elefant.ro

“Povestea cărții (adică povestea din carte) e povestea copilăriei mele și-a altora (mai ales a lui Priță Barsacu), așa cum se trăia ea în sărăcia anilor ’90 în satele Olteniei rurale, încă pline de viață, dar pornite deja pe drumul dezabuzării postcomuniste. Am pus în ea forța vieții care m-a molipsit atunci și a cărei influență asupra mea n-am putut-o măsura decât foarte târziu, rememorând. Am suferit și eu o vreme de aroganțe urbane, fiindcă atunci când vii ani de-a rândul cu microbuzul dinspre satul din carte spre București, e greu să nu observi diferențele și să nu crezi că ele se datorează faptului că oamenii de-aici sunt mai buni. Orice provincial venit la oraș pe care l-am cunoscut a suferit o vreme de infatuarea asta, deși multora le trece în cele din urmă, mai ales când li se face dor de casă; așa și cu mine, am scris-o ca să mă lămuresc asupra trecutului.

Editura Polirom; anul publicării: 2018; nr. pagini: 144
Editura Polirom; anul publicării: 2018; nr. pagini: 144

Povestea cărții (adică povestea textului) este că am scris primele două pagini cândva la începutul lui 2017 și le-am lăsat așa, fiindcă nu știam ce vreau să fac cu ele. Apoi – vreo șase luni mai târziu – am continuat până la sfârșitul capitolului al doilea, după care am scris finalul; am nevoie să scriu finalul încă de la-nceput, fiindcă în lipsa lui n-aș ști nici unde trebuie să ajung, nici cum să justific lucrurile prin care vreau să-mi trec personajele; sau, altfel, spus, cred că romanele – ca și sonetele (parcă citisem undeva?) – se construiesc de sus în jos. După care am terminat-o pe toată după vreo alte două luni, citind din ea câteva pagini înainte să mă apuc de scris, ca să nu pierd vocea și, înainte să mă opresc din scris, urmând de fiecare dată sfatul lui Hemingway, și-anume: nu te opri dacă nu știi cum vrei să continui a doua zi. Dintre toate sfaturile pe care le-am urmat vreodată de la scriitori, ăsta a fost cel mai util, deși merge doar pentru proză. (Pentru poezie cred că e mai potrivit cel al lui Bukowski: așteaptă.)

În ce privește trăsăturile ei, e o carte nu foarte mare, înzestrată cu delicateță și frumoase coperți, bine pătrunsă de propria tristețe, dar degrabă vărsătoare de lacrimi nevinovate și care de multe ori la cetire place, așa cum se poate vedea din cronici, ce-a fost iute scrisă, dar care poate prea mult i-a luat diacului, fiindcă nu era convins că vrea s-o spuie, altminteri fiind el om întreg la fire și neleneșu. Ce m-a convins sau provocat s-o duc până la capăt a fost că începusem să țin un seminar de poezie modernă în octombrie și de câteva luni bune reciteam poeții studenției mele și, pe lângă faptul că eram invidios, asta-mi dăduse o poftă incredibilă de scris și dezlegase în mintea mea mai vechi grafomanii. S-a născut deci din conjunctură și-am scris-o la marginea zilelor, din invidie, după o perioadă în care crezusem că n-aș mai fi putut scrie altceva decât chestii academice. Mi-a plăcut s-o citesc publicată după ce-am scris-o (deh, debutant), dar și mai mult mi-a plăcut s-o scriu, iar acum mă enervează că nu pot s-o citesc ca și cum n-aș fi scris-o, dar nu foarte mult, pentru că de când am început să scriu la alt roman, am ochi numai pentru el, ca un libovnic.”

 

Romanul Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu poate fi cumpărat de la librăriile online libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro şi libhumanitas.ro.

 

Iulian Bocai, născut în 1986, este absolvent de Literatură universală și comparată al Universității din București. Între 2010 și 2012 a făcut un masterat de Teoria literaturii la Facultatea de Litere și începând cu 2015 studiază pentru un doctorat în istorie intelectuală la aceeași facultate, unde a ținut seminare de Teoria literaturii și Poezie modernă. Din când în când, traduce din engleză, franceză și germană. Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu (Polirom, 2018) este romanul său de debut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here