polirom.ro


Text exclusiv citestema.ro

“Romanul Detonarea este un fel de un veac de singurătate românesc. Nu mă dau mare făcând o asemenea comparaţie, dar aici e tot vorba de o sută de ani văzuţi de ochii a patru generaţii succesive. Acestea sunt reprezentate exact prin titlurile capitolelor: străbunicul, bunicul, tatăl, fiica. Începem va să zică de la 1918 şi sfârşim în 2018. Romanul e scurt, esenţializat. Regret poate că nu am realizat o frescă, cu toate detaliile necesare. Sincer să fiu, nici nu cred că aş putea sau nu am răbdare, dar pe de altă parte am foarte acut sentimentul inutilităţii. Nu mai spun că un roman de cinci sute, şase sute de pagini nu mi l-ar fi publicat nimeni. Nu-mi fac iluzii. Cei patru sunt, cum ar veni spus, aruncaţi în lume, dar beneficiază de câte o călăuză. Acestea sunt în ordine: Nichifor Crainic, Silviu Brucan, Noel Bernard şi în ultimul rând, Jean Hani, nume oarecum misterios, dar identic cu al altuia Hani care a fost guenonist, fundamentalist şi a colaborat la revistele de spiritualitate franceze. 

Nu are rost să povestesc romanul. Ideea centrală e aceea a unui versant care alunecă ameţitor spre prăpastie. Detonarea, titlul, nu a fost întâmplător ales deoarece cartea chiar aşa se sfârşeşte, cu o detonare. Fiica este autoarea unui masacru, dar atât… Ce rost are să spun mai mult? Chiar nu are rost. Îmi cer scuze pentru faptul că sunt atât de lapidar, dar, încă o dată, sunt cotropit de zădărnicie, de mâhnire faţă de nenumăratele cuvinte care sunt mai puţin valoroase decât praful aşternut pe masă. Cei tineri nu ar trebui să dea atenţie unui asemenea mesaj, dar eu nu pot să nu-l formulez întrucât aceasta este viaţa mea. Combat viaţa aceasta prin literatură, care accentuează însă acelaşi sentiment. Cine să mă înţeleagă? Cine să aibă nevoie de mine? Cine?” – Dan Stanca

Editura Polirom; anul apariţiei: 2018; pagini: 256.


Cumpără cartea

Autor foto: Constantin Piştea

Dan Stanca s-a născut pe 30 septembrie 1955. A debutat editorial cu romanul Vîntul sau ţipătul altuia în 1992.

Pînă în prezent i-au apărut 25 de romane, printre care Domnul clipei (2000), Mut (2006), Noaptea lui Iuda (2007), Craii şi morţii (2012), Boala şi visul (2013), Înaintemergătorul (2016), Anii frigului (2017), Cum mi-am distrus viaţa (2017). A fost recompensat cu: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (Apocalips amînat, 1998; Drumul spre piatră, 2003; Boala şi visul, 2013; Ghetsimani ’51, 2016); Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (Domnul clipei, 2001; Cei calzi şi cei reci, 2009); Premiul Fundaţiei „Flacăra“ (Ritualul nopţii, 1999); Premiul revistei Ateneu (Noaptea lui Iuda, 2008). (sursa: www.polirom.ro)

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here