cronici kooperativa poetică poezie recomandări

Decalogul. Primele Fobii. Cum reacționez la poezia lui Antonio Doda

scris de Andrei Zbîrnea

Aceasta nu este o cronică de volum de poezie. Nu întâmpină un volum și nici nu-l cercetează cu Lampa UV-C bactericidă cu ozon. It is what it is.

Prima Fobie: La o primă strigare, volumul lui Antonio Doda nu conține doar primele fobii, ci și fobiile prezentului fiecăruia dintre noi. E relatable, cum s-ar zice pe la corporație. Mai ales atunci „când trupul se zbate între viață și moarte/ mă târăsc la magazine/ să-mi procur realitatea falsă/ de pe rafturile de tărie” (realitatea de rafturi, p. 27-28).

A Doua Fobie: Dacă Doda ar fi supererou, l-am putea striga Captain Anxiety, iar asta s-ar vedea cel mai bine în tablourile lui. Am ales spre ilustrare pictura „Prima zi fără oameni”. Privește imaginea de la finalul textului și vei înțelege.

A Treia Fobie: Fear of the Dark. Not Iron Maiden this time. Nictofobia sau „mintea ta e o cameră de la periferie/ cu lumina de veghe stinsă” (rutină, p. 16). Should I stay or should I go?

A Patra Fobie: Desenele autorului din interiorul volumului. Poți fi orb, iar „creierul (tău) (tot o să cerșească) mișcare.”

A Cincea Fobie: Cine mai scrie poezie în 2022? Curaj! Suntem între prieteni, am depășit biografismul neo-expresionist cool și poetica postumană. Redactorul Primelor Fobii, Mihók Tamás, ne invită la dans sau mai degrabă la o șuetă nemijlocită, ca pe vremuri.

A Șasea Fobie: Un troc? Un schimb echilibrat? O abordare de tip win-win? Sau, cum spune pictorul Doda, „comunic cu oamenii prin coșmaruri/ ei îmi apar mie/ eu le apar lor” (coșmaruri, p. 42).

A Șaptea Fobie: Ce le vei spune copiilor tăi, Antonio Doda? Ce vor scrie ei în prima zi de școală, în compunerea „O zi de vacanță alături de părinții mei iubiți”. Sigur nu le vei da să citească versurile astea: „copilăria a fost/ o minciună frumoasă/ o mama și un tata/ o bicicletă și un playstation 2/ un suc cu paiu’ (nu mai văd lumea prin ochii lor, p. 57)

A Opta Fobie: Dacă Antonio Doda ar fi fost ales pentru castingul Stranger Things, cred că rolul lui Will Byers i s-ar fi potrivit cel mai bine. Sigur i-ar fi ieșit frizura castron. Însă, cel mai important, nesiguranța transmisă ar deveni un TRADEMARK A.D.

A Noua Fobie: O variațiune pe o temă dată. Cine poate înțelege singurătatea peștelui de acvariu? Doar omul desenat în perete.

A Zecea Fobie: O provocare pentru autorul însuși. Ai îmbinat poezia cu grafica. Acum e timpul să devenim cinematici, să ne cufundăm în digital. Cine vrei să regizeze primele fobii? David Cronenberg sau Michael Haneke?

Antonio Doda, Primele Fobii, Editura Cartea Românească, anul publicării: 2022, nr. pagini: 62

Puteţi cumpăra cartea (şi) de la:

despre autor

Andrei Zbîrnea

Născut în ’86 în Urziceni, dar adoptat în (stil mafiot la fel ca-n) `98 de Berceni. Jurnalist, copywriter, câteodată poet. Om bun la toate la Atelierul Mornin’ Poets. Speră ca într-o zi să poată scrie și proză (ziua aia e AICI). Coordonator al proiectului de recenzii Kooperativa Poetică.

Cea mai recentă carte publicată – nick cave@bergen (CDPL, 2021). A mai publicat Rock în Praga (Herg Benet, 2011), #kazim – contemporani cu primăvara araba (Herg Benet, 2014), Turneul Celor Cinci Națiuni (frACTalia, 2017) și Pink Pong (împreună cu Claus Ankersen, frACTalia, 2019 – volum trilingv).

A participat la FILIT 2019 & 2021 și la Poezia e la Bistrița 2021. A fost tradus în limbile cehă, daneză, maghiară, franceză și engleză.

În 2015 a obținut marele premiu al Festivalului Antares (Galați, Brăila, Sulina) pentru Poezie. În 2021 a obținut premiul al II-lea la Concursul Național de Poezie „Ion Chichere”, Reșița (Ediția a VI-a).

FAN al echipei Borussia Dortmund și al serialului The Office (versiunea din State). Este gazda podcastului BETURI Show, unde sportul actual este analizat pe îndelete.

adaugă un comentariu

scrie un comentariu