București comunicate de presă evenimente

„Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine” de Anders Nygren – în dezbatere la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

scris de citestema.ro

Editura Humanitas vă invită marți, 12 martie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la prezentarea cărții Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine de Anders Nygren, o lucrare fundamentală cu largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX, apărută la Humanitas, în traducerea lui Wilhelm Tauwinkl.

La eveniment vor vorbi Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, Gabriel Liiceanu, Wilhelm Tauwinkl și Bogdan Tătaru-Cazaban. Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.


Anders Nygren (1890–1978), figură marcantă a teologiei scandinave din secolul XX, profesor la Lund și episcop luteran, e apreciat până astăzi în Europa drept unul dintre gânditorii care au cercetat cel mai temeinic, mai sistematic și mai exhaustiv motivul teologic al iubirii. Despre geneza lucrării sale fundamentală, Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine (Stockholm, vol. I–II, 1930/1936), cu largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX, Nygren spune: „Îmi amintesc perfect când anume am auzit prima oară cuvântul «agape» și ce impresie mi‑a lăsat. Tata vorbea cu o cunoștință, iar eu stăteam și ascultam curios. O frază a lui mi‑a atras atenția: «…Însă agape creștină înseamnă cu totul altceva». Douăzeci de ani mai târziu, gândurile mele s-au rânduit în jurul acestor cuvinte sădite în mine ca niște semințe.“„Marele merit al lui Nygren este, după părerea mea, faptul că ne-a dat un nou instrument de gândire: e atât de convenabil și de edificator să putem vorbi (și deci gândi) despre cele două elemente ale iubirii sub forma eros și agape.“ – C.S. Lewis

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu