Împreună cu Editura Polirom, vă invităm la concurs. Vă propunem un pachet cu cinci noutăţi din prestigioasa colecție de traduceri din literatura universală „Biblioteca Polirom” – coordonator Dan Croitoru, în anul în care aceasta împlinește 25 de ani.
Update
Câştigătoarea concursului nostru este Lidia D. Felicitări!
Dragă Lidia, te rugăm să trimiţi un mesaj la mail@citestema.ro de pe adresa pe care ai folosit-o ca să te înscrii la concursul nostru, mesaj în care să precizezi adresa la care doreşti să primeşti premiul de la Editura Polirom. În acelaşi timp, să menţionezi şi un număr de telefon pe care l-ar putea folosi firma de curierat.
Ce cărţi puteţi câştiga
O viaţă în scrisori. Corespondenţă II (1891-1904), A.P. Cehov
Limbaje ale adevărului, Salman Rushdie
Patrimoniu. O poveste adevărată, Philip Roth
Prin celălalt capăt al telescopului, Rabih Alameddine
Natură umană, Serge Joncour
Toate noutăţile din colecţia Biblioteca Polirom vor fi prezentate în cadrul Bookfest Timişoara 2023, astfel:
Duminică, 2 aprilie
- ora 12.00: Biblioteca Polirom – 25 de ani • Noutăți editoriale
O viaţă în scrisori. Corespondenţă II (1891-1904), A.P. Cehov
Limbaje ale adevărului, Salman Rushdie
Patrimoniu. O poveste adevărată, Philip Roth
Prin celălalt capăt al telescopului, Rabih Alameddine
Natură umană, Serge Joncour
Vor vorbi: Dana Crăciun, Oana Doboși, Raluca Selejan, Robert Șerban, Radu Pavel Gheo
Condiţiile concursului
Concursul organizat împreună cu Editura Polirom se desfăşoară în perioada 30.03-06.04.2023 (inclusiv). Pentru a participa, trebuie să scrieţi un comentariu la sfârşitul acestui articol, în care să menţionaţi o carte din colecţia Biblioteca Polirom care v-a plăcut foarte mult (atenţie, cartea trebuie să fi apărut în această colecţie; lista întreagă aici).
Vom aproba un singur comentariu/adresă de email/adresă I.P. Nu este o condiţie obligatorie pentru înscriere, dar vă recomandăm să daţi like paginilor de Facebook citestema.ro şi Editura Polirom, dacă doriţi să nu pierdeţi nici un concurs şi să fiţi la curent cu noutăţile editoriale.
Vom avea un singur câştigător, desemnat prin tragere la sorţi cu ajutorul site-ului random.org. Câştigătorul va fi anunţat în cursul zilei de 7 aprilie 2023 prin update la acest articol, care va fi promovat pe pagina noastră de Facebook.
Lecturi plăcute şi succes!
“Cititorul” Bernhard Schlink
Povestiri bizare, Olga Tokarczuk
O carte care mi-a plăcut foarte mult din colecția Biblioteca Polirom este Ultimele povestiri de Olga Tokarczuk.
,, Orașul de abur ” de Carlos Ruiz Zafon- pentru amestecul insolit de atmosferă fantasmatică a la Hoffmann sau Poe și iz tenebros-lombrozian al personajelor și al spațiilor.
Comentariul meu pentru cartea recent citită din colecția Biblioteca Polirom:
Domnul Roth bineînțeles că m-a tîrît în povestea lui adevărată, cu strîngeri de inimă și izbucniri în rîs, cu frică și cu speranță, cu încercarea de a ignora întrebarea la care nu avem să primim niciodată un răspuns convenabil, cu lacrimi în ochi la final și descoperirea unei reclame luminoase mari pe clădirea Orange de la metrou de la Piața Victoriei la “Metropolitan Life” care cine știe de cînd o fi acolo, dar mie acum mi-a deschis Philip Roth ochii asupra ei și nu doar asupra ei ci a multor altor chestii la care nu prea aș vrea măcar o perioadă să-mi mai îndrept gîndurile.
Traducerea lui Bogdan Alexandru Stănescu e minunată, sînt absolut sigură că am auzit timbrul fiecărei voci sunînd exact cum trebuia să sune.
Philip Roth are talentul să ne desfacă în fața ochilor viața fîșie cu fîșie, ca să vedem în final, în toată splendoarea lui, patrimoniul cu care ne-am ales.
Sunt foarte multe care mi-au plăcut mult. Voi nominaliza cartea “Cele patruzeci de legi ale iubirii”, de Elif Shafak.
“Luna a apus” de John Steinbeck
Sunt fan Polirom, e greu de ales o singură carte. O să nominalizez Muzică de belele, Charles Bukowski, pentru că Bukowski e unul dintre scriitorii mei preferați și am toate cărțile sale apărute la Polirom.
Parinoush Saniee – Cel care ma asteapta
Mike McCormack – “Oase solare”
Franz Kafka – “Metamorfoza și alte povestiri”
“Orele”- Michael Cunningham, colecția Top 10+
„Butcher’s Crossing” – John Williams
“Pe când era bunã” – Philip Roth
Cel care mă aștepta de Parinoush Saniee
“Numele trandafirului” de Umberto Eco
Sunt multe carti care mi-au placut de la ed. Polirom, de data acesta voi mentiona “Cehov” de Henri Troyat.
Consimţământul – Vanessa Springora
Rege, damă, valet – Vladimir Nabokov
“Umbra vantului” de Carlos Ruiz Zafon
Carlos Ruiz Zafón – “Umbra vântului”
Erich Maria Remarque – Pe frontul de vest nimic nou
Erich Maria Remarque – Pe frontul de vest nimic nou. M-a cutremurat cartea, apoi filmul.
Paolo Cognetti – “Baiatul salbatic”
Străveacul și alte vremi de Olga Tokarczuk.
Am citit nenumărate cărți din această colecție, dar pot spune că preferata mea absolută este „Seri antice” de Norman Mailer.
Mi-a plăcut “Procesul” de Franz Kafka.
Umberto Eco, Numele trandafirului
Franz Kafka – Procesul
Meridianul însângerat de Cormac Mccarthy
O carte din Biblioteca Polirom care mi-a plăcut mult este “Corecții” de Jonathan Franzen.
Sunt foarte multe cărți bune, dar o să aleg Ucenicul arhitectului de Elif Shafak.
“Împreună” de Anna Gavalda
E foarte greu de nominalizat o singură carte, o voi menționa pe cea mai recent citită, care m-a impresionat până la lacrimi: Ultimii copii din Tokio, Yoko Tawada.
Cărțile lui Stefansson
În ultima zi din 2022 am terminat de citit cartea Gabrielei Adameșteanu, “Voci la distanță”, iar în prima zi din 2023 am început cartea lui Philip Roth, “Patrimoniu”.
Pe prima știam că vreau să o citesc cît mai repede după ce am cumpărat-o, cartea lui Roth parcă s-a ales singură din teanc, ca o completare perfectă cu cartea Gabrielei Adameșteanu, oferindu-mi și alternativa vocii masculine a Andei, care să-mi spună că în viața asta magia sărbătorilor ține cam 4-5 zile, cît să ne facem curaj pentru celelalte 360 de zile din an. 🙂
Doi scriitori foarte puternici și foarte lucizi, mereu atenți și la vremurile și locurile în care își construiesc biografiile personajelor, două cărți despre memorie și despre relațiile de familie, relațiile dintre părinți și copii, dintre soți și prieteni, foarte dense & intense, două cărți care m-au stors de energie de parcă aș fi urcat un munte cărînd în spate un rucsac cu toate greutățile lumii.
Venind și după cartea lui Houellebecq, “Anihilare”, pentru prima dată îmi dau seama că e prea mult, trebuie să citesc ceva cu totul diferit, ceva care să anihileze toată durerea și fragilitatea din cărțile astea, să reducă la tăcere măcar o perioadă întrebările ce faci dacă, cum, de ce, cît…
Fiind ca temperament dispusă să caut, iubesc și aplaud cărțile scrise de scriitori, acordîndu-le mult mai ușor credit decît cărților scrise de scriitoare, sînt extraordinar de bucuroasă că i-a ieșit din nou Gabrielei Adameșteanu un roman pe care nu trebuie să fac nici un mic efort să-l laud sau să-l iubesc. E romanul în care am regăsit-o din nou pe scriitoarea pe care o admir & iubesc în egală măsură pentru cu stilul concis & concentrat, pentru modul în care din cîteva tușe sigure ai în fața ochilor tabloul vremurilor și locurilor despre care scrie, pentru portretele personajelor pe care le vezi limpede cu toate puterile și vulnerabilitățile lor, pentru toate țesăturile de gînduri și idei rostite cu voce tare sau cu vocea interioară, pentru cum toate cuvintele sînt exact la locul lor, nimic în plus, nimic în minus.
Domnul Roth bineînțeles că m-a tîrît în povestea lui adevărată, cu strîngeri de inimă și izbucniri în rîs, cu frică și cu speranță, cu încercarea de a ignora întrebarea la care nu avem să primim niciodată un răspuns convenabil, cu lacrimi în ochi la final și descoperirea unei reclame luminoase mari pe clădirea Orange de la metrou de la Piața Victoriei la “Metropolitan Life” care cine știe de cînd o fi acolo, dar mie acum mi-a deschis Philip Roth ochii asupra ei și nu doar asupra ei ci a multor altor chestii la care nu prea aș vrea măcar o perioadă să-mi mai îndrept gîndurile.
Traducerea lui Bogdan Alexandru Stănescu e minunată, sînt absolut sigură că am auzit timbrul fiecărei voci sunînd exact cum trebuia să sune.
Și ca să închei, mă gîndesc că pe lîngă scriitorii buni care devin și mai buni citindu-i pe alții foarte buni, studiind tehnici de scriere, stînd cu toate simțurile mereu ascuțite & atente la zgomotul lumii, scriind & rescriind, vin pe lumea asta și scriitori ca Gabriela Adameșteanu & Philip Roth ca să le facă în ciudă celor care muncesc mult ca să scrie la nivelul lor și nu mereu cu folos, iar nouă cititorilor să ne desfacă în fața ochilor viața fîșie cu fîșie, ca să vedem în final, în toată splendoarea lui, patrimoniul cu care ne-am ales.
Pamântul de sub tălpile ei
Salman Rushdie
Donatella di Pietrantonio – Borgo Sud.
Middle England – Jonathan Coe
“Prin celalalt capat al telescopului ” de Rabih Alameddine
Este foarte greu sa alegi o singura carte.
Elif Şafak – Cele patru zeci de legi ale iubirii.
” O viață fără iubire e lipsită de însemnătate. Nu te întreba ce fel de iubire ar trebui să cauți, spirituală ori materială, divină ori pământească, răsăriteană sau apuseană… Împărțirile duc doar la alte împărțiri. Iubirea nu poate fi nici numită, nici lămurită. E ceea ce e, pur și simplu. Iubirea e apa vieții. Iar cel ce iubește e un suflet de foc. Lumea se învârte astfel încât focul iubește apa.”
Am citit (si mi-a placut) de curand PATRIMONIU de Philip Roth. Splendida!
Vanessa Springora – “Consimțământul” e preferata mea din această colecție ????
Big Sur de Jack Kerouac
Fericirea Lupului, Paolo Cognetti
Elif Shafak, “10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie”.
Patrimoniu. O poveste adevărată, de Philip Roth
Big Sur de Jack Kerouac
Henry Miller – Tropicul cancerului
Mi-au plăcut foarte mult Povestirile bizare ale Olgăi Tokarczuk. Multiple implicații socio-politice, istorice, psihologice, ecologice, invizibile la prima vedere, inserate splendid în fantasticul cotidian.
Metamorfoza, Franz Kafka, citita
Pentru mine Parinoush Saniee – Cel care ma asteapta, a fost deosebit de emotionanta.
Sunt multe opțiuni, dar aleg Philip Roth – Pe când era bună. ????
Onoare – Elif Shafak