scriitorii, despre cărţile lor

Diana Geacăr, despre „Cine locuiește la subsol” (Editura Paralela 45)

scris de citestema.ro

A fost odată ca niciodată Nora, mamă, soție și profesoară, care a crescut într-o familie obișnuită: doi părinți grijulii și protectori, un frate mai mic, căruia îi plăcea să-i spună povești și cu care se juca de-a Cine locuiește la subsol.

A fost odată ca niciodată Vera, o bibliotecară, care a crescut cum a putut alături de o mamă tulburată, de un tată scriitor, mai mult absent, și de o soră mai mică. Chiar și la maturitate, Vera crede în fantome, vrăjitoare și extratereștri – povești pe care i le spunea mama ei în copilărie. Mi-a fost greu să scriu finalul prozei Doula și, pentru ce i-am făcut acolo, Vera mi-e cea mai dragă.

Cine locuiește la subsol e un puzzle cu șaptesprezece piese. Șaptesprezece proze despre oameni care stau înghesuiți, fiecare într-o realitate diferită, și despre oameni care cred că scapă din ea. Despre fete în creștere și femei blocate în trecut. Despre un băiat care nu mai poate crește și despre un bărbat blocat într-un alt spațiu.

O confesiune la terapeut, niște pagini de jurnal, altele de oracol, sau pur și simplu povestiri, fiecare proză surprinde o anumită etapă din viața unui personaj anume și vocea specifică acelei vârste și toate au legătură între ele. La final, și numai la final, cititorul poate construi în minte poveștile Norei și Verei și poveștile unor personaje secundare.

De la maturitate la ani de studenție, ani de liceu, de școală generală și tot mai jos, până în copilăria petrecută în anii 90, niște vremuri în care copiii stăteau pe-afară până când adormea soarele, jucându-se Frunza, Pititea, Flori, fete sau băieți sau de-a Dallas, cartea este o coborâre la subsol. La subsolul ființei umane.

Cum ne schimbă anumite experiențe?

Cine suntem cu adevărat, sub toate straturile abrazive, depuse de-a lungul timpului de către Ceilalți?

Care e vocea noastră adevărată?

Ce mai rămâne din ea la maturitate? 


Cartea este disponibilă pe elefant.ro şi pe site-ul Editurii Paralela 45.


Cine locuiește la subsol (Editura Paralela 45, 2018, Premiul Iocan pentru Cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2018)

Autor foto: Ema Cojocaru


Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citestema.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu