Ce vacanță e cea în care nu-ți acorzi plăcerea de a te relaxa cu o carte? Preferi să citești dimineața, cu o cafea bună alături? Sau preferi să citești după-amiaza, cu o limonadă rece în mână? Ori poate seara, în compania unui pahar de vin? Oricum ar fi, la Editura Vremea poţi găsi cărți pentru toate momentele vacanței tale.
O carte despre puterea cărților bune se potrivește cu cafeaua de dimineață târzie. „Cărți în dialog”, scrisă de Tatiana Mărgescu, cuprinde povestiri fermecătoare despre cărțile care i-au marcat autoarei viața și felul în care i-au marcat-o: prin oameni, întâmplări, emoții. Se citește de dimineață pentru a trezi pofta cărților de după-amiază.
Sau poate vrei să începi dimineața cu chef de viață și bucuria de a trăi într-o lume liberă, occidentală. Vei aprecia locurile în care-ți petreci vacanța și mai mult citind cartea „Homo Sovieticus”, de Alexandr Zinoviev, o fenomenală și deja celebră carte despre ipocrizia rusului comunist fugit în Occident. Bunăstarea Occidentului este în același timp folosită și disprețuită de acest rus, săracul cusurgiu, veșnic bombănind.
Albumul „Flori din trecut. Regine și prințese regale ale României” se potrivește după-amiezilor în care uiți de grijile tale, citind despre grijile făpturilor feminine regale. Intrigi politice se întrepătrund cu amoruri secrete și comportamente scandaloase, având ca protagoniste pe reprezentantele Casei Regale a României, fie prințese, principese sau regine. Fotografiile surprind ipostaze necunoscute publicului, dar pun în valoare și eleganța vestimentației princiare.
Un vin bun cere întotdeauna și o muzică bună. Locul muzicii îl poate ține cartea „Alchimistul. Amintiri cu și despre Dinu Lipatti”, o culegere de texte care evocă figura marelui pianist român atât în ipostaze intime, de familie, cât și pe scenele marilor sale concerte. Dinu Lipatti ni se înfățișează ca un geniu chinuit de timiditate, impresionând deopotrivă prin calități artistice și umane. Ni se înfățișează inclusiv prin intermediul fotografiilor, cartea conținând 24 de pagini cu portrete inedite ale lui Dinu Lipatti.
Petrece o seară romantică în compania uneia dintre cele mai pasionale povești de dragoste avându-l pe Constantin Brâncuși în rol principal. Cartea „Brâncuși și Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan și Tonton” cuprinde scrisorile de dragoste dintre marele sculptor român și iubita sa cu 30 de ani mai tânără, Marthe Lebherz, o balerină din Elveția care s-a dovedit singura femeie ce a trezit în Brâncuși dorința căsătoriei. Tonul scrisorilor e unul surprinzător de… fierbinte!
În fotografia reprezentativă: Dinu Lipatti (din volumul „Alchimistul. Amintiri cu și despre Dinu Lipatti”)
scrie un comentariu