Terapie pe salteaua de pilates este o carte despre femei, despre ravagiile pe care o stimă de sine scăzută le poate face în viețile și relațiile acestora, despre dorință, frici, regrete și pasiune. Sunt expuse 13 povești a 13 femei, iar singura legătura dintre aceste femei este antrenoarea de fitness cărora ele se destăinuiau cândva, Veronica, la rândul său eroina ultimei povestiri.
Fiecare dintre capitole dezvăluie câte o situație dureroasă sau traumatizantă din viața unei cliente de-ale Veronicăi și se încheie cu ce le-ar fi spus antrenoarea atunci dacă ar fi fost pregătită – nu va fi secretul suprem care să redea fericirea femeilor de pretutindeni, dar cel puțin o temă de gândire, așa cum încearcă terapeuții să caute răspunsurile la întrebările pacienților lor, chiar în mintea pacientului.
Temele abordate în carte sunt frica de bătrânețe, stima de sine scăzută, lipsa încrederii în sine, care le determină pe unele femei să rămână în relații în care nu se simt apreciate sau dorite, violența domestică, imaginea de sine deformată din cauza standardelor impuse social și cultural, regretul alegerilor făcute, lipsa sentimentului matern, toate având un izvor în viața reală, chiar dacă întâmplările povestite, în realitate, nu au luat naștere exact în felul în care au fost ele expuse în carte.
Finalul este atipic și neașteptat prin aceea că deși “antrenoarea care ascultă și înțelege” va câștiga simpatia cititoarelor pe parcursul poveștilor, va pierde toată această simpatie în ultimul capitol care nu este deloc ca celelalte. Este diferit din toate punctele de vedere, dar în același timp are foarte mult sens să fie pus acolo, chiar la final, chiar după ce citești fiecare dintre celelalte povești. Dacă pe parcursul întregii cărți doar bărbații sunt cei care înșală sau caută în altă parte, în ultima propoziție din carte cititorii află că chiar antrenoarea narator a trăit o poveste de dragoste imorală. Povestea ei, oricum, aduce în față ideea de a nu judeca pe cineva până când nu ești chiar în aceeași situație cu persoana respectivă – sunt șanse ca cititoarele să o ierte. 🙂
“Ne-am dus fiecare înapoi, în lumea în care ne era de fapt locul. Pe atunci, niciunul dintre noi nu credea că o lume paralelă poate lua locul unei lumi în care să aparţii în întregime. Când lumea paralelă devine univers, tot, viaţă.”
Cartea este diferită atât datorită finalului neașteptat, cât și a spațiului în care au luat naștere aceste povești: nu în cafenea alături de prietena cea mai bună, nu pe canapea în fața terapeutului, ci într-o sală de fitness.
Oricum, Terapie pe salteaua de pilates este numai o schiță în creion. Cititorii vor avea parte de o continuare puternică, profundă și dureroasă, despre un bărbat care întruchipează aproape toate dramele pe care le trăiesc clientele Veronicăi. Eroul îi va scrie vocii narative din prima carte, Veronicăi, și va încerca să îi răspundă la întrebări, să se justifice sau, pur și simplu, va căuta să se elibereze de multe păcate, vorbind cuiva despre ele. La rândul său, asemenea clientelor Veronicăi, acesta va încerca, prin povestea sa, să se vindece, să uite și să se ierte. Față de cartea de debut, aici vom găsi un jurnal, așadar trăirile vor fi mult mai intense, nu doar povești scurte spuse între două serii de exerciții sau relatări sacadate de lacrimi sau spuse rapid sub presiunea timpului – așa cum se întâmplă în Terapie pe salteaua de pilates. Fiind jurnal, în a doua carte vom găsi multă introspecție, multe mecanisme de gândire, vom descoperi tipare adânci care ajung să îi facă pe unii bărbați să fie astfel. Această a doua poveste nu mai are rădăcini în fapte reale, ci este un exercițiu de imaginație fascinant, deoarece o femeie va scrie la persoana întâi din pielea unui bărbat pe care nimeni nu și l-ar putea dori.
Emilia Toma, născută în 1989, a terminat un master de Sondaje de Opinie, Marketing şi Publicitate în cadrul Facultăţii de Sociologie de la Universitatea Bucureşti. A cochetat un timp cu jurnalismul, iar de şapte ani lucrează în cercetare de piaţă, domeniu pe care l-a părăsit în 2015, când a profesat ca antrenoare de fitness timp de doi ani, deviere profesională în lipsa căreia cartea de faţă nu ar fi existat. În 2020 publică primul ei proiect literar, o carte de debut prin care Emilia vrea să facă loc următoarelor două cărți pe care le are în plan şi pentru care a avut nevoie să își facă puțin curaj.

Cartea a apărut inițial în luna iunie 2020 la Editura Pim, Iași. Prezenta ediție, revizuită, a fost publicată în septembrie 2020 la Editura Celestium, Oradea. Număr pagini: 180.
Puteţi cumpăra cartea de la:
Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citestema.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.
Fotografie reprezentativă de Marten Bjork pe Unsplash (crop)
- Limbă și cultură germană în România (1918-1933), Andrei Corbea-Hoişie, Rudolf Gräf (editori). Program de evenimente - 27 septembrie 2023
- O pauză de citit merge cu un supereveniment: Metal Gates Festival - 26 septembrie 2023
- Iubire şi ură între mamă şi fiică – fragment din romanul „Parfum de curtezană” de Sawako Ariyoshi - 25 septembrie 2023