București scriitorii, despre cărţile lor

Corina Ozon, despre „Drumurile amanţilor”

scris de citestema.ro
Herg Benet, 2018; 256 de pagini

Herg Benet, 2018; 256 de pagini

Editorul Alex Voicescu mi-a spus încă de anul trecut că sunt șanse să fie o continuare la seria „Amanții”, care ajunsese în anul 2017 la patru volume. Evident, el are o viziune, iar eu am încredere în ea. Între timp, m-am apucat de scris la romanul „Codul lui Zoran”, iar în viața mea s-au petrecut multe lucruri, și bune, și mai puțin bune. Acum un an am plecat pentru prima oară peste ocean, în Canada, unde am avut un mic turneu în regiunile Ontario și Quebec. Am stat cu inima mereu strânsă și m-am bucurat în doze. Acasă, tatăl meu a fost internat la spital, operat, iar eu eram în stare de alertă. După două săptămâni, când am revenit acasă, starea lui s-a înrăutățit. Știu că m-a așteptat, ca să poată pleca liniștit. Cam aceasta a fost atmosfera din jurul meu când discutam despre seria „Amanții”, dacă va continua sau nu. Am publicat în luna aprilie anul acesta „Codul lui Zoran”, pe care l-am lansat în America și în Canada, înainte de Târgul de carte Bookfest de la noi. A fost un fel de închidere a unui cerc, romanul l-am dedicat tatălui meu, am făcut acel drum înapoi peste ocean poate din nevoia de a fi sigură că punțile nu sunt fragile prin asocierea cu evenimentul trist care mi s-a petrecut după călătoria trecută.

De ce vorbesc despre toatea acestea când subiectul e despre cel de-al cincilea volum din seria „Amanții”? Pentru că pe acest fond am scris această carte. Toată vara, când lumea posta fotografii din vacanță, eu stăteam în colțul meu amenajat din balcon ca să scriu. În paralel, mă pregăteam pentru admiterea la Școala Doctorală în Științe ale Comunicării. Tot concediul de odihnă se dusese pe călătoria în SUA și Canada. Așa că nimic nou. Am scris și această carte seara, după ce ajungeam acasă de la job, și în weekend. Am mai spus că pentru mine, a scrie „Drumurile amanților” a fost vacanța mea de vară. A fost o provocare să mă reîntorc în poveste, să scriu cu umor și să fac exerciții de detașare, după ce abia ieșisem din povestea „Codului lui Zoran”. O experiență intensă pentru un scriitor, aceea de a încerca să rămână obiectiv și fidel poveștii personajelor sale, indiferent de ceea ce i se întâmplă lui în viața personală. Și, da, personajele Cati, Mircea, Teo, Nelu… atât de îndrăgite de cititori, erau acolo și mă așteptau. Ne-am ținut de mână și am mers mai departe. Cartea a apărut în ultima zi din luna octombrie 2018, iar eu eram de o lună doctorandă în primul an.

Editorul mi-a spus că deja se vinde foarte bine cartea, lucru firesc, din moment ce era așteptată. Poate fi comandată online, se găsește și în librării. Nu știm în acest moment dacă e ultima, la fel cum am spus la fiecare volum din serie. Când a apărut „Divorțurile amanților”, am mărturisit că „Amanții c`est moi!”, parafrazând declarația lui Flaubert cu „Emma Bovary c`est moi!”. Pentru că la fel ca și în cazul Emmei, și pe amanți îi urăști, și îi iubești în același timp, și fiecare dintre noi se regăsește într-un fel. Recenzia scrisă de Alex Voicescu pentru coperta a patra confirmă cumva acest lucru, prin ochiul editorului:

Corina Ozon ține cont de dorințele cititorilor ei, iar cea mai mare dorință a acestora a fost ca aventurile lui Cati și Mircea să nu se sfârșească, dacă e posibil, niciodată. Așa s-a născut cel de-al cincilea volum al seriei Amanții, unde umorul, exprimarea realistă, situațiile spumoase, dar și sensibilitatea personajelor sunt cuceritoare. Capabilă de a aborda cu aceeași fervoare o multitudine de teme și stiluri și de a captiva în egală măsură, Corina este tot mai dezinvoltă literar atunci când spune o poveste. Iar prin fiecare nuanță a frazelor pe care le concepe și le dăruiește cititorilor se simte plăcerea scrisului și a împărtășirii, a dezvăluirii psihologiei vieții noastre, a tuturor, așa cum e ea în toate aspectele sale, și pe care ochiul de scriitor știe să o cuprindă în resorturile cele mai intime și mai puternice.

Cea mai mare calitate a unui scriitor este să te facă să nu poți lăsa o carte din mână, iar cu Drumurile amanților exact acest lucru se întâmplă. Savurați cartea și, sunt convins, veți regreta iute că s-a terminat.“

Cartea va fi lansată la Târgul de carte Gaudeamus, sâmbătă, 17 noiembrie, ora 14, la standul Editurii Herg Benet, Pavilionul Central Romexpo.


Cartea este disponibilă pe libris.ro, elefant.ro şi pe site-ul editurii.


Timişoreancă adoptată cu dragoste de Bucureşti, Corina Ozon are 10 ani de jurnalism de investigaţie în presa scrisă (ziarul Ora) şi televiziune (Antena 1) şi un update de 2 ani în producţie TV (Intact Media Group). Convertită de alţi 10 ani la PR&Comunicare, pe care le gestionează în prezent la CN Imprimeria Naţională SA. Absolventă a Programului MBA INDE-CNAM Paris, promoţia 2010, şi mamă de liceană, Iulia, sunt cele două lucruri cu care se mândreşte cel mai mult, alături de reușitele din plan literar.
În 2014, debutează cu romanul „Zilele amanţilor“ (ed. Herg Benet), carte începută pe blogul personal, în stadiul de postare spre relaxarea cititorilor, care au cerut după fiecare episod o nouă continuare. În scurt timp, romanul a avut un succes fenomenal, devenind un must have al cititorilor activi pe rețelele de socializare și motiv pentru propriile întâlniri ale fanilor, inspirând în același timp evenimente din domeniul fashion și business, iar o linie de parfumuri primind numele personajelor principale din carte. În 2015, romanul are parte de două continuări, „Nopțile amanților“ și „Amanții 3.0“ (ed. Herg Benet), receptate de către public la același nivel de entuziasm și intrând și ele în topurile de vânzări ale librăriilor. Campania de promovare a trilogiei Amanții a fost recompensată cu Silver Award for Excellence la Gala PR Award 2015.
Din 2016, coordonează proiectul 35+, by Corina Ozon, reprezentat în online de site-ul dupa35.com, al cărui concept se află la baza povestirilor din volumul „Până când mă voi vindeca de tine“.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu