„Cină cu ficat și inimă este o călătorie printre emoții. Policierul a fost doar un pretext, axul pe care am construit povestea, văzută de mine – la început – fără nimic polițist. Felix Palma spunea, într-un interviu, că scriitorii sunt cu hartă (cei care au un plan bine stabilit, de care se țin până la final) și cu busolă (cei pe care îi cam duce drumul și se orientează pe parcurs). Este evident că pe mine m-a condus busola, deși chiar și aceea mi-a scăpat uneori din mână 🙂 . Țin minte că vorbeam cu editoarea Virginia Costeschi și mă plângeam că personajele alea cam fac ce vor, au preluat controlul. Mă întreba mereu: Păi și tu de ce ești acolo? Așa că îmi căutam busola de pe unde căzuse și îi aduceam pe toți la ordine, numai că între timp evoluaseră în alte direcții, așa că se schimba și cursul povestirii.
În fine, ce a ieșit în cele din urmă este un roman cu mai multe tușe: una puternică, gastronomică (nu e cititor, până acum, care să nu fi sesizat aromele), una artistică (un plan important în povestire îl reprezintă Alegoriile simțurilor, ale lui Bruegel),
una emoțională (aici nu spun prea mult, trebuie descoperită de fiecare în parte) și una polițistă (aici nu spun chiar nimic, altminteri care ar mai fi misterul…).
Personajul principal, Murki, a fost numit de cei câțiva cititori de până acum sofisticat, însă am descoperit (cu bucurie) că nu există un favorit al tuturor, deci se pare că această lume a Cinei cu ficat și inimă este destul de vie, fiindcă cititorii se leagă fiecare de alt personaj.
În rest, cred că nu prea contează ce a vrut să spună autorul. Mult mai important este ce ajunge la cititor, pentru că acestuia nu-i putem cere să creadă sau să simtă ceva anume, și nu-l prea interesează, așa cum este firesc, nici intențiile noastre. Cartea reverberează în alt fel în fiecare dintre noi, altminteri n-ar mai fi literatură, ci teoremă matematică. Așa că vă lansez invitația la Cină cu ficat și inimă.” – Mihaela Apetrei
Romanul „Cină cu ficat şi inimă” poate fi cumpărat de la librăriile online: elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro şi libhumanitas.ro.
Mihaela Apetrei a absolvit, în 1994, Facultatea de Litere a Universității București. A fost jurnalist timp de zece ani, apoi trainer de Public Speaking mai bine de 15 ani, perioadă în care a pregătit peste 1500 de profesioniști din peste 350 de companii. În 2012 a publicat cartea Mai bun, mai încrezător, mai puternic, ca prezentator, dedicată tuturor celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de prezentare. În prezent este coach certificat internațional, traducător și redactor pentru editurile Trei și Publica.
În 2016, după participarea la două semimaratoane, Mihaela a parcurs într-o lună, pe jos, cei 800 de kilometri ai celebrului Camino de Santiago, având ca punct final orașul spaniol Santiago de Compostela. Pe blogul ei, e-literaria.ro, și în ediția online a ziarului Adevărul este în curs de publicare un jurnal de călătorie din acest pelerinaj, scris sub formă de roman bazat pe întâmplări reale din timpul călătoriei. Locuiește în București, este căsătorită și are o fiică.
scrie un comentariu