Update

În urma tragerii la sorţi efectuate cu ajutorul random.org, câştigătoare au fost desemnate autoarele comentariilor cu nr. 25 şi 31.

Monica şi Roxana Năstase, felicitări!

Veţi primi un e-mail, la care vă rugăm să răspundeţi pentru a şti adresa la care doriţi să primiţi premiul.


Împreună cu Editura Litera, vă oferim două pachete a câte trei cărţi (apariţii noi) din Colecția Clasici Contemporani Litera.

Iată titlurile:

Swing Time de Zadie Smith – Înotând spre casă de Deborah Levy – O istorie a violenţei de Édouard Louis

Veţi găsi mai jos detalii despre fiecare carte în parte. Pentru a intra în posesia unuia dintre cele două pachete cu cărţi, trebuie să răspundeţi, printr-un comentariu la acest articol, la următoarea întrebare:

Ce cărți ați mai citit din Colecția Clasici Contemporani/Moderni Litera?

Vă rugăm să trimiteţi răspunsurile (va fi aprobat un singur comentariu pentru o adresă de email / adresă I.P.) până joi, 20 iunie, ora 24.

Cei doi câştigători vor fi aleşi cu ajutorul random.org şi anunţaţi aici vineri, 21 iunie. Succes!

Iată şi detaliile despre cele trei cărţi.

Swing Time de Zadie Smith

Două fete metise visează să devină dansatoare, dar numai una, Tracey, are talent. Cealaltă are idei: despre ritm și despre muzica celor de culoare, despre vremurile în care trăiesc și despre ce o face pe o persoană să se simtă cu adevărat liberă. Este o prietenie apropiată, din copilărie, care se termină însă brusc la începutul anilor 1920, o prietenie la care nu se vor întoarce niciodată, dar care nu va fi nicicând uitată.

Tracey reușește să fie acceptată într-o trupă de dans, dar se luptă cu greutățile vieții adulte, în timp ce prietena ei părăsește vechiul cartier, călătorește în lume ca asistentă a unei cântărețe celebre, Aimee, fiind martoră la viața celor faimoși.

Dar când Aimee începe să aibă ambiții filantropice, povestea se mută din Londra în Africa de Vest, unde turiștii din diaspora călătoresc în timp pentru a-și găsi rădăcinile, tinerii își riscă viața pentru a-și construi un viitor diferit, femeile dansează la fel ca Tracey – aceleași răsuciri, aceleași scuturări ale șoldurilor –, iar originile unei inegalități profunde nu sunt o chestiune de istorie îndepărtată, ci un dans actual pe muzica timpului.

Un roman ambițios, exuberant, a cărui acțiune se mută din nord-vestul Londrei în Africa de Vest, scris de autoarea multipremiată a bestsellerurilor Dinți albi și Despre frumusețe, nominalizat la Premiul Man Booker și finalist la National Book Critics Circle Award.

Înotând spre casă de Deborah Levy

Când sosește împreună cu familia la vila de vacanță de pe Coasta de Azur, Joe vede un cadavru în piscină. Dar fata nu e moartă, ci, dimpotrivă, plină de viață. Este Kitty Finch, o botanistă autoproclamată cu unghiile vopsite cu verde, ieșind goală din apă și făcându-și intrarea spectaculoasă în mijlocul vacanței lor. De ce e acolo? Ce vrea de la ei? Și de ce soția enigmatică a lui Joe îi permite să rămână?

Un studiu subversiv și strălucitor despre iubire, Înotând spre casă dezvăluie modul în care cele mai devastatoare secrete sunt cele pe care le păstrăm față de noi înșine.

O istorie a violenţei de Édouard Louis

La doi ani de la publicarea romanului autobiografic Sfârșitul lui Eddy Bellegueule, care l-a propulsat pe Édouard Louis în atenția criticilor și a cititorilor din lumea întreagă ca unul dintre cei mai remarcabili tineri scriitori francezi, autorul revine cu o poveste șocantă. În seara zilei de 24 decembrie, când se întorcea acasă după o cină cu prietenii, Édouard întâlnește un necunoscut și îl invită în apartamentul său. Câteva ore mai târziu, într-un act de brutalitate neobișnuită, tânărul magrebian îl violează și încearcă să-l stranguleze. Bazându-se pe această experiență traumatizantă, autorul a făcut un exercițiu îndrăzneț de catharsis literar, nu doar pentru a analiza și a înțelege impulsurile cele mai josnice și mai scandaloase de care ființa umană este capabilă, ci și pentru a explora multiplele fațete ale violenței. Într-un impuls de sinceritate extremă, Édouard Louis depășește bariera pudorii și obține ceva care este la îndemâna a foarte puțini creatori: ne face să simțim și să gândim în același timp. Lipsită de orice reținere, mărturia lui este profund emoționantă și plină de inteligență, ceea ce face din O istorie a violenței, noul său roman autobiografic, una dintre cele mai reprezentative opere ale timpului nostru.

elefant.ro

37 COMENTARII

 1. Am mai citit din colecția aceasta „Sfîrșitul lui Eddy Belleguelle” tot de E. Louis; „Acasă” de M. Robinson; „Al zecelea om” – Grahaam Greene; și multe altele. 🙂

 2. Am citit:
  “Fugara”-Alice Munro
  “Războiul nu are chip de femeie -Svetlana Aleksievici
  “Ultimii martori”- Svetlana Aleksievici

 3. Am mai citit “Lupta mea” de Karl Ove Knausgard, “Noi” de David Nicholls, “Fratii Burgess” de Elizabeth Strout, “O viata marunta” de Hanya Yanagihara si “Sticletele” de Donna Tartt.

 4. Războiul nu are chip de femeie – Svetlana Aleksievici
  Sticletele – Donna Tartt
  Draga Viata – Alice Monro
  Noi – David Nicholls
  Ură, prietenie, dragoste, căsătorie – Alice Munro

 5. Knausgard “Lupta mea” toate 6 volume, M. Bulgakov ,,Maestrul și Margareta”, Svetlana Aleksievici ,,Războiul nu are chip de femeie” , Donna Tartt ” Sticletele”, Alice Monro “Ură, prietenie, dragoste, căsătorie”, Svetlana Aleksievici “Ultimii martori”, “O viata marunta” de Hanya Yanagihara ,“Sticletele” de Donna Tartt”.

 6. “Baietii strazii” de Pasolini, un roman controversat din punctul meu de vedere, pe alocuri creionat in tuse scandaloase, dar si “Ultimii martori” de Svetlana Aleksievici, o autoare “in trend” la Editura Litera.

 7. Am citit:
  Svetlana Aleksievici ,,Războiul nu are chip de femeie”
  Alice Monro “Draga viata”
  Svetlana Aleksievici “Ultimii martori”
  Și mai am câteva în biblioteca care își așteaptă rândul.

 8. E. Strout – Olive Kitteridge/Numele meu este Lucy Barton/Fratii Burgess
  Deborah Levy – Lapte fierbinte
  Yaa Gyasi – Drumul spre casa
  Hanya Yanagihara- O viata marunta
  Joyce Carol Oates – Valetul de pica
  Karen Joy Fowler – Ne-am iesit cu torii complet din minti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here