București evenimente

Evenimentele literare ale săptămânii 20-26 mai 2019

scris de citestema.ro

„Amintiri povestite. Amintiri trăite“ de Flavia Coposu-Bălescu — Mica mea inimă de om singuratic | Lansare de carte — Ludmila Ulițkaia în dialog cu Marina Constantinescu — Atelier Junior la Iași: lectură și dezbatere — Ludmila Ulițkaia la București. Discuție despre „Scara lui Iakov” —
Lansare de carte Cosmin Budeanca – “Imaginea etnicilor germani” — Turneu de lansare nautor Sibiu — Inteligența artificială, viața 3.0 și transumanism – dezbatere — Gabriela Adameșteanu la Book Corner — Paul Celan „Opera poetică (II)” – Lectură și dezbatere — Maja Lunde – lansare „Istoria albinelor“ la Cluj — Mai e România “țara măgarilor”?

„Amintiri povestite. Amintiri trăite“ de Flavia Coposu-Bălescu

La împlinirea a 105 ani de la nașterea Seniorului, Fundația Corneliu Coposu și Editura EIKON vă invită luni, 20 mai 2019, orele 16.30, la Hanul lui Manuc, pentru lansarea volumului „Amintiri povestite. Amintiri trăite” de Flavia Coposu-Bălescu.

Vor vorbi: Ana Blandiana, Ion Caramitru, Tudor Călin-Zarojanu, Ion-Andrei Gherasim, Otilia Țeposu, Valentin Ajder.


Mica mea inimă de om singuratic | Lansare de carte

Editura Polirom vă invită marți, 21 mai, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Constantin Noica (Str Nicolae Bălcescu nr. 16 Sibiu), la lansarea volumului „Mica mea inimă de om singuratic” de Vlad Drăgoi, recent apărut în colecția EGO.Proză a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor: Radu Vancu, Bogdan Federeac. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe. 


Ludmila Ulițkaia în dialog cu Marina Constantinescu

Editura Humanitas Fiction vă invită marți, 21 mai, ora 18.30, la Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta nr.38), la conferinţa „Ludmila Ulițkaia în dialog cu Marina Constantinescu“.

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe. Dialog cu traducere simultană din limba rusă. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.


Atelier Junior la Iași: lectură și dezbatere

Miercuri, 22 mai, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iași (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, corp A), va avea loc un atelier de lectură și dezbatere, pornind de la versiunile grafice a două dintre cele mai importante romane ale secolului XX – Ferma animalelor, de George Orwell, și … Să ucizi o pasăre cîntătoare, de Harper Lee –, apărute de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Invitați: elevii clasei a V-a, Liceul teoretic „Al. I. Cuza”, Iași
Moderează: prof. Radu Laura Elena


Ludmila Ulițkaia la București. Discuție despre „Scara lui Iakov”

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 22 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la întâlnirea cu scriitoarea Ludmila Ulițkaia și invitații săi, despre bestsellerul „Scara lui Iakov“, tradus în limba română de Gabriela Russo, apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

Vor participa, alături de autoare, jurnaliștii culturali Cristian Pătrășconiu și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.


Lansare de carte Cosmin Budeanca – “Imaginea etnicilor germani”

Miercuri, 22 mai 2019 la 18:00 – 19:00, Erasmus Büchercafe, Sibiu

Cele 3 volume însumează 89 de interviuri (29 în jud. Sibiu, 37 în jud. Hunedoara și 23 în jud. Alba). Acestea au fost realizate în perioada 2002-2010 de editor și de o serie de colegi și studenți din cadrul Institutului de Istorie Orală din Cluj.

Interviurile (alături de altele, nepublicate) au stat la baza volumului Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală, publicat în 2016 la Editura Cetatea de Scaun.

Prin intermediul acestor mărturii, obținute cu instrumentarul specific istoriei orale, se obține o amplă imagine a relației dintre românii și germani din județele menționate pentru perioada cuprinsă între 1918 și anii 2000. Sunt prezentate, printre altele, ocupațiile germanilor în perioada interbelică, prezența lor în viața politică a României, impactul național-socialismului, deportarea în Uniunea Sovietică, problemele din anii comunismului, emigrarea înainte și după 1989, obiceiurile, sărbătorile, costumația, trăsăturile de caracter etc.

Cele 89 de interviuri compun o imagine complexă a comunităților germane din această parte a Transilvaniei și recuperează, totodată, „un mic fragment dintr-o istorie care moare”.


Turneu de lansare nautor Sibiu

Sunteţi aşteptaţi joi, pe 23 mai, de la 18:30, la Librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu, să-i cunoașteți pe Horea Sibișteanu, autorul celui mai nou volum din n’autor, „Fetiș”, şi pe Marian Coman, autorul „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”.

Prezintă: Eli Bădică, coordonatoarea colecției.


Inteligența artificială, viața 3.0 și transumanism – dezbatere

Joi, 23 mai, la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, două cărți și o dezbatere ne vor ajuta să înțelegem mai bine teoriile, miturile, confuziile și realitățile care țin de cercetarea și dezvoltarea inteligenței artificiale.

Discuția pornește de la două volume recent publicate în colecția de știință a Editurii Humanitas: „Viața 3.0. Omul în epoca inteligenței artificiale“ de Max Tegmark și „Pot face roboții dragoste? 12 întrebări despre transumanism“ de Laurent Alexandre și Jean-Michel Besnier.

La dezbatere vor fi prezenți Andreea Chiriac, advisor market & brand research IBM, Adrian Mihălțianu, scriitor și jurnalist, și Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas. Moderatorul acestei întâlniri este Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.


Gabriela Adameșteanu la Book Corner

Vineri, 24 mai 2019, ora 19, Book Corner Librarium, Cluj-Napoca

Lectură publică & ședință de autografe

Invitați: Irina Petraș, Ovidiu Pecican și Victor Cubleșan.


Paul Celan „Opera poetică (II)” – Lectură și dezbatere

Editura Polirom vă invită vineri vineri, 24 mai, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Contantin Noica (Str Nicolae Bălcescu nr. 16, 550159, Sibiu), la lansarea volumului „Opera poetică (II)” de Paul Celan, recent apărut la Editura Polirom.

Vor vorbi: Andrei Corbea-Hoișie și George State. Moderator: Radu Vancu


Maja Lunde – lansare „Istoria albinelor“ la Cluj

Editura Humanitas Fiction vă invită la Librăria Humanitas din Cluj (Str. Universității nr.4) vineri, 24 mai, ora 18.00, la lansarea romanului «Istoria albinelor» de Maja Lunde, marea revelație a literaturii norvegiene, recent apărut în traducerea Sandei Tomescu Baciu, colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

Neliniștitoare, revelatoare, emoționantă și scrisă cu o măiestrie aparte, Istoria albinelor unește în mod surprinzător trei voci distincte din trei epoci diferite într-un roman provocator despre supraviețuirea speciei umane. Relațiile cele mai puternice și în mod paradoxal cele mai fragile, cele dintre părinți și copii, sunt puse în echilibru cu aceea asupra căreia rareori reflectăm – relația dintre om și natură.

Vor vorbi despre carte Irina Petraș, critic literar, Ion Cristofor, scriitor Ovio Olaru, poet și Sanda Tomescu Baciu, traducătoarea romanului.


Mai e România “țara măgarilor”?

Vineri, 24 mai 2019 la 19:00 – 21:00, Casa Paleologu 

Iorga spunea despre autor că e “un insultător grosolan” și că trebuie “pedepsit așa cum se cuvine”. Părintele Toma Chiricuță zicea despre volum că e “cea mai bizară și mai necuviincioasă carte scrisă în limba română”. Autorul se numea Ștefan Zeletin, iar cartea lui purta titlul Țara măgarilor. De curând s-au împlinit 100 de ani de la apariția ei. Cristian Preda a reeditat-o și vă propune să judecați împreună dacă România mai e țara măgarilor.

Participanții la conferință vor primi un exemplar din volumul recent tipărit la Baroque books & arts.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu