interviuri

Cosmin Perţa, coordonatorul colecţiilor „Pantazi” şi „Perspektiv”: „E un moment cât se poate de prielnic pentru ficțiunea și non-ficțiunea românească”

Două noi colecţii dedicate scriitorilor români contemporani au fost anunţate recent de către editura Litera. „Pantazi” şi „Perspektiv” completează portofoliul bogat al editurii, care ne-a adus multe titluri interesante odată cu Biblioteca de Proză Contemporană.

Dragă Cosmin Perţa, am primit cu bucurie vestea că mai apar două colecţii dedicate scriitorilor români contemporani. Înţeleg că „Pantazi” ar fi dedicată ficţiunii, iar „Perspektiv” non-ficţiunii. Poţi să-mi dai mai multe detalii, te rog, despre felul cum au apărut cele două colecţii? Cine le-a gândit şi proiectat pentru a ajunge la cititori cu ocazia proximului Bookfest?

Propunerea celor două colecții a venit din partea editurii Litera, a lui Dan și a Cristinei Vidrașcu. Am gândit împreună un concept, o structură, cu toate detaliile aferente, de la conținut la adresabilitate. E un moment cât se poate de prielnic și pentru ficțiunea și pentru non-ficțiunea românească și vrem pe de o parte să oferim publicului literatură și lucrări științifice de calitate, dar și să oferim ocazia unor autori români de certă valoare să ajungă la un public mai larg. Sperăm ca publicul interesat în general de literatură și de cercetări din zona științelor socio-umane să acorde mai multă atenție autorilor autohtoni contemporani, deoarece în momentul și în contextul cultural în care ne aflăm aceștia nu sunt cu nimic mai prejos față de autorii de import, ba din contră, aș spune, temele pe care le abordează autorii români sunt mult mai aplicate spațiului nostru cultural, prin urmare, mai revelatoare pentru publicul român.

Care este rolul tău în cadrul celor două colecţii? Ai, să zic aşa, o „răspundere” particularizată în funcţie de colecţie?

Sunt coordonatorul acestor două colecții. Aceasta presupune selecția manuscriselor, propunerea lor unui comitet editorial mai larg, iar după acceptarea lor urmărirea tuturor pașilor, de la manuscris până la volum publicat, conform unui plan editorial și unei strategii editoriale. Pe lângă coordonare și supervizare încerc să redactez personal fiecare dintre volumele care intră în colecții, stabilind un contact direct, pe text, cu autorii, și încercând să găsim împreună soluțiile cele mai bune pentru cărțile lor acolo unde e cazul.

Ştiu că sunt mulţi scriitori care aşteptau noi ţinte pentru manuscrisele lor. Cum să procedeze ca să vi le trimită, sunt anumite cerinţe pe care trebuie să le respecte?

Manuscrisele, atât de eseu, cât și cele de proză (proză scurtă și roman) pot fi trimise la adresa c.perta@litera.ro. Promit să le citesc cu atenție și să le răspund autorilor, pozitiv sau negativ, după caz. Manuscrisele trebuie trimise complete, nu fragmente, în format Word, font TNR 12, spațiere de 1.5, însoțite de un CV literar sau profesional. Cerința principală este aceea de răbdare. Am primit foarte multe manuscrise în ultima perioadă, iar sortarea și lectura lor durează. Prin urmare poate dura și câteva luni până să primiți un răspuns. Totodată, autorii care vor să trimită manuscrise trebuie să aibă în vedere faptul că pentru colecția Pantazi planul editorial este închis pentru anii 2024 și 2025, manuscrisele acceptate în viitorul apropiat vor fi programate pentru publicare în anul editorial 2026; în timp ce pentru colecția Perspektiv avem închis anul editorial 2024, dar selectăm manuscrise pentru anul 2025.

Acum, să ajungem la primele titluri propuse. Pe ce mizaţi ca să vă atrageţi primii cititori?

Mizăm pe două categorii de public. O dată publicul consacrat al autorilor români, care din fericire este în creștere, dar și pe un public nou pe care ne dorim să-l formăm odată cu dezvoltarea colecțiilor. Atuurile noastre sunt simple, mizăm pe diversitate a discursului, fluență, percutanță, inteligibilitate și sens.

Cărţile arată grozav în ce priveşte conceptul grafic. Cine e de felicitat în privinţa asta?

De felicitat din toată inima este artistul plastic Laurențiu Midvichi, un vechi colaborator și bun prieten, care a făcut conceptul grafic pentru ambele colecții, logourile și ilustrează fiecare dintre coperțile celor două colecții cu lucrări originale. Am vrut ca aceste colecții să aibă o identitate clară și recognoscibilă, iar Midvichi a fost alegerea cea mai bună.

Ştiu că un scriitor-editor (sau editor-scriitor, nu ştiu cum preferi să priveşti expresia asta ????) are foarte puţin timp liber mai ales înainte de un târg de carte. Aşa că, alături de mulţumirile mele pentru timpul pe care mi l-ai acordat, mai vin cu o singură întrebare, în ideea în care sigur vei răspunde în viitorul apropiat la multe altele legate de cele două colecţii. Care va fi ritmul apariţiilor în colecţii, aveţi deja un plan în sensul acesta sau mai degrabă patru-cinci cărţi de fiecare colecţie reprezintă un soi de încercare a pieţei?

Ritmul aparițiilor va fi unul constant. În fiecare an o să apară zece volume în colecția Pantazi și opt volume în colecția Perspektiv, defalcate astfel încât să acopere întregul an editorial, cu o mică pauză în unele luni de vară. Acum lansăm colecțiile aproape de jumătatea anului, așa că debutăm cu jumătate din titlurile care urmează să iasă în acest an, restul urmând să fie publicate etapizat până în decembrie. Sperăm ca aceste proiecte să dureze cât mai mult, dar asta depinde în primul rând de interesul pe care îl va arăta publicul, așa că dacă o să vă placă titlurile noastre vă invit să le cumpărați pentru a ne permite să vă oferim în viitor cât mai multe titluri interesante și valoroase, scrise de autori români contemporani.

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

adaugă un comentariu

scrie un comentariu