cronici recomandări

Cea mai bună carte motivațională despre curaj și verticalitate

Dacă citești acest titlu de cronică și simți mirare, atunci mi-am atins scopul. Ai ajuns în punctul când trebuie să afli despre o femeie-munte, o jucătoare meticuloasă în lumea dură a jurnalismului de investigație: Maria Ressa. Notează undeva în minte acest nume, pentru că, la finalul cronicii, o să-i cauți cartea tradusă excelent de Mona Dîrțu la ZYX Books.

Maria Ressa este o jurnalistă americană de origine filipineză, scriitoare și CEO al companiei media Rappler, pe care a fondat-o în 2012, alături de două colege de breaslă. Memoriile ei sunt cu adevărat impresionante, mai ales că surprind atât debutul vieții, marcate de fuga mamei sale în America, unde ulterior o aduce, cât și de contextualitatea socio-politică prezentă în Filipine. Ressa își începe activitatea de jurnalist printr-o revenire în Patrie, după ce absolvește prestigioasa Universitate Princeton. Familia și colegii nu o înțeleg, pe alocuri chiar o judecă. Alegerea de a renunța la visul american în favoarea unei țări care se află la limita de sus a corupției și favoritismului? Să fim sinceri, chestia asta cere multă tărie și curaj.

Ajunsă înapoi în Manila, Maria Ressa descoperă că jurnaliștii au mâinile legate (destul de confortabil, în cătușe roz) de prietenii influente și de acte de corupție, iar cine încearcă să se elibereze… Lucrurile stau prost, dar perspectivele existente explicau cumva noi posibilități.

„Față de alții care se ascund, se adăpostesc în exil sau sunt în închisoare -, eu, una, sunt o norocoasă. Singura apărare pe care o are un jurnalist este să scoată adevărul la lumină, să expună minciuna, iar eu încă pot face asta.”

Din acest punct, Maria Ressa devine o portavoce. Începe cu o carieră fulminantă la CNN, biroul Manila și Jakarta, unde descoperă câtă reziliență și cât curaj ascunde în sine. Deschiderea Rappler este un pas de maximă maturitate, care o duce pe jurnalistă în avanscena lucrurilor, acolo unde ori te ții, ori te vinzi. Nu prea mai există cale de mijloc.

„Codul onoarei m-a ajutat să-mi definesc valorile de timpuriu și cu claritate, înainte ca vreo dilemă morală să mă ispitească, să-mi justific comportamentele egoiste, rele. M-a ajutat să evit, mai târziu în viață, etica situațională. Era simplu. Îți trasai hotarul: de o parte a lui e binele, de cealaltă, răul.”

Revenind la titlul cronicii și la motivația pentru care am catalogat cartea „Cum să înfrunți un dictator. Lupta pentru viitorul nostru” drept cea mai bună carte motivațională, lucrurile sunt simple. Maria Ressa ne dă o lecție despre cum să îți faci meseria cu atâta dedicare încât să ajungi la mintea oamenilor și să combați o fenomenologie periculoasă: influența social media.

Chiar cred că după citirea acestui memoir, mulți dintre noi vor privi siderați la mașinațiunile din spatele Facebook, vom înțelege cât de mizerabil se fac jocurile politice cu mâinile oamenilor plătiți, cu vocea fariseilor media. De fapt, această carte ar fi un manual perfect pentru a înțelege vulnerabilitatea sistemelor media în fața uriașilor online. Faptul că am dat benevol informațiile noastre unor corporații media imense este una dintre cele mai mari greșeli ale acestui secol, or am acceptat că ne vor fi observate preferințele și că vor fi folosite în defavoarea noastră, alimentându-se din greu apetența pentru extremism și conspirație.

Istoria Mariei Ressa este, înainte de toate, o rememorare bună a faptului că poți fi vertical chiar și acum, chiar și într-o realitate defectuoasă, chiar dacă asta ar putea să te rănească și să marginalizeze. Este probabil cea mai bună lecție despre cum să rămâi om și profesionist în mijlocul unui haos adevărat.

Maria Ressa, Cum să înfrunți un dictator. Lupta pentru viitorul nostru, traducere: Mona Dîrţu, Zyx Books, anul publicării: 2024, nr. pagini: 368

Cartea poate fi cumpărată şi de la: libris.ro, carturesti.ro, libhumanitas.ro. Cumpărând cărţi prin aceste linkuri, citestema.ro primeşte un mic comision care ajută la gestionarea site-ului, fără ca preţul plătit de dumneavoastră să se modifice. Vă mulţumim!

Dacă doriţi să susţineţi şi altfel site-ul, click pe codul QR sau scan:

despre autor

Corina Moisei-Dabija

Bună, drag cititor!
Sunt Corina Moisei-Dabija, alias Fata cu Cartea, și cred că pot să-ți spun istoriile unor cărți care te-ar face să simți emoții puternice. Sunt mamă, cronicar de carte și jurnalist cultural de peste 10 ani. Hai să citim pentru schimbare!

scrie un comentariu