Efectul fluturelui – Doina Jela

0
357
libris.ro

 

Editura Polirom; anul apariţiei: 2018; pagini: 416
Editura Polirom; anul apariţiei: 2018; pagini: 416

“De ce să mă citești? Habar n-am. Ca să descoperi un alt fel de strădanie a unui autor de a-și înțelege personajele? În fond asta se întâmplă în Efectul fluturelui, al doilea volum dintr-o docuficțiune proiectată în trei volume.

Pentru a-și înțelege personajele din Villa Margareta, naratoarea care-mi poartă numele s-a folosit de diagrama Ishikawa, conform căreia niciunul din adevărurile noastre nu e definitiv, mereu aflăm un fapt nou, care-l modifică.

Dar fenomenul acesta, care adaugă noi fapte adevărului propriu, modificându-l, poveștile pe care le poartă, ca Șeherazada pe nemilosul sultan, este chiar sursa literaturii. Care e poveste: fermecându-te, ca însăilările Șeherazadei, modificându-ți adevărul, îți modifică gândurile și, finalmente, te modifică puțin și pe tine. Narator, autor, cititor.

De unde necesitatea celui de-al doilea volum al trilogiei dobrogene (Sanda Golopenția).

În care cea care-mi poartă numele și-a mutat personajele din fosta baracă de grăniceri de pe malul mării, ironic și autoironic proclamată de adolescentele care-o locuiesc drept vilă, într-o vilă adevărată. Or aici, în Villa Pantazopol, lumea e deja făcută. Și e făcută strâmb și chinuit. Cum să nu încerci atunci să mergi și mai departe, să sapi și mai adânc, într-un efort aș zice de arheologie literară, în trecutul personajelor, până acolo unde poți da de un filon explicativ? Sau de mai multe.

Istoria ca efect al fluturelui asupra destinelor noastre, zdrobite fără să avem vreo vină, de care nu ne izbăvim însă decât prin cunoaștere și acceptare. Este pe scurt o a doua carte cu povești (inventate) și poze (adevărate) pe care vă propun s-o citiți fără nici o altă îndreptățire decât aceea că oameni în care am încredere, au  socotit-o, după lectură,  frumoasă și importantă (Sanda Golopenția), și plină de idei care te pun pe gânduri (Ionuț Butoi).” – Doina Jela

Cumpără cărţile Doinei Jela de la: libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, libhumanitas.ro sau polirom.ro.

 

Doina Jela este jurnalistă, editoare, traducătoare şi scriitoare. A coordonat colecţiile „Procesul comunismului“ de la Editura Humanitas şi „Actual“ de la Curtea Veche Publishing. A fondat Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).
A contribuit la numeroase volume colective: Vînzătorul de enigme (1993), Analele Sighet (1997, 1998, 1999, 2001, 2002), Cum era? Cam aşa… (2006), Cartea cu bunici (2007), Războiul de 30 de zile (2007). Dintre volumele publicate menţionăm: Cazul Nichita Dumitru. Încercare de reconstituire a unui proces comunist (1995), Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat (1998, 2004), Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar (1999, 2002; carte ecranizată de Lucian Pintilie în După-amiaza unui torţionar, 2001), Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste (2001), Afacerea Meditaţia Transcendentală (în colab. cu Cătălin Strat şi Mihai Albu, 2004), Ungaria 1956: revolta minţilor şi sfîrşitul mitului comunist (coord. în colab. cu Vladimir Tismăneanu, 2006), O sută de zile cu Monica Lovinescu (2008).
La Editura Polirom a mai publicat Telejurnalul de noapte (1997; ed. a II-a, Vremea, 2005) şi Villa Margareta (2015). (www.polirom.ro)
elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here