carturesti.ro

Deschidem o nouă categorie de articole pe citestema.ro: săptămânal, vă propunem evenimente care credem că v-ar interesa.

Noaptea Cărților Deschise are loc pentru al 7-lea an consecutiv, iar anul acesta locul de desfăşurare este unul deosebit: Arcul de Triumf din Bucureşti, marţi, 23 aprilie.

Pasionații de literatură din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, eveniment organizat de UNESCO cu scopul promovării lecturii, publicării cărților și a drepturilor de autor. În România, marcăm împreună această zi prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise. 

Marți, de la ora 19:00 până la miezul nopții, Arcul de Triumf, simbolul victoriei și al independenței în România, își deschide porțile și devine gazda extraordinară a cărților și a cititorilor. Este o ocazie unică de a descoperi acest monument-simbol deschis special pentru public cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci, cărți pentru toate vârstele și zone multimedia de informare culturală. Mai multe surprize literare îi întâmpină pe cei care aleg să celebreze cartea în comunitatea extraordinară Noaptea Cărților Deschise.

De la ora 20:00, un spectacol de video mapping va transforma exteriorul Arcului de Triumf într-o imensă bibliotecă virtuală. Având cartea, arta și istoria locului drept teme centrale, această animație modernă cu efecte tridimensionale inedite și dinamice, va deschide iubitorilor de carte un univers fantastic de cunoaștere. Opere celebre ale omenirii, cărți rare sau noutăți, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate vor fi îmbinate într-o magie interactivă de culoare, lumină și sunet.


„Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee” de Tatiana Niculescu lectură în avanpremieră marți, 23 aprilie, ora 19, Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Marți, 23 aprilie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Tatiana Niculescu va citi în avanpremieră din volumul Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee, aflat în pregătire la Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale“. Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Pe fundalul prăbușirii imperiilor și a monarhiilor, între noile granițe ale României Mari, viața politică e zguduită de o poveste de dragoste. Prințul moștenitor fuge în lume, în plină epocă antisemită, cu o femeie cu origini evreiești. Despre ei și povestea lor se va vorbi necontenit timp de decenii. Legionarii și, pe linia lor, comuniștii îi vor descrie în contururi îngroșate de ură, invidie și resentiment. Presa internațională va căuta să-i situeze când în descendența marilor iubiri interzise, când în anticamera unor tenebroase intrigi și comploturi politice. Vor fi condamnați de toți, bârfiți, hărțuiți și defăimați în ziare, în manuale și în cărți de istorie. Vor rămâne împreună în ciuda tuturor. Ce se află însă dincolo de bârfe și clișee și ce ascund ele sub masca discursului patriotard, antisemit sau moralizator? Din documente de arhivă, scrisori inedite, memorii, jurnale și mărturii ale contemporanilor, această carte reconstruiește culisele celui mai stăruitor scandal politic din istoria interbelică a României.


Lansarea romanului „Pelerinul vrăjit“, scris de un clasic al literaturii ruse, Nikolai Leskov – aventurile neobișnuite ale unui călugăr din secolul al XIX-lea

Editura Humanitas Fiction vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 24 aprilie, ora 19.00, la lansarea romanului Pelerinul vrăjit, una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului clasic rus Nikolai Leskov, recent apărut în traducerea Adrianei Liciu, în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. 

Un roman picaresc de mici dimensiuni, dar plin de forță, uimitor, deconcertant, de o bogăție inepuizabilă a poveștii, Pelerinul vrăjit  îl aduce în prim-plan pe Ivan Severianîci Fliaghin, un protagonist neobișnuit și cu totul excepțional. „Un personaj, cum ar spune americanii astăzi, larger than life, măreț în apariția sa, după cum îl descrie cu excepțională acuitate Leskov în chiar primul capitol al povestirii, care știe tainele aproape magice ale îmblânzirii cailor, care știe ce se întâmplă dincolo, cu sufletele sinucigașilor, care a dus o viață fabuloasă, ratându-și, poate, chemarea monahală, dar împlinind din plin chemarea lumii largi, în care a fost doar un pelerin“ – astfel îl descrie Sever Voinescu în prefața ce însoțește această ediție în limba română.

Vor vorbi despre carte Antoaneta Olteanu, Director al Departamentului de Filologie Rusă şi Slavă, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, Dan C. Mihăilescu, scriitor și critic literar, și Cristina Stănciulescu, jurnalistă. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Pelerinul vrăjit este una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui Nikolai Leskov. Ideea acestui roman, publicat inițial în foileton în Russkii Mir din Sankt-Petersburg în 1873, a apărut în timpul unei călătorii a scriitorului pe lacul Ladoga și pe insula Valaam, locuită de călugări. Pe un vas care face curse pe lacul Ladoga între insula Koneveț și Valaam, oamenii se adună să stea de vorbă, ca să le treacă timpul mai ușor. Curând intervine în conversație un personaj ciudat, cu păr cărunt inelat și veșmânt călugăresc. Și pornește a povesti lucruri atât de bizare, încât tovarășii săi de călătorie sunt din ce în ce mai curioși în legătură cu el. Apoi începe să le spună istoria vieții lui, care se dovedește mai neașteptată și mai plină de suspans decât orice și-ar fi putut imagina ei: omul, expert în îmblânzirea cailor, lucrase pentru diferiți aristocrați, trăise zece ani în deșert, prizonier la tătari, se îndrăgostise de o frumoasă țigancă, de al cărei destin tragic nu fusese străin, luptase în război, gata să moară pentru păcate reale sau numai de el închipuite, în cele din urmă îmbrăcase veșmântul de călugăr, urmând o menire străveche, dar aventurile nu s-au oprit aici… totul povestit pe un ton firesc, cu umor și asumat tragism deopotrivă. 

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.


De Ziua Internațională a Cărții, intrare gratuită la grădinile botanice din Cluj și Jibou

Pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții, Victor Miron, fondatorul proiectului „Cărțile pe față”, organizează pentru al șaselea an consecutiv unul dintre cele mai frumoase evenimente de încurajare a cititului în Grădinile Botanice din Cluj și Jibou. Astfel, toți cei care vor avea o carte la ei vor beneficia de acces gratuit în superbele grădini, unde pe parcursul zilei vor putea citi în aer liber sau vor participa la lecturile publice a doi scriitori români, sosiți special pentru întâlnirea cu iubitorii de cărți.

„Anul trecut a fost alături de noi Carmen Tiderle, care a citit poezii pentru copii de toate vârstele. Anul acesta avem doi scriitori, pe Camelia Cavadia și pe Andrei Ruse, care sunt unii din scriitori mei preferați. Ei ne vor citi și eu voi modera dialogul cu publicul”, spune Victor Miron, organizatorul acestui eveniment.  De la primul eveniment organizat în 2014 și până acum, peste 15.000 de oameni au îmbrățișat ideea de a citi în aer liber, iar planurile lui Victor Miron depășesc granițele țării.

„Și prin această inițiativă ne dorim să încurajăm oamenii să citească în spații publice și așa să devină ambasadori ai lecturii. Numărul participanților a crescut de la an la an, cumulându-se în jur de 15.000 de oameni în toate edițiile, atât la Jibou, cât și la Cluj-Napoca. Evenimentul se ține an de an din 2014, iar din 2017 se întâmplă și la grădina botanică din Jibou. Anul trecut am avut și o scriitoare invitată, anul acesta vom avea doi, plus multe alte surprize. Pe viitor sperăm să ducem acest tip de eveniment și la Schönbrunn sau la Versailles”, povestește cu entuziasm Victor Miron.

Program 23 aprilie:

Eveniment Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj – Napoca – 08.00 – 20.00

Eveniment Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou – 08.00 – 19.00

libris.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here