București comunicate de presă evenimente recomandări

Editura Polirom la Gaudeamus 2020, ediție exclusiv online. Program de evenimente

scris de citestema.ro

În perioada 16-22 noiembrie 2020, Editura Polirom participă la Târgul de Carte Gaudeamus, ediția cu numărul 27, care se va desfășura exclusiv online, pe gaudeamus.ro.

În cadrul acestei noi ediții a târgului, Polirom va lansa în premieră, pe platforma gaudeamus.ro, cinci dintre cele mai recente apariții ale acestei toamne editoriale, iar vizitatorii paginii Polirom de pe siteul organizatorilor vor fi redirecționați către partenerul oficial al târgului: elefant.ro.

Video-lansările Polirom la Gaudeamus 2020, ediție exclusiv online

Luni, 16 noiembrie, ora 13.00

Fang Fang, Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină

Robert Șerban în dialog cu Ana Maria Spătaru

O mărturie tulburătoare din timpul epidemiei de COVID-19 datorată uneia dintre cele mai importante scriitoare contemporane din China.

Cu o postfață de Michael Berry

Traducere din limba engleză de Cosmin Nedelcu

Cele șaizeci de însemnări zilnice care compun jurnalul lui Fang Fang alcătuiesc un raport detaliat despre evoluția epidemiei de coronavirus din Wuhan, începînd din ziua apariției primului caz, pînă la momentul ridicării carantinei instaurate în oraș. Confuzia locuitorilor, deprimarea, suferința, frica, durerea sufletească a numeroaselor familii care i-au pierdut pe cei dragi, lupta îndîrjită cu boala și sacrificiile locuitorilor supuși unor restricții severe vreme îndelungată, toate aceste aspecte își găsesc locul în consemnările, uneori polemice, pe care autoarea le postează zi de zi pe internet, în pofida unei cenzuri acerbe ce ar fi dorit ca textele lui Fang Fang să nu ajungă la sutele de milioane de cititori.Marți, 17 noiembrie, ora 12.30

Mihai Copăceanu, Ghid de supraviețuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenţi pentru adolescenţi şi părinţi

Mihai Copăceanu și Mihai Drugă (clasa a X-a, Liceul teoretic „Tudor Vladimirescu”, București) în dialog cu Nona Rapotan

Cuvînt-înainte de acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici

Prefaţă de prof. univ. dr. Daniel David

Bazată pe un studiu ce a inclus peste 1.200 de tineri, cartea de față arată în ce măsură pandemia le-a afectat educația, echilibrul psihoemoțional, relațiile cu familia, alimentația și utilizarea internetului, comportamentele de risc precum consumul de alcool și fumatul. Dar, mai ales, oferă sugestii și idei ale unor adolescenți privind adaptarea la noua realitate, sfaturi ale medicilor și recomandări de asistență și consiliere psihologică gratuită. Un sprijin necesar într-o lume confruntată cu schimbări rapide și bulversante.


Miercuri, 18 noiembrie, ora 12.00

Biblioteca Polirom: Ian McEwan, Gândacul

Ioan Stanomir și Dan Croitoru în dialog cu George Onofrei

„Un triumf al genului comic.” (The Observer)

Traducere din limba engleză de Dan Croitoru

Într-o bună dimineaţă, Jim Sams, „inteligent, dar în nici un caz profund”, se trezeşte metamorfozat în prim-ministrul Marii Britanii. Ştie că are o misiune de îndeplinit. Nimeni şi nimic nu va sta în calea hotărîrii lui de-a împlini voinţa poporului: nici opoziţia, nici disidenţii din propriul partid, nici măcar regulile democraţiei parlamentare. În această satiră kafkiană de un umor caustic, Ian McEwan zugrăveşte o imagine deopotrivă absurdă şi atît de percutantă a societăţii britanice din era Brexit.


Miercuri, 18 noiembrie, ora 12.30

Biblioteca Polirom: Sjón, Mánasteinn. Băiatul care n-a existat niciodată

Moni Stănilă și Ovio Olaru în dialog cu Ștefan Ene

Mánasteinn se înscrie între marile opere literare despre viaţa în timpul epidemiei de gripă spaniolă.” (The Nation)

Traducere din limba islandeză și note de Ovio Olaru

Islanda după Primul Război Mondial, devastată de gripa spaniolă, aventurile unui adolescent, un vulcan care erupe, cinematografele goale ale capitalei: acestea sînt coordonatele unui roman în care boala şi, prin extensie, moartea sau convalescenţa pîndesc după fiecare colţ. Un roman ca un film, al cărui montaj reconstituie Reykjavíkul începutului de secol XX în toată frumuseţea lui degenerată.


Joi, 19 noiembrie, ora 12.30

Junior: Jonathan Coe, Oglinda dorințelor

Radu Paraschivescu în dialog cu Nona Rapotan

O poveste despre trecerea de la lumea visurilor, refugiul copilăriei, la visurile lumii, care se pot împlini dacă toţi își unesc forţele.

Cu ilustrații de Chiara Coccorese

Traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu

Vîrsta recomandată 10+

Într-o zi micuţa Claire, încercînd să scape de certurile părinţilor, se retrage în spatele casei, unde descoperă o oglinjoară spartă ce exercită o stranie atracţie asupra ei. Deși e doar un ciob de sticlă, are puterea magică de-a transforma pînă și realitatea cea mai urîtă într-o lume fabuloasă. Răsfrînt în oglindă, cerul cenușiu devine de azur, iar casa modestă de la periferie în care locuiește Claire se preschimbă într-un castel cu turnuri falnice, împodobit cu scoici. Timpul trece, iar Claire crește, avînd mereu cu ea oglinda magică, în care își poate vedea chipul neatins de semnele pubertăţii și relaţia dintre părinţii ei plină de armonie. Însă oglinjoara creează doar iluzii, iar Claire, furioasă, vrea s-o arunce. Peter, un fost coleg de școală, o oprește. Dar, cînd el o invită într-o seară în spatele casei, Claire rămîne uluită: Peter a găsit la rîndul lui un ciob de oglindă, ce se dovedește a fi o piesă dintr-un puzzle mult mai mare.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu