Ada Eliane propune prin Red Pilled Utopia eliberarea de sub normele patriarhale, atât de prezente în societatea românească – o utopie a minților libere, conștiente de efectele pe care patriarhatul le are asupra oamenilor și non-umanilor. Volumul începe cu poemul Queer, apoi se împarte în trei secțiuni: Călătorii, Revoltă și Simțire și Nonumanii. Literatura queer-feministă este din ce în ce mai vizibilă în spațiul literar românesc, oferind perspective multiple, inclusive și alternative la ceea ce a fost considerat a fi literatură (în sensul tradițional-patriarhal).
Red Pilled Utopia este un volum al descoperirii identității, un volum al devenirii, în care visul și utopia sunt esențiale, deoarece oferă libertatea de exprimare și explorare. Identitatea este o temă importantă în volumul Adei Eliane, care prin folosirea discursului confesiv, deconstruiește și chestionează modelul patriarhal de a defini identitatea. Patriarhatul construiește identitatea în mod binar (feminin-masculin), atribuind astfel diferite caracteristici „definitorii” și respingând orice altă formă de expresie. Identitatea este un concept abstract, mitologic („Dar sunt eu mândră de ceea ce sunt?/ O ciudățenie – mi s-a spus,/ În mod repetat,/ Cu toate acestea – nu mă simt/ Nenaturală/ Mă simt mitologică”, vezi poemul M de la Mitologica, pp. 19-20), așadar trebuie înțeleasă ca un proces al devenirii, nu ca un dat biologic/ ceva înnăscut.
Poemele Adei Eliane sunt o mărturie, un act de recunoaștere a experienței și identității queer, având o dimensiune politică esențială în demontarea patriarhatului. („nu cumva să îndrăznești/ să chestionezi legile noastre/ și eu tot împing, atât, supăr, enervez,/ și strig cât mai am vlagă/ numele nu au gen/ hainele nu au gen/ obiectele nu au gen/ oamenii au gen doar dacă simt asta/ oamenii nu au gen dacă nu vor asta/ eu îmi afirm genul și lipsa lui”, p. 21). Prin a scrie/spune „Eu” este declarat un act politic, o recunoaștere a ceea ce patriarhatul încearcă să ascundă și să reducă la tăcere, în acest caz experiența și identitatea queer.
„Când pentru prima dată am realizat că această lume a fost zămislită din eter/ pe baza unui sistem de valori primordiale și imperfect definite/ de principii, reguli, legi, concepte și idei,/ nu am mai rămas cu prea multă speranță”, p. 5
La fel ca în volumul Alinei Purcaru, Tot mai multă splendoare, dimensiunea manifestă este accentuată de blândețe, tandrețe și de grija față de minte și corp, dar și față de comunitățile de care aparținem. Red Pilled Utopia este un volum manifest al self-love-ului, al grijii radicale, în care solitudinea nu este o condamnare, ci un moment de reflecție și meditație asupra tuturor lucrurilor importante din viața noastră – familia aleasă, sănătatea psihică și fizică, comunitatea etc. („și poate, amintirea momentului/ când am înțeles pentru prima dată/ că singurătatea nu trebuie să mă sperie,/ câtă vreme propriul meu suflet nu-mi este/ străin.”, p. 29).
Ada Eliane folosește un discurs blând, confesiv, care nu apelează la șoc, dar care provoacă același impact, anume ridicarea gradului de conștientizare asupra experiențelor pe care le explorează în volum. („îmi doresc să știu/ că trăiesc într-o lume/ care mă vrea și pe mine/ la fel de mult/ pe cât o vreau eu pe ea”, p. 41). Poemele Adei Eliane sunt construite în această graniță dintre vis și realitate, poate chiar mai mult de atât, volumul aduce speranța în prim-plan, o speranță că lumea se va regenera, depășind rănile și traumele create de patriarhat. Se mai poate spera într-o lume plină de ură și respingere? Aș zice că da, iar această atitudine este o revoltă față de patriarhat, pentru că în ciuda lucrurilor pierdute și/sau condamnate de către patriarhat, există încă puterea de a spera și a lupta pentru un viitor, și chiar un prezent, mai blând și mai bun. („o persoană ca mine este redusă la ne-vis/ o persoană ca mine își sfărâmă lanțurile neputinței/ și își visează o minunată lume nouă/ în fiecare dimineață când se dă jos din pat”, p. 18)
„Lumea poate fi crudă, neînțelegătoare, abuzivă și plină de prejudecăți,/ Dar un caleidoscop de culoare îmi copleșește privirea,/ Amintindu-mi că undeva, cineva trece prin aceleași experiențe ca mine,/ Și alege să meargă înainte, înainte, înainte,/ unde speranța nu moare niciodată, iar ea strălucește în lumina soarelui,/ Un diamant uman neșlefuit și imperfect de perfect”, p. 5
Red Pilled Utopia este un volum despre durere, pierdere, regăsire, apartenență, devenire, speranță, iubire și blândețe față de persoane și lume. Ada Eliane scrie un manifest queer-feminist, care revendică identitatea și experiența queer, care oferă o reprezentare persoanelor trans din România, aducând în spațiul public o discuție necesară despre ceea ce înseamnă identitatea de gen, dar și identitatea pe de-a-ntregul și despre cum sunt construite aceste concepte.
Ada Eliane, Red Pilled Utopia, Editura frACTalia, anul publicării: 2022, nr. pagini: 63
Puteţi cumpăra cartea de la:
Fotografie reprezentativă: Kier… in Sight / Unsplash
scrie un comentariu