trăiește la Londra alături de familia sa.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu