Ascult des cărţi audio, iar asta îmi salvează mult timp. Altfel spus, mi-l converteşte. Aici, două recomandări de cărţi audio pe cele două platforme cunoscute din România, Voxa şi AudioTribe.
Habar nu aveam de unde să-l iau pe Andrei Ciobanu până când nu am îndrăznit să ascult romanul „Să te Mut” chiar în lectura lui. „F”-ul acela tăiat şi apoi schimbat în „M”, apoi detaliul că a mai publicat printre altele nişte cărţi (chiar şi de mare succes) care au în titlu îndemnul „Suge-o!” (o dată către Ramona, a doua oară către Andrei 🙂 ), m-au făcut să cred că e timp pierdut. Dar am citit descrierea romanului „Să te Mut” în aplicaţia Voxa şi mi-am dat seama că e vorba despre un tip care-şi caută chirie şi se mută într-o scară cu probleme din Bucureşti, aşa că mi-am spus că n-are ce să fie chiar atât de rău.
Şi nu a fost. Ba chiar am păţit ce zice Andrei Ciobanu pe undeva – cum că acolo sunt întâmplări în care se regăsesc foarte mulţi chiriaşi din România. Şi uite-aşa mi-am dat seama că ştiu de fapt cine e Andrei Ciobanu, l-am legat apoi de nişte clipuri de pe YouTube, iar felul în care el şi-a citit romanul pe Voxa mi s-a părut foarte reuşit. Cum îşi cunoaşte cel mai bine personajele, ştie cum să contruiască dialogurile, cum să schimbe vocile şi cum să facă haz de necazul lui Andrei, cel care-şi caută o chirie ieftină şi se mută undeva, în Bucureşti, într-o chirie prea ieftină ca să fie adevărată. Miezul poveştii e şefa de la administraţia scării, care pare sărită de pe fix, deşi se află repede că are un clinci cu proprietara lui Andrei şi, astfel, orice chiriaş al acelui apartament ar fi fost tratat la fel. Însă nu doar ea e de poveste. Galeria personajelor conturate de Andrei Ciobanu este excepţională. Toţi sunt caricaturali şi fiecare în parte sunt atât de bine creionaţi încât sigur i-ai putea arăta cu degetul dacă i-ai vedea mâine la Mega.
„Să te Mut” e genul de carte la care, dacă mergi pe varianta audio, rişti să te arate alţii cu degetul la semafor: eşti şoferul care râde aiurea şi nu prinde verdele în prima secundă.
Aşadar, „Să te Mut” – am ascultat cartea pe Voxa în lectura autorului, Andrei Ciobanu. Durata: 8h22m.
Pe AudioTribe mi-am zis că merg la sigur cu o carte pe care e mai greu să o asculţi când e altcineva prin preajmă. Aşadar, ori la căşti, ori singur în maşină: „Femei”, de Charles Bukowski, în lectura actorului Costin Sforaru. Citisem romanul publicat de Polirom, însă cum era o lectură mai veche, am dorit să-mi amintesc de aventurile scriitorului Henry Chinaski – alter ego al lui Bukowski – şi parcă vocea lui Costin Sforaru a acţionat ca o hârtie de turnesol. Cartea însăşi mi s-a părut alta. Chiar dacă nota de ansamblu e marcată de rutină – scriitorul alcoolic mereu prins într-o aventură cu o femeie, mereu în căutare de sex, scriitorul care e mai degrabă cu mâinile pe sticlele de bere, vodkă sau vin, decât pe clapele maşinii de scris – timbrul lui Costin Sforaru, niţel răguşit, niţel grav şi plictisit, replicând perfect plictisul lui Chinaski, pur şi simplu m-a cucerit. Vocea aceea a fost prietenul la care m-am întors timp de aproape 12 ore. Nu am simţit nevoia să impun o viteză mai mare de lectură, pentru că mi s-a părut mereu că e acolo vocea cuiva care mai trage o duşcă şi-mi mai spune vreo două-trei aventuri în timp ce-şi mai aprinde o ţigară.
Fără să aibă o intrigă anume, „Femei” provoacă uşor dependenţă, pentru că e acolo vocea lui Sforaru/Chinaski. Acum nu cred că ar fi existat o voce mai potrivită pentru cartea asta decât cea a lui Costin Sforaru şi, deşi romanul e de multe ori la limita suportabilităţii unui pudic, e clar că acolo e viaţa unui artist, care iubeşte femeile pentru a le transforma în personaje, care adoră sexul pentru că asta îl face mai puţin singur sau pentru că asta îi dă un sens. Ca la orice carte excelentă „citită” în varianta audio, m-am desprins de ea cu părere de rău atunci când a fost să fie ultimul cuvânt citit.
Aşadar, „Femei”, de Charles Bukowski, carte ascultată de AudioTribe. Durata: 11h44m. Detaliu: dacă vă faceţi un cont nou pe AudioTribe folosind codul de cupon ASCULTAMA10, primiţi 10% reducere la prima plată. Mai multe despre AudioTribe: aici.
Fotografie reprezentativă: Dillon Shook / Unsplash
scrie un comentariu