polirom.ro

Un vulpoi cu o mulţime de întrebări priveşte cum se apropie de ţărm o corabie cu coarne. Vulpoiul Marco speră ca, odată cu sosirea corabiei, măcar o parte din întrebările care-l frământă să-şi găsească răspuns.

Ce îl preocupă pe Marco? Ei bine, tot felul de chestiuni vulpeşti: „de ce copacii nu vorbesc?”, „cât de adânc se scufundă soarele în mare la asfinţit?” ori „de ce unele cântece te înveselesc, iar altele te întristează?”

Pe corabie, câţiva cerbi. Speriaţi, aş zice. Cu excepţia căpitanului Sylvia, ei nu prea ştiu să navigheze şi se simt cam pierduţi. Visul lor de a ajunge la insula cu iarbă dulce şi înaltă, şi cu copaci dulci şi mărunţi, se îndepărtează.

Aici are loc întâlnirea cu vulpoiul-cel-plin-de-întrebări, care se ataşează expediţiei în căutarea unor vulpi care vor şti să-i ofere răspunsuri la toate întrebările. Alături de cerbi, căprioare şi vulpoi, apare şi un stol de porumbei, pentru ca aventura corabiei cu coarne să devină şi mai interesantă.

Fiecare caută ceva. Ba hrană, ba răspunsuri. Cert e că, până la urmă, nu căutarea rămâne cea mai importantă latură a călătoriei. Nu acesta este câştigul principal, ci prietenia care se ridică în urma dificultăţilor pe care cerbii, căprioarele, vulpoiul şi porumbeii la traversează împreună. Şi odată ce acest adevăr este limpede pentru toţi, drumul devine aproape o dependenţă. Vor merge mai departe şi mai departe tocmai pentru a întreţine un foc care-i încălzeşte.

O carte frumoasă, pentru copiii de toate vârstele, cu un vulpoi simpatic, la care, în ciuda frământărilor sale, impuse de răspunsurile pe care nu le află nicăieri, am remarcat optimismul. În primejdie, e primul care insuflă în camarazii săi speranţa şi curajul. Până la urmă, Marco e căpitanul informal al corabiei cu coarne.

Dashka Slater, ilustraţii de Terry şi Eric Fan, „Corabia cu coarne”, Editura Humanitas Junior, 2017, 48 de pagini, traducere de Iustina Croitoru

Carte disponibilă pe elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro şi pe site-ul editurii.

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here