libris.ro

Secretul teribil al lui Charlie McGuffin este că se poate transforma în animale. Fără să poată controla fenomenul, Charlie, un băieţel comun, dintr-o familie comună, care are şi un frate mai mare internat în spital, devine mai întâi păianjen.

Nu este vorba despre o superputere – probabil lui Charlie i-ar fi plăcut să deţină controlul – ci mai degrabă o plonjare într-un inedit care-i schimbă total relaţia cu prietenii de la şcoală şi cu profesorii.

Pentru că nu-şi dă seama de unde vine transformarea asta, Charlie vorbeşte cu cei mai buni prieteni: Mohsen şi Wogan, dar şi cu (ori mai ales şi cu) Flora, o fetiţă ceva mai aparte, care ştie să orienteze situaţia pe calea ştiinţei.

E clar, părinţii nu trebuie să afle – mai ales că sunt apăsaţi de situaţia fratelui mai mare, pe care-l aşteaptă nişte analize decisive. La fel, cei patru prieteni trebuie să se ferească de diverşi profesori, dar şi de directoare – un alt personaj superamuzant, cu o cancelarie asemănătoare unui spaţiu de la grădina botanică, un mediu mai degrabă tropical, cu o căldură propice plantelor, dar din care scapă cine poate…

Pentru a găsi o ieşire din situaţie, copiii caută să determine cauza transformărilor. Şi pentru asta, fac tot felul de experimente, unele mai periculoase şi mai amuzante ca altele, iar Charlie devine pe rând porumbel, purice ori rinocer, ba chiar şi şarpe, într-o avalanşă de situaţii pe care parcă numai în desene animate le mai vezi.

Pentru un copil care acum descoperă cititul, e o carte super: are marginile colorate în roşu, o copertă galbenă, atrăgătoare, desene mari, care leagă foarte bine povestea de imaginar, şi un ritm de care ţi-e greu să te rupi.

Copiii vor dori să ştie şi cum reuşeşte Charlie să se salveze din tachinările lui Dylan, duşmanul lui de la şcoală, şi vor căuta până la sfârşit transformarea lui Charlie în cocoş care… întârzie să apară. E o minciună uriaşă în cartea asta, de care îţi dai seama abia la sfârşit, însă o minciună care te face să ţii minte cartea şi să n-o amesteci cu toate celelalte volume colorate pentru copii.

O carte despre prietenie, controlul emoţiilor şi curaj.

Sam Copeland, „Sam se transformă în cocoş”, cu ilustraţii de Sarah Horne, Editura Litera, 2019, 272 de pagini

Carte disponibilă pe site-ul editurii.

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here