„Badea George – ultima zi” este o carte de proză în curs de apariție la Editura Eikon. Lansarea ei va avea loc la Târgul de Carte Gaudeamus, București, 22 noiembrie, ora 12 și jumătate, la standul acestei edituri.
E o carte care-și dorește să comemoreze Centenarul Unirii la un an de la sărbătorirea oficială a acesteia.
Au fost prea multe evenimente nesemnificative legate de Centenar, a fost un soi de bulimie sărbătorească situată în zona improvizațiilor și a datoriei cetățenești. „Vrem, nu vrem, trebuie să sărbătorim”, ăsta a fost sloganul. Sărbătorirea a trecut? Nici vorbă! Sărbătorim, în continuare „Centenarul Unirii”. De-abia după ce șchioapele autorități române și oficialitățile specializate strict în ciocnirea paharelor cu șampanie aici și aiurea și-au arătat potențialul, oricum lamentabil, au apărut evenimente de cultură majoră (multe individuale, multe întâmplate în spații mici și fără mediatizare)! Sunt adevăratele sărbători ale Centenarului Unirii.
Dacă în Băsești, la Casa memorială a lui George Pop de Băsești (unul dintre făuritorii Unirii) igrasia era stăpână și-n 1 decembrie 2018, astăzi (după un an de la marea sărbătoare) casa e ca nouă, pivnița uimitoare ca mărime și construcție e pregătită să devină muzeu de artă, sală de expoziție etc.
De asemenea, se pornește construcția unui teatru de vară în grădina imensă de la Băsești, se ridică mai multe chilii mănăstirești, că mănăstirea catolică e gata, pe zecile de hectare donate de către George Pop de Băsești bisericii catolice. Donația a devenit operabilă la început de secol douăzecișiunu, c-așa-i pe meleagurile astea de care scriu. E bine și așa, merge și așa!
Dacă în perioada comunistă casa lui George Pop de Băsești ajunsese sediu de CAP și apoi depozit de îngrășăminte chimice, astăzi lucrurile s-au așezat în matca lor firească. În acest context trebuie privită cartea ce apare la Editura Eikon la un an distanță de la „Centenarul Marii Uniri”.
Primul text, „Badea George – ultima zi” (care dă titlul cărții), e despre George Pop de Băsești. Celelalte texte scot în evidență personaje care au trăit experiențe limită în suta de ani ce a trecut de la Marea Unire.
„Badea George – ultima zi” se lansează la Târgul Internațional Gaudeamus, București, 2019! La un an de la „Centenarul Marii Uniri” apare cartea care și-a dorit să iasă pe piața literară acum un an. Nu-i nicio grabă, e bine și așa, merge și așa! Au mai pățit-o la fel mulți entuziaști care continuă să sărbătorească cultural „Centenarul Marii Uniri” până când va trece și următoarea sută de ani.
P.S. Cartea apare și-n limba franceză, e o ediție elegantă, traducerea fiind realizată de către Dominique Ilea.
Marian Ilea (n. 1959, Maramureș), a debutat editorial cu volumul de povestiri „Desiștea” (Cartea Românească, 1990, premiul Salonului Național de carte Cluj). În 1993, publică „Desiștea II” (Cartea Românească). În anul 1997, volumul de teatru „Ariel” (Cartea Românească) obține premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun volum de teatru. Mai publică volumele „Casa din Piaţa Gorky” (Editura Cornelius, 1999), „Vacek” (Editura Dacia, 2001, Premiul pentru proză al Asociatiei Scriitorilor București), „Ceasul lui Bronnikov” (Editura Dacia, 2002), „Povestiri din Medio-Monte” (Editura Dacia, 2003, Marele premiu al Saloanelor “Liviu Rebreanu”), „Povestiri cu noimă” (Editura Dacia, 2006), „Rodica e băiat bun” (Archeus, 2008), „Libertatea începe în șapte aprilie” (Editura Dacia, 2009), „Înțeleptul” (Tracus Arte, 2013), „Societatea de Socializare din Medio-Monte” (Tracus Arte, 2014), „Capra germană si gramofonul” (Tracus Arte, 2014), „Herina” (Cartea Românească/Polirom, 2016), „Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise” (Cartea Românească, 2017). Piesa de teatru „Societatea de Socializare din Medio-Monte” se montează la Teatrul Municipal Baia Mare, obținând Premiul de regie la Fringe Festival București.