București comunicate de presă evenimente recomandări

Despre evoluția speciilor și mecanismele comunicării umane, două dezbateri Humanitas la Bucharest Science Festival

scris de citestema.ro

Editura Humanitas vă invită joi, 29 septembrie, la ora 19.00, și sâmbătă, 1 octombrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, să participați la discuții despre două cărți publicate recent în colecția Știință, care prezintă evoluția noastră ca specie, ajungând până la primele organisme care au populat planeta și felul în care s-a dezvoltat comunicarea umană: Zorii limbajului de Sverker Johansson și Povestea strămoșilor noștri. Pelerinaj la începuturile vieții de Richard Dawkins și Yan Wong.

Cum a fost posibil ca, dintre toate speciile, doar oamenii să dezvolte un limbaj atât de complex și de adaptabil? Cum au contribuit aici genetica, schimbările anatomice sau sistemul social bazat pe întrajutorare sau cum structura gramaticală a limbii pe care o vorbim poate influența felul în care vedem lumea. Volumul Zorii limbajului de Sverker Johansson, fizician și lingvist suedez, prezintă acești pași importanți făcuți pe perioade mari de timp, despre care vor vorbi în librărie, joi, 29 septembrie, la ora 19.00, invitații Livia Petrescu, etolog, Mircea Vasilescu, scriitor, și Alex Dincovici, antropolog. Discuția va fi moderată de Vasile Decu, jurnalist de știință.

Comunicarea articulată, în cuvinte și fraze, pare să fie ceea ce ne distinge cel mai pregnant de restul lumii vii. Dar când și unde au început oamenii preistorici să vorbească? Ce își spuneau? Cum arăta limbajul la originile lui și ce anume l-a făcut posibil? Multă vreme, lingviștii s-au ținut departe de întrebări de acest fel, considerându-le în afara teritoriului investigabil, dar astăzi ele pot fi abordate cu mijloacele științei.

În „Zorii limbajului”, Sverker Johansson prezintă stadiul actual al cercetărilor și principalele teorii actuale privind modul în care Homo sapiens a devenit singura ființă vorbitoare. Cu argumente din arheologie, antropologie, genetică, neurologie, apelând inclusiv la robotică și IT, savantul suedez atribuie un rol central, în această transformare, încrederii reciproce și cooperării caracteristice speciei umane.

Accesul în librărie este liber, pe baza unei rezervări prin Eventbook aici: https://eventbook.ro/other/rezervari-zorii-limbajului

Ați vrea să faceți o călătorie până la începuturile vieții? Richard Dawkins și Yan Wong le dau cuvântul reprezentanților acelor puncte de răscruce din istoria de 4 miliarde de ani a evoluției noastre, luând-o înapoi pe firul timpului până la primele organisme, în volumul Povestea strămoșilor noștri. Pelerinaj la începuturile vieții. Veți găsi în această carte o prezentare științifică completă, adusă la zi, și o fermecătoare trimitere stilistică la „Povestirile din Canterbury” ale lui Chaucer. Sâmbătă, 1 octombrie, la ora 17.00, vă invităm în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, să luați parte la o discuție despre acest volum. Invitați: Livia Petrescu, biolog, și Alexandru Babeș, cercetător în neuroștiințe. Moderator: Vasile Decu, jurnalist de știință.

Bestseller New York Times, volumul „Povestea strămoșilor noștri. Pelerinaj la începuturile vieții” de Richard Dawkins și Yan Wong a fost publicat recent în colecția Știință a Editurii Humanitas, într-o traducere de Carmen Strungaru.

„Povestea strămoșilor noștri” este un pelerinaj ce pornește de la omul modern și are ca destinație primele forme de viață de pe această planetă. Pe parcursul călătoriei, Dawkins și Wong deapănă povești în miezul cărora se află cei mai importanți strămoși care au făcut posibilă apariția noastră. Astfel, vom întâlni creaturi foarte diverse, al căror stil de viață este mai mult decât surprinzător și ale căror tehnici de supraviețuire sunt pur și simplu uimitoare. Folosind cele mai recente descoperiri din domeniul biologiei moleculare, „Povestea strămoșilor noștri” ne arată cât de remarcabili suntem ca specie, cât de complexă este istoria evoluției noastre și cât de strâns suntem înrudiți cu restul lumii vii.

„O carte ambițioasă și importantă, plină de idei fascinante.“ — New York Times

„Povestea strămoșilor noștri realizează aproape imposibilul: face biologia să fie din nou interesantă.“ — Lancet

Accesul în librărie este liber, pe baza unei rezervări prin Eventbook aici: https://eventbook.ro/other/rezervare-dezbatere-povestea-stramosilor-nostri

Evenimentele fac parte din ediția 2022 a Bucharest Science Festival, care se desfășoară între 28 septembrie și 2 octombrie. Mai multe informații și programul complet, aici: https://www.bucharestsciencefestival.ro/

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu