polirom.ro

Site-ul nostru împlineşte astăzi 3 ani – un moment cum nu se poate mai potrivit pentru a vă mai oferi câteva cărţi. Cu alte cuvinte: dăm drumul unui nou concurs.

UPDATE

Vă mulţumim pentru comentarii! Ne bucură atenţia pe care o arătaţi faţă de site-ul citestema.ro şi sperăm să acoperim cât mai bine dorinţele exprimate în comentarii.

În urma tragerii la sorţi efectuate cu random.org, câştigător a fost comentariul 23.

Autoarea acestui comentariu, Cristina, va primi de la Editura Polirom pachetul cu cele cinci cărţi. Felicitări!

Cristina, te rugăm să răspunzi emailului pe care îl primeşti de la noi, ca să ştim unde doreşti să primeşti coletul.

Pe citestema.ro concursurile nu se opresc aici, aşa că nu veţi regreta dacă ne veţi urmări în continuare.


Editura Polirom, care a fost mereu unul dintre partenerii noştri de încredere, vă propune cinci titluri dintre cele mai recente apariţii.

Aşadar, iată ce cărţi sunt incluse în acest concurs.

Eu sînt Ozzy – Ozzy Osbourne, Chris Ayres

Bestseller The New York Times

Traducere din limba engleză şi note de Mircea Pricăjan

„O autobiografie care creează o dependență la fel de periculoasă ca drogurile luate de autor.” (Kirkus Reviews)

În stilul său colorat şi spumos, Ozzy Osbourne, o legendă a rockului, îşi deapănă incredibila poveste de viaţă, de la copilăria petrecută în sărăcie şi adolescenţa marcată de o condamnare la închisoare pînă la anii celebrităţii, presăraţi cu abuzuri, accese de violenţă şi accidente aproape mortale. Pendulînd între tragic şi comic, povestea începe în Aston, un orăşel industrial dezolant din Marea Britanie, unde tînărul John Osbourne încearcă să-şi facă un viitor şi să cîştige un ban mai întîi ca muncitor în fabrică şi în abator, apoi dînd spargeri mărunte. După un şir de eşecuri, Ozzy se îndreaptă spre muzică, unica lui şansă de-a fenta destinul sumbru ce-i aşteaptă pe majoritatea locuitorilor din Aston. Cititorii vor fi martorii începuturilor trupei Black Sabbath şi ai transformării lui Ozzy în starul rock care a vîndut peste o sută de milioane de discuri. Dincolo de strălucirea celebrităţii, muzicianul vorbeşte cu regret despre latura întunecată a personalităţii sale: dependenţa de alcool şi droguri, predilecţia pentru arme şi cruzimea faţă de animale.


Lucrurile omenești – Karine Tuil

Premiul Interallié 2019

Premiul Goncourt des Lycéens 2019

Traducere din limba franceză şi note de Daniel Nicolescu

Lucrurile omeneşti pune în scenă viaţa unui cuplu de intelectuali francezi prestigioşi, Jean şi Claire Farel, el – jurnalist politic, ea – eseistă şi luptătoare pentru drepturile femeilor. Cei doi au un fiu, Alexandre, student la o mare universitate americană. O acuzaţie de viol la adresa acestuia din urmă (victimă este Mila Wizman, fiica actualului partener de viaţă al lui Claire) basculează această construcţie socială aparent perfectă, iar implacabilul mecanism judiciar ameninţă serios carierele şi destinele celor implicaţi. Scenele procesului propriu-zis, Mila contra Alexandre, demontează făţărnicia membrilor unei caste ce se consideră intangibilă şi încearcă, în acelaşi timp, să aducă lumină asupra zonei gri a „consimţămîntului” victimei în cazul unui viol.


„Spune-mi că mă iubești…” Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi – Werner Fuld , Thomas F. Schneider

Traducere din limba germană de Mariana Bărbulescu

În septembrie 1937 Erich Maria Remarque o întîlnește pe Marlene Dietrich la Lido, în Veneția. Deși nu se văd pentru prima oară, întîlnirea devine începutul unei iubiri îndelungate, pasionale și dramatice, care l-a determinat pe Remarque să-și scrie încîntătoarele și tulburătoarele scrisori de dragoste. În iubirea lui pentru Marlene Dietrich, de care a început să se desprindă la sfîrșitul anului 1940, dar fără să renunțe pe deplin la ea, Remarque a fost partea „mai slabă”. Pasiunea a fost întru totul reciprocă. Amîndoi erau faimoși, independenți financiar, părăsiseră Germania și îi urau pe naziști în egală măsură. Marlene Dietrich corespundea în întregime idealurilor lui Remarque, însă îl supunea permanent chinurilor geloziei.

Werner Fuld și Thomas F. Schneider au adunat, au comentat și au prefațat scrisorile lui Remarque pentru Marlene Dietrich, majoritatea scrise în intervalul 1937-1949, precum și puținele răspunsuri ale actriței. Pe lîngă tonul lor pătimaș, scrisorile se disting printr-un joc cu nume de alint, pseudonime și identități diferite, diferențiate și prin exprimare, vădind astfel potențialul creator al dragostei, precum și preaplinul de iubire al literaturii.


Ultima vară în oraș – Gianfranco Calligarich

O carte-cult, o redescoperire editorială de senzație

Traducere din limba italiană și note de Cerasela Barbone

Ultima vară în oraş e un roman al marilor ratări, îmbibat de melancolie, tristeţe şi dezabuzare, în decorul luminos al Romei de la sfîrşitul anilor 1960. Protagonistul său, Leo Gazzarra, a plecat în tinereţe din Milano şi acum trăieşte din expediente, căci îi lipseşte dorinţa de a reuşi, de a parveni într-o lume aparent plină de oportunităţi. Intelectual rafinat, dar lipsit de morgă, cuceritor, dar fără a se implica niciodată prea tare, alcoolic, dar dispus să renunţe la băutură, Leo este un ratat prin opţiune, pentru care ratarea devine o artă. Iar cînd ajunge să o cunoască pe fascinanta Arianna, între cei doi începe o poveste de iubire sfîşietoare, cu avansuri şi ezitări, ca într-un tangou tensionat al dorinţei, al cărei final nu e nici o clipă previzibil. Roman al refuzurilor şi neîmplinirii, al însingurării în mijlocul mulţimii şi al luminoasei frumuseţi romane, Ultima vară în oraş este o carte de excepţie, cu un destin excepţional.


Erasmus – Stefan Zweig

Traducere din limba germană de Eugen Relgis

Erasmus din Rotterdam a fost unul dintre cei mai mari cărturari ai secolelor XV-XVI. Cunoştinţele sale vaste şi credinţa neclintită în Dumnezeu şi în oameni i-au adus admiraţia şi respectul întregii Europe. Din această ipostază a avut de două ori şansa să contribuie decisiv la un drum european unitar, mai luminos, însă de fiecare dată firea lui sensibilă şi nehotărîtă l-a făcut să rateze momentul prielnic, iar bătrînul continent a căzut pradă unuia dintre cele mai sîngeroase războaie religioase. Stefan Zweig îl prezintă pe acest mare om de cultură, care a lăsat moştenire nu doar opere remarcabile, ci şi idei şi concepte aplicabile şi în zilele noastre, în contrast cu adversarul său, Martin Luther, cel care iniţial l-a venerat, apoi a fost cauza declinului lui Erasmus şi artizanul confruntării dintre Biserica Catolică şi cei care doreau Reforma. O carte despre parcursul unui om genial, despre disputele şi frămîntările lui, dar şi despre lupta dintre pană şi spadă şi tragicul triumf al pasiunii asupra raţiunii.


Condiţiile concursului

Concursul nostru are loc în perioada 23-25 aprilie 2021, iar câştigătorul (decis prin tragere la sorţi cu ajutorul random.org) va fi anunţat luni, 26 aprilie, prin update la acest articol şi pe pagina noastră de Facebook. Câştigătorul va primi toate cele cinci cărţi oferite de Editura Polirom.

Ce trebuie să faceţi pentru a participa? Scrieţi un comentariu la acest articol, în care să precizaţi ce fel de materiale aţi vrea să găsiţi mai des pe site: cronici, interviuri, anchete, recomandări, concursuri etc.

Feed-back-ul vostru este important pentru noi. Vă mulţumim pentru că ne citiţi şi vă dorim succes!


Fotografie reprezentativă de Andrew Knechel pe Unsplash

carturesti.ro

36 COMENTARII

  1. Este oricum un site excelent, dar mi-ar plăcea să văd mai multe anchete. Pe vremuri, când citeam “Dilemateca” (oh, tempora!) mergeam direct la Ancheta lunii.

  2. Îmi plac articolele despre noi apariții editoriale, dar în același timp mi-ar plăcea să se acorde mai multă atenție (în general) și cărților clasice sau care nu sunt neapărat “la modă” acum. Știu că aici pot găsi și astfel de cărți și apreciez acest lucru. Și concursurile cu cărți sunt binevenite.

  3. La mulți ani! Aș vrea să găsesc mai multe recomandări de cărți de la diverse personalități din România. Oameni care au realizat ceva, în diverse domenii.

  4. Interviuri cu scriitori, analize despre carti care dezbat aceeasi tema sau aceeasi epoca, biografii su fapte inedite din viata scriitorilor si bineinteles si concursuri.

  5. Eu prefer sa citesc despre noutatile editoriale, dar apreciez ca modul in care e conceputa pagina este cat se poate de natural. Am toata increderea in autor. ☺

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here