concursuri

Concurs Biblioteca Polirom: susţineţi citestema.ro şi puteţi câştiga cinci dintre noutăţile excelentei colecţii Polirom (încheiat)

scris de citestema.ro

Împreună cu Editura Polirom, vă invităm la concurs. Puteţi câştiga un pachet cu cinci cărţi din colecţia Biblioteca Polirom: „Un câine la masa mea” de Claudie Hunzinger, „Empuzion” de Olga Tokarczuk, „Plimbări cu câinii” de Gianfranco Calligarich, „Declaraţie individuală” de Elfriede Jelinek şi „Sistemrestart” de György Dragomán.

Câştigătorul va primi şi un pachet cu cinci cărţi de Viorel Ilişoi, cu autograf, din partea autorului.

UPDATE

Concursul nostru a avut şapte participanţi care au respectat condiţiile. Vă mulţumim pentru că aţi susţinut site-ul cumpărând cel puţin o cafea virtuală. 🙂

Extragerea efectuată cu ajutorul site-ului random.org a desemnat-o drept câştigătoare pe autoarea comentariului cu nr. 5, Doamna T.

Felicitări!

Vă rugăm să vă verificaţi căsuţa de email pentru a comunica în legătură cu primirea premiului.


Cărţile pe care le oferim prin amabilitatea Editurii Polirom sunt cele mai recente apariţii din colecţia Biblioteca Polirom, o colecţie de tradiţie, coordonată de Dan Croitoru. Biblioteca Polirom numără până în prezent peste 1600 de titluri publicate, 21 de serii de autor şi peste 6 milioane de exemplare vândute.

Mai jos detalii despre cărţile pe care vi le propunem în acest concurs, precum şi condiţiile de participare.

„Un câine la masa mea” de Claudie Hunzinger

Traducere din limba franceză și note de Simona Brînzaru

Sophie şi Grieg, o scriitoare şi partenerul ei avid de lectură, trăiesc în adâncul unei păduri din munţii Vosgi, într-un loc cunoscut sub numele de Bois-Bannis. În timp ce ea merge uneori în oraş pentru întâlniri la librărie şi lansări de carte, el doarme ziua şi citeşte noaptea, locuind în lecturile sale. Au crescut împreună, se iubesc şi îmbătrânesc împreună, observând propriul declin şi pe cel al unei lumi în care ce-i mai rău poate să vină dintr-o clipă în alta – o rutină tristă însufleţită de apariţia neaşteptată a unei căţeluşe care-i molipseşte cu bucuria ei. Un câine la masa mea este atât un roman despre dezastrul ce ameninţă planeta, cât şi unul despre frumuseţea ei uluitoare. Este o reflecţie asupra feminităţii, bătrâneţii şi dezastrului ecologic, o împletire plină de bucurie expansivă între uman, animal şi vegetal.

„Empuzion” de Olga Tokarczuk

Traducere din limba polonă și note de Cristina Godun

Septembrie 1913. Mieczysław Wojnicz, un student din Lvov, soseşte în staţiunea balneară Görbersdorf cu speranţa că metodele de tratament de ultimă oră din sanatoriu şi aerul curat vor opri progresul bolii sale sau poate chiar o vor vindeca. Totuşi, diagnosticul nu-i lasă nicio iluzie – tuberculoză. Este cazat la Pensiunea pentru Domni, unde face cunoştinţă cu alţi pacienţi. La un pahar de lichior Schwärmerei, bolnavi din Viena, Königsberg, Breslau şi Berlin dezbat neobosiţi problemele presante ale lumii. Este Europa ameninţată de război? Monarhie sau democraţie? Există demoni? Îţi poţi da seama dacă un text a fost scris de un bărbat sau de o femeie? Dar acestea nu sunt singurele chestiuni care-i preocupă pe locatarii pensiunii. Mieczysław află şi poveşti şocante despre evenimente tragice care au avut loc în ţinuturile muntoase din jurul sanatoriului. Deşi se dedică încercării de-a afla adevărul despre sine, misterul evenimentelor terifiante îl fascinează din ce în ce mai mult. Însă nici prin cap nu-i trece că forţele sinistre l-au ales deja drept ţintă. Împletind ecouri din Thomas Mann, comedia antică, folclorul german, misoginia şi problemele de gen contemporane, Olga Tokarczuk ne dezvăluie adevăruri fundamentale despre lume pe care fie nu le observăm, fie preferăm să le ignorăm cu orice preţ. Romanul a fost distins cu Premiul Jerzy Żuławski 2023.

„Plimbări cu câinii” de Gianfranco Calligarich

Traducere din limba italiană de Cerasela Barbone

O bucată de pâine albă fără sare – darul pe care un scriitor bătrân îl face câinilor lui, tată şi fiu, ca un fel de împărtăşanie după ce la cină o discuţie aprinsă a împărţit lumea în două: iubitorii de câini şi cei de pisici. Plimbându-se cu credincioşii lui prieteni pe splendida stradă romană cu lumini pe cale să se stingă la ferestre unde norocul i-a surâs să locuiască, bătrânul scriitor îşi aminteşte cum a ajuns la Roma ca jurnalist entuziast în anii 1960, slujbele mărunte pe care le-a avut pentru a supravieţui, strania lume a cinemaului, boema plină de fum şi de culoare a lumii artistice italiene, cafenelele din Piazza del Popolo, întâlnirile cruciale din Piazza Navona cu fabuloasa ei fântână, zile de vacanţă în Sicilia, un poet trădat, o scriitoare uriaşă care l-a ajutat să publice primul roman şi o viaţă întreagă în mrejele unui oraş care te copleşeşte cu frumuseţea lui. Un oraş de poveste în care prietenii dispar, iubirile se pierd în noapte, iar la sfârşit nu mai rămâne decât aşteptarea.

„Declaraţie individuală” de Elfriede Jelinek

Traducere din limba germană și note de Alexandru Al. Șahighian

O investigaţie a fiscului, în cursul căreia îi sunt analizate inclusiv e-mailurile cele mai personale, o determină pe Elfriede Jelinek să-şi treacă în revistă propria viaţă. Pentru prima dată, autoarea scrie despre partea evreiască a familiei sale. Relatări privind destinul rudelor care au fugit din Austria în timpul naziştilor sau care au fost deportate şi omorâte se regăsesc în datele oficiale. În acelaşi timp, investigaţia situaţiei ei financiare o determină să reflecteze la mişcările capitaliste globale. În ce măsură statele continuă să profite şi astăzi de averile evreieşti confiscate? Şi, în contrapartidă, câţi foşti nazişti de frunte au primit compensaţii fără mare vâlvă după 1945? Şi care sunt schemele actuale de evitare a impozitelor sau scandalurile de fraudă gen Cum-Ex, în care a fost implicat, spre exemplu, procesatorul de plăţi Wirecard? Pe cât de autobiografică, pe atât de universală, pe cât de sarcastică, pe atât de inflamată, Declaraţie individuală ne dezvăluie o Elfriede Jelinek care îşi reglează conturile nu doar cu ea însăşi, ci şi cu societatea, care pare mai preocupată de răufăcători decât de victime, urmărind ramificaţiile tranzacţiilor financiare, ce reprezintă unul dintre marile secrete ale economiei moderne.

„Sistemrestart” de György Dragomán

Traducere din limba maghiară de Ildikó Gábos-Foarţă

Personajele din proza scurtă a lui Dragomán (paznic, vizitator, deţinut, prizonier, urmărit sau urmăritor) sunt în general oameni, vii sau morţi, neajutoraţi şi abuzivi, iar în unele cazuri chiar şi îngeri, la fel de mizerabili şi decăzuţi ca oamenii cărora li se arată, şi pe care nu neapărat după aripi îi recunoşti, ci după picioarele cu degete deformate şi bătături, fiindcă „ar fi prea simplu dacă ar zbura, pentru că atunci ar putea să‑şi bage nasul şi în treburi în care n‑ar avea voie s‑o facă, şi astfel totul ar fi prea frumos”. Găsim sisteme, dictaturi, orânduiri posibile, probabile sau aparent reale, deschise şi închise, politice, tehnico-ştiinţifice sau naturale, antrenate într-un insolit joc de-a „trecutul-prezentul-viitorul”. Iar punctele lor slabe devin oportunităţi de scăpare, de eliberare. În spaţiul textelor organizate în jurul unei lumi dictatoriale sau carcerale, adesea doar moartea poate aduce eliberarea. Orânduirile apar şi dispar, se construiesc şi se (auto)distrug, dar întrebarea principală, chinuitoare şi omniprezentă rămâne: ce poate să facă omul în ele sau în afara lor?

Alături de acest concurs, ne-am gândit şi la o formă onorabilă prin care să ne susţinem munca la site. Aşadar, pentru că site-ul nu poate exista fără o minimă susţinere financiară, punem printre condiţiile de înscriere cumpărarea unei cafele virtuale pe platforma cu care colaborăm: Buy me a coffee. Valoarea unei cafele este 2 Euro.

Condiţii de participare la concurs

  • Susţineţi site-ul citestema.ro cumpărând cel puţin o cafea virtuală la următorul link: https://www.buymeacoffee.com/citestema (aici e bine să alegeţi un nume când faceţi plata, pentru că veţi avea nevoie de el în concurs)
  • Lăsaţi un comentariu la sfârşitul acestui articol, iar în acest comentariu menţionaţi numele ales când aţi cumpărat cafeaua virtuală şi răspundeţi scurt la următoarea întrebare:  „Ce anume vă place la cărţile din colecţia Biblioteca Polirom?”
  • Concursul are loc în perioada 27 iunie – 3 iulie 2024 (inclusiv), iar câştigătorul/câştigătoarea va fi anunţat/ă pe 4 iulie 2024, în urma unei trageri la sorţi cu ajutorul random.org.

Vă mulţumim pentru susţinere şi vă dorim mult succes!

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

7 Comments

  • Salutare. Îmi place concursul, orice muncă trebuie susținută. De la Polirom cumpăr doar autori români contemporani, iar Simona Antonescu e autorul meu preferat. A, și ca să răspund la întrebare, cel mai mult la Polirom îmi plac campaniile alea de reduceri de 40%, sunt binevenite.

  • Îmi place la cărțile de la editura Polirom când sunt bune, pentru că nu toate sunt, deși percepția care s-a format în jurul editurii ar fi că o carte, dacă e publicată aici, este sigur bună. Și nu îmi place deloc când găsesc „aș/ ar știi” în loc de „aș/ ar ști” într-o carte (de la început până la sfârșit, fără excepție, ceea ce mă face să cred că nu e vorba de un typo, ci că cineva, autor sau editor, nu stăpânește chestiunea cu pricina 🙂

  • Polirom este pentru mine o editură de suflet. Apreciez titlurile scoase, autorii, formatul cărților și diversitatea lor. Felicitări și la cât mai multe ediții ale cărților iubite de cititori!
    Ioana Idiceanu

  • Această colecție e diversificată și cărțile par ,,serioase”, de bună și foarte bună calitate. Și stilul copertelor îmi place, mi se pare tot așa, ,,serios”.

  • Am rezonat cu marea majoritate a titlurilor pe care le-am citit de la Editura Polirom, îmi place modul în care sunt prezentate copertele cărților și mi-ar placea sa public și eu la această editura, într-o zi. Felicitări pentru munca depusa, atât editurii, cât și site-ului citestema.ro, despre care am numai cuvinte de laudă. Apreciez mai ales grija pentru cărțile promovate, precum și profesionalismul cu care sunt prezentate.
    Toate (cărțile) bune!

scrie un comentariu