libris.ro

Împreună cu Editura Polirom, vă invităm la concurs: cinci cărţi din colecţia Biblioteca Polirom vor ajunge la un cititor norocos.

Update

Câştigătorul concursului nostru este autorul comentariului 74: Radu Dobre.

Felicitări! Vă rugăm să răspundeţi la mesajul nostru, trimis la adresa de email furnizată odată cu înscrierea în concurs.


Concursul nostru are loc în perioada 18-25 septembrie, iar unicul câştigător al pachetului cu cinci cărţi Polirom va fi anunţat pe site-ul nostru, prin update la acest articol, şi pe pagina noastră de Facebook în cursul zilei de sâmbătă, 26 septembrie.

Iată care sunt noutăţile Polirom pe care vi le propunem:

Delphine de Vigan – Recunoștință

Traducere din limba franceză de Cristina Jinga

Să spui mulţumesc. Să primeşti recunoştinţa celuilalt. Pare foarte simplu. „Însă, uneori, este foarte complicat”, ne asigură scriitoarea Delphine de Vigan, ea însăşi protagonista unei drame asemănătoare celei din roman, mama ei fiind internată într-o instituţie de boli mintale. Recunoştinţă urmăreşte destinele a trei personaje: Michka, o bătrînă doamnă odinioară sclipitoare, reporter şi corector la reviste de prestigiu, căreia bătrîneţea îi răpeşte încet-încet independenţa şi limbajul, silind-o să se interneze într-un cămin de bătrîni; Marie, tînăra care a fost crescută de Michka, pentru că mama ei a eşuat lamentabil, şi care, dintr-odată, vede că nu mai are timp să-şi exprime recunoştinţa; şi Jérôme, tînărul ortofonist de la căminul de bătrîni, care-şi face meseria cu dăruire şi compasiune, fiind absorbit în valsul acesta al recunoştinţelor. Ceea ce-i leagă sînt amintirile din copilărie şi acel „mulţumesc” pe care n-au mai apucat să-l spună, trecutul care se întoarce şi le determină viaţa de mai tîrziu. Îi urmărim rînd pe rînd, descoperindu-le secretele şi rănile vii, necicatrizate. Pe fundalul dramatic al pierderii implacabile, autoarea proiectează un fascinant joc al cuvintelor: Michka, afazică, îşi pierde cuvintele şi inventează altele noi, răvăşind şi orientînd vorbirea în direcţii neaşteptate, adesea amuzante, dar mai cu seamă înduioşătoare.

Jean-Christophe Rufin – Regele Zibeline în jurul lumii

Traducere din limba franceză de Cristian Fulaş

Un tînăr nobil european, contemporan cu Voltaire şi Casanova, ajunge în Siberia  şi apoi în China, Franţa şi SUA, dar şi în alte locuri din jurul lumii, devenind în cele din urmă regale Madagascarului. Sub pana lui Jean-Christophe Rufin, această istorie reală capătă amploarea  şi şarmul unei poveşti orientale, dintre acelea atît de faimoase  şi citite în secolul al XVIII-lea.  Iar la toate acestea se adaugă o foarte frumoasă poveste de dragoste ce la fiecare pas pare  sortită eşecului şi un periplu prin societatea şi moravurile epocii.

Donatella Di Pietrantonio – Cea care se întoarce

Traducere din limba italiană de Mihaela Găneț

Al treilea roman al scriitoarei italiene Donatella Di Pietrantonio, Cea care se întoarce a avut un succes dincolo de orice aşteptări, fiind vîndut în scurt timp de la apariţie în peste 20 de ţări de pe toate continentele. Este povestea unei adolescente traumatizate de un dublu abandon şi de căutarea dureroasă a adevărului la o vîrstă ce ar trebui să fie a visurilor şi a speranţei. O fată se trezeşte, peste noapte şi fără explicaţii, catapultată într-o familie nouă, într-o lume nouă, aparent la antipozii celei anterioare. Ambele au însă în comun aceeaşi incapacitate de accesare a propriilor emoţii. Or, tocmai emoţia şi sentimentele exprimate vor aduce salvarea. Autoarea foloseşte un limbaj simplu, esenţial, tăios uneori, la fel ca ţinutul natal de pe fundal, regiunea Abruzzo, un pămînt neprietenos, dar pe care, pe neaşteptate, marea îl iluminează. Însuşi titlul cărţii, L`Arminuta, „cea care se întoarce”, aparţine dialectului local.

Chuck Palahniuk – Ziua Ajustării

Traducere din limba engleză şi note de Alex Văsieș

Oamenii răspîndesc vestea pe la colțuri, și numai celor în care au încredere: Ziua Ajustării se apropie. Au aflat dintr-o celebră cărticică-manifest. Acum sînt pregătiți. În acest roman de un umor caustic, primul după mai mulți ani, Chuck Palahniuk face ce știe el mai bine: o critică usturătoare la adresa absurdităților din societatea americană de astăzi. Politicieni bătrîni și corupți pun la cale o soartă cruntă pentru tinerii bărbați ai țării, muncitorii visează să-i anihileze pe bogați, în vreme ce profesorii expun la cursuri teorii care anunță un viitor fără speranță. Și, pe un site din ce în ce mai popular, un proiect macabru adună semnături în fiecare zi. Pentru că, atunci cînd Ziua Ajustării va veni, nu mai încape îndoială: extremismul, presa faptului alternativ și teoriile conspiraţiei ce bîntuie societatea astăzi își vor fi arătat roadele înspăimîntătoare.

Paolo Giordano – Devorarea cerului

Traducere din limba italiană și note de Cerasela Barbone

La vila bunicii sale din sudul Italiei, Teresa surprinde într-o noapte trei băieţi care se scaldă goi în piscina din curte, după ce s-au furişat peste gardul proprietăţii. Ea încă nu ştie, dar cei trei băieţi care cresc împreună ca fraţii, deşi nu sînt fraţi – îi vor marca destinul, aşa cum şi ea le va influenţa viitorul, uneori tragic, alteori doar tulbure. Cei trei băieţi trăiesc la o fermă din apropiere, sub oblăduirea lui Cesare, tatăl unuia dintre ei şi părintele spiritual al tuturor. Îndrăgostită de unul dintre ei, năvalnicul Bern, Teresa va trăi următorii douăzeci de ani o poveste de dragoste frenetică, plină de bucurii, dar şi de ratări şi taine funeste. Simbolică pentru anvergura întregului roman este tentativa eşuată a unui grup de tineri de a crea un paradis terestru la ferma lui Cesare. Istoria micii lor utopii ecologiste ilustrează contradicţiile, obsesiile şi tensiunile lumii contemporane. Un roman despre visurile, idealurile şi dorinţele necontrolate ale adolescenţei, despre complexitatea relaţiilor dintre tineri şi fragilitatea lor, despre iubire şi moarte violentă, Devorarea cerului prezintă, în acelaşi timp, lumea în care trăim, labilitatea credinţelor de orice fel şi, mai mult decît orice, căutarea încrîncenată a unui sens al vieţii.

Mai multe detalii despre aceste cărţi, dar şi despre toate titlurile colecţiei, aici:

Puteţi să vă înscrieţi în concurs adăugând un comentariu la acest articol în care să menţionaţi titlurile a cinci cărţi apărute în colecţia Biblioteca Polirom, pe care aţi dori să le includem într-un viitor concurs. Vă recomandăm să alegeţi cu încredere din lista disponibilă pe site-ul editurii.

Vom aproba un singur comentariu per adresă de email şi vom desemna câştigătorul concursului cu ajutorul random.org. Expedierea premiului se va face prin curier rapid.

Succes!


Fotografie reprezentativă de Kourosh Qaffari pe Unsplash

carturesti.ro

77 COMENTARII

 1. György Dragomán, Corul leilor
  Povestirile lui Vladimir Nabokov
  Dolores Redondo, Îți voi da toate acestea
  Morten Strøksnes, Cartea mării
  Kamila Shamsie, Focul din casă

 2. Dolores Redondo – Îți voi da toate acestea
  Chuck Palahniuk – Fight Club 2
  Olga Tokarczuk – Călătoria oamenilor cărții
  Sean Penn – Bob Honey care face și drege
  Michel Bussi – Legături de sânge (încă n-a apărut, dar mă gândesc că va apărea până la un nou concurs 🙂 )

 3. Volumele VIII și IX din Integrala Maigret a lui Simenon, Nuferi negri și, cînd o fi să apară, Fetița cu ochi albaștri a lui Michel Bussi, Vulpea albastră a lui Sjon… Așa, la o primă enumerare, cam ăsta mi-ar fi wishlist-ul 🙂

 4. Anna Gavalda, Arma străpunsă
  Maria Duenas, Fetele căpitanului
  Joan Silber, Îmbunătățire
  Andrei Makine, Dincolo de frontiere
  Olga Tokarczuk, Străveacul și alte vremi

 5. “Fără să ajungi vreodată în vîrf” – Paolo Cognetti
  “Cei rămași și cei plecați”- Parinoush Saniee
  “Băiatul sălbatic” – Paolo Cognetti
  “Cei opt munți” – Paolo Cognetti
  “Focul din casă” – Kamila Shamsie

 6. Armura străpunsă de Anna Gavalda
  Orașul în mantie purpurie de Asli Erdogan
  Efectul Rosie de Graeme Simsion
  Fără să ajungi vreodată în vîrf de Paolo Cognetti
  Băiatul sălbatic de Paolo Cognetti

 7. Armura străpunsă de Anna Gavalda
  Poartă-ti plugul peste oasele mele de Olga Tokarczuk
  Corul leilor de Gyorghi Dragoman
  Focul din casă de Mami la Shamse
  Fără să ajungi vreodată în vârf de Paolo Cognetti.

 8. Leopardul de zapada – Peter Matthiessen, Pisica musafir – Takashi Hiraide, Corectii – Jonathan Franzen, Masa pisicii – Michael Ondaage, Sfantul nebuniilor incipente – Elif Shafak

 9. Buna ziua, cele cinci titluri pe care mi-as dori sa le includeti ca premii la viitorul concusr sunt: Prăbușirea
  F. Scott Fitzgerald, Colecționarul John Fowles, Metamorfoza și alte povestiri Franz Kafka, O mie nouă sute optzeci și patru George Orwell,Labirintul spiritelor Carlos Ruiz Zafón.

 10. Dincolo de frontiere, Andreï Makine
  De mine viața și-a tot râs, David Grossman
  Lumina de veghe, Michael Ondaatje
  Fetele căpitanului, María Dueñas
  O căsnicie americană, Tayari Jones

 11. Cei rămași și cei plecați – Parinoush S.
  Armura străpunsă – A. Gavalda
  Străveacul și alte vremi – Olga T.
  Focul din casă – Kamila S.
  Cei opt munți – Paolo C.

  Mulțumim pentru concurs! 🙂

 12. Fetita careia nu ii placea numele sau – Elif Shafak
  Fara. Despre iubire, suferinta si pierdere – Aurora Liiceanu
  Recunostinta – Delphine de Vigan
  Povestea unei familii perfecte – Rosa Ventrella
  Cineva cu care sa fugi de acasa – David Grossman

 13. Copiii lui Marcel – Ema Stere
  Ea și el – Aurora Liiceanu
  Patru femei, patru povesti – Aurora Liiceanu
  Vulpea Albastra – Sjon
  Leopardul Zăpezilor – Sylvain Tesson

 14. Armura străpunsă – Anna Gavalda
  Focul din casă – Kamila Shamsie
  Oase solare – Mike McCormack
  Ultimii copii din Tokio – Yoko Tawada
  Copiii lui Marcel – Ema Stere

 15. Îmbunătățire – Joan Silber
  Oase solare – Mike McCormack
  Cine se teme de moarte – Nnedi Ockorafor
  Corul leior – Gyorgy Dragoman
  Cartea marii – Morten Stroksnes

 16. 1. Lumina dintre oceane – M.L. Stedman
  2.Istanbul Istanbul – Burham Sommez
  3.Cantec pentru cei neispraviti – Jesmyn Ward
  4. Albert Camus- Primul Om
  5. Fight Club 2 : Gambitul seninatatii – Chuck Palahniuk

 17. Leopardul Zăpezilor – Sylvain Tesson
  Cineva cu care sa fugi de acasa – David Grossman
  Fetele căpitanului, María Dueñas
  Anna Gavalda – Arma străpunsă
  Copiii lui Marcel – Ema Stere

 18. Sexus, Plexus, Nexus de Henry Miller (ca și așa nu l-am citit până acum) Cronica din Travnik de Ivi Andrić si Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak

 19. Îți voi da toate acestea – Dolores Redondo
  Cei rămași și cei plecați – Parinoush Saniee
  O căsnicie americană – Tayari Jones
  Cele trei fiice ale Evei – Elif Shafak
  Puritate – Jonathan Franzen

 20. Maria Antoaneta – Stefan Zweig
  Cioran. Ultimul om liber – Andrei Crăciun
  Alte culori- Orhan Pamuk
  Omul revoltat – Albert Camus
  Prăbușirea- F. Scott Fitzgerald

 21. Asasinul englez – Daniel Silva
  Berlin Noir I. Toporasi de martie – Philip Kerr
  Berlin Noir II. Criminalul din umbra – Philip Kerr
  Berlin Noir III. Recviem german – Philip Kerr
  Sfera – Michael Crichton

 22. Ultimii copii din Tokio – Yoko Tawada
  Omul revoltat – Albert Camus
  O casnicie americana – Tayari Jones
  Labirintul spiritelor – Carlos Ruiz Zafon
  Cele trei fiice ale Evei – Elif Shafak

 23. Corul leilor – Gyorgy Dragoman
  Femeia de pe scari – Bernhard Schlink
  O femeie iubita – Andrei Makine
  Un singur fir – Tracy Chevalier
  O iubire imposibila – Christine Angot

 24. Buddha din podul casei – Julie Otsuka
  Femei – Charles Bukowski
  Minunata lume noua- Aldous Huxley
  Coajă de nucă – Ian McEwan
  Artistul Begbie – Irwine Welsh

 25. “Corul leilor” Gyorgy Dragoman
  ” Copii lui Marcel” Ema Stere
  “Povestea unei familii perfecte” Rosa Ventrella
  “Fără speranță și Speranță abandonată ” Nadejda Mandelstam
  “O căsnicie americană” Tayari Jones

 26. 1) Orasul in mantie purpurie – Asli Erdogan
  2) Leopardul de zapada – Peter Matthiessen
  3) Pacientul englez – Michael Ondatje
  4) Fata cu cercel de perla – Tracy Chevalier
  5) Citind Lolita in Tehran – Azar Nafisi

 27. Nuferi negri – Michel Bussi
  E un pod pe Drina… – Ivo Andrić
  Moartea și busola. Proză completă 1 – Jorge Luis Borges
  Dulgheri, înălțați grinda acoperișului și Seymour: o prezentare – J.D. Salinger
  Povestirile lui Vladimir Nabokov

 28. Foc palid -Vladimir Nabokov
  Blazon de bastard -Vladimir Nabokov
  Dincolo de frontiere – Andrei Makine
  Calatoria oamenilor cartii – Olga Tokarczuk
  Puritate – J Frazen

 29. Cine se teme de moarte, Nnedi Okorafor
  Un singur fir, Tracy Chevalier
  Ultimii copii din Tokio, Yoko Tawada
  Lumina dintre oceane, M.L. Stedman
  Vulpea Albastra – Sjon

 30. Foc Palid – Vladimir Nabokov
  Puritate -J Franzen
  Blazon de bastard – Vladimir Nabokov
  Dincolo de frontiere – Andrei Makine
  Calatoria oamenilor Cartii – Olga Tokarczuk

 31. Maria Antoaneta – Stefan Zweig
  Maria Stuart – Stefan Zweig
  Copiii lui Marcel – Ema Stere
  Cea care se întoarce – Donatello Di Pietrantonio
  O viață amânată – Diță Kraus

 32. Dincolo de frontiere -Andreï Makine
  Oase solare-Mike McCormack
  Ultimii copii din Tokio-Yoko Tawada
  Orașul în mantie purpurie-Aslı Erdoğan
  Uciderea Comandorului. Volumul II. Metafora se schimbă-Haruki Murakami

 33. Orient, Occident – Salman Rushdie

  Cei plecaţi şi cei rămaşi – Parinoush Saniee

  Cronica din Tavnik – Ivo Andric

  Rătăcitorii – Olga Tokarczuk

  Poneiul roşu – John Steinbeck

 34. Străveacul și alte vremi – Olga Tokarczuk
  Adevărata viață a lui Sebastian Knight – Vladimir Nabokov
  Fără să ajungi vreodată în vîrf – Paolo Cognetti
  De mine viața și-a tot râs – David Grossman
  Luchian. Ochii, sufletul, mâna – Veronica D. Niculescu

 35. “Călătoria oamenilor Cărții” de Olga Tokarczuk
  “Dincolo de frontiere” de Andrei Makine
  “Cronica din Travnik” de Ivo Andric
  “Suflete moarte” de Gogol
  “Puritate” de Jonathan Franzen

 36. F. Scott Fitzgerald:
  1)Strania poveste a lui Benjamin Button şi alte întâmplări din epoca jazzului
  2)Toți acei tineri triști
  3)Dragostea ultimului magnat
  4)Blândeţea nopţii
  5)Cei frumoşi şi blestemaţi

 37. Felicitari pentru concurs. Iata propunerea mea:
  1.Paul Celan, Opera poetica I
  2.Paul Celan, Opera poetica II
  3.Paul Celan, Meridianul si alte proze
  4.Nora Iuga, Hipodrom
  5.Anna Burns, Laptarul

 38. 1. Corul leilor, György Dragomán
  2. Călătoria oamenilor Cărții, Olga Tokarczuk
  3. Povestea cu elefantul vizirului, Ivo Andrić
  4. Lăptarul, Anna Burns
  5. O odisee, Daniel Mendelsohn

 39. Străveacul și alte vremi – Olga Tokarczuk
  M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute – Scott Fitzgerald
  Dincolo de frontiere – Andrei Makine
  Orașul în mantie purpurie – Asli Erdogan
  Corul leilor – Gyorgy Dragoman

 40. Un singur fiu – Tracy Chevalier
  Lăptarul – Anna Burns
  Fetele căpitanului – Maria Duenas
  Cei rămași și cei plecați – Parinoush Saniee
  Nuferi negri – Michel Bussi

  Mult succes!

 41. 1. György Dragomán – Corul leilor
  2. John Fowles – Colecționarul
  3. Zeruya Shalev – Durere
  4. David Grossman – De mine viața și-a tot râs
  5. Yoko Tawada – Ultimii copii din Tokio

 42. 1. Nadejda Mandelştam – Fără speranță. Speranță abandonată. Memorii
  2. Yoko Tawada – Ultimii copii din Tokyo
  3. Paolo Cognetti – Fără să ajungi vreodată în vârf
  4. Anna Burns – Lăptarul
  5. Nnedi Okorafor – Cine se teme de moarte

 43. Fratii Karamazov, F. M. Dostoievski
  Cele patruzeci de legi ale iubirii, de Elif Shafak
  Cele trei fiice ale Evei de Elif Shafak
  Fetița cu ochi albaștri, de Michel Bussi
  Îți voi da toate acestea, de Dolores Redondo

 44. Trei camarazi – Erich Maria Remarque
  Fetele căpitanului – María Dueñas
  Nunta – Albert Camus
  Băiatul sălbatic – Paolo Cognetti
  Trei surori, trei regine – Philippa Gregory

 45. 1. Ratacitorii -Olga Tokarczuk
  2.Poarta-ti plugul peste oasele mortilor-Olga Tokarczuk
  3. Fetele capitanului -Maria Dueñas
  4 . Povestea lui Orisicine- Philip Roth
  5 .Regele Solomon -R. Gary

 46. Cine se teme de moarte, Nnedi Okorafor
  Un singur fir, Tracy Chevalier
  Ultimii copii din Tokio, Yoko Tawada
  Lumina dintre oceane, M.L. Stedman
  Vulpea Albastra – Sjon

 47. Albert Camus- Primul Om
  Fight Club 2 : Gambitul seninatatii , Chuck Palahniuk
  Pisica musafir – Takashi Hiraide
  Less – Andrew Sean Greer
  Corul leilor – Gyorgy Dragoman

 48. Laptarul, Anna Burns
  Profesorul și menajera, Yoko Ogawa
  Un pod pe Drina, Ivo Andric
  Îți voi da toate acestea,Dolores Redondo
  Ultmii copii din Tokio Yoko Tawada

 49. “Devorarea cerului” Paolo Giordano
  “Cele trei fiice ale Evei” Elif Shafak
  “Lumina dintre oceane” M.L. Stedman
  “O căsnicie americană” Tayari Jones
  :Cea care se întoarce” Donatella Di Pietrantonio

 50. Jean-Christophe Rufin, ,,Regele Zibeline în jurul lumii”
  Olga Tokarczuk, ,,Călătoria oamenilor Cărții”
  Donatella Di Pietrantonio, ,,Cea care se întoarce”
  Paolo Giordano, ,,Devorarea cerului”
  Anna Gavalda, ,,Armura străpunsă”

 51. Aș menționa următoarele minunății: Străveacul și alte vremi (ediția 2020) – Olga Tokarczuk; Bob Honey care face și drege – Sean Penn; Dincolo de frontiere – Andreï Makine; Armura străpunsă – Anna Gavalda; Un singur fir – Tracy Chevalier.

 52. Nadejda Mandelştam – Fără speranță. Speranță abandonată. Memorii
  Ivo Andric-Povestea cu elefantul vizirului
  Yoko Tawada-Ultimii copii din Tokio
  María Dueñas – Fetele căpitanului
  Ivo Andric- Un pod pe Drina

 53. Oricare combinaţie de cinci titluri dintre cele opt:
  Veronica D. Niculescu – Luchian. Ochii, sufletul, mâna
  Andrei Crăciun – Cioran. Ultimul om liber
  Lavinia Bălulescu – Steinhardt. Bughi mambo rag
  Bogdan-Alexandru Stănescu – Caragiale. Scrisoarea pierdută
  Simona Antonescu – Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos
  Liliana Corobca – Ionesco. Elegii pentru noul rinocer
  Moni Stănilă – Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare
  Dan Coman – Enescu. Caiete de repetiții

 54. Fetele căpitanului – Maria Duenas
  Înțelepciunea inimii – Henry Miller
  O căsnicie americană – Tayari Jones
  Ultimile povestiri – Olga Tokarczuk
  Pur și simplu despre muzică – Haruki Murakami,
  Seiji Oz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here