cărţi pentru copii cronici recomandări

Fabule din Panchatantra: O colecție clasică de 120 de fabule indiene de la Editura ALL

Editura ALL vine către micii cititori cu o colecție deosebită de nu mai puțin de 120 de fabule indiene, cuprinse în 10 cărți pe care le regăsiți într-o cutie în care se pot păstra toate laolaltă. Cu ilustrații viu colorate, cărțile aduc în universul lecturii importante lecții despre faptele bune, despre valorile pe care le putem insufla celor mici de la o vârstă fragedă.

Aceste povești sunt nepieritoare, dovadă trecerea lor de la o generație la alta, precum și însemnătatea esențelor de înțelepciune pe care le poartă în ele. Personajele din aceste fabule învață adesea lecții importante despre responsabilitate, sinceritate, muncă și răsplată, prietenie sau respectul față de celălalt.

Toate aceste lecții care au în jurul lor mici povești cu personaje care de care mai năstrușnice, amuzante sau, dimpotrivă, morocănoase și încăpățânate joacă un rol important în cultivarea unor obiceiuri de lectură a copiilor. Astfel de fabule pun bazele unei educații civice încă de la o vârstă fragedă și facilitează înțelegerea unor valori indispensabile la maturitate.

Iată doar două exemple din bogăția de scurte povestiri de care se vor bucura cititorii tineri în colecția de fabule indiene.

FURNICA ȘI MUSCA

Odată, o furnică și o muscă au început să se certe, fiecare fiind convinsă că una este mai importantă decât cealaltă. Musca i-a spus furnicii:

– Poate că tu muncești din greu toată ziua, dar eu sunt mai importantă decât tine. Eu îmi petrec timpul cu ființe bogate și faimoase. Eu nu trebuie să muncesc și pot să-mi petrec tot timpul savurând mâncare delicioasă la templu.

Furnica i-a răspuns:

– Nu ar trebui să fii mândră. Toată lumea este iritată când te vede la templu. Iar iarna nu ai mâncare, pentru că nu aduni ca mine provizii, încă din timpul verii. Când voi, muștele, tremurați de frig iarna, eu sunt în siguranță și stau liniștită în casa mea confortabilă. Sunt pregătită să trăiesc în orice anotimp al anului.

Musca s-a rușinat și a zburat.

Morala: Cine muncește, hrană agonisește.

CIORILE ȘI SACII

Într-o zi ploioasă, două ciori leneveau. De plictiseală, s-au luat la întrecere dorind să vadă care dintre ele poate zbura mai sus ținând în gheare un sac de aceeași mărime.

Prima cioară și-a umplut sacul cu bumbac și a râs de cealaltă cioară, care-și umpluse sacul cu sare.

Dar a început să plouă și mai tare și, așa cum prevăzuse a doua cioară, sarea a început să se topească. Dimpotrivă, bumbacul a absorbit apa de ploaie și sacul a devenit atât de greu încât prima cioară nici măcar nu a mai avut puterea să-l desprindă de la pământ și a trebuit să se recunoască învinsă.

Morala: Trebuie să anticipezi consecințele și să iei măsuri.

Fără îndoială, fiecare fabulă va sprijini dezvoltarea valorilor, ajutându-i pe cei mici să înțeleagă mai bine sensul acestora, modul în care se aplică în viața de zi cu zi și felul în care ne pot ajuta să gestionăm situații mai complicate sau mai neplăcute. Treptat, își vor cultiva propriul sens al dreptății și al moralității, dezvoltându-se, totodată, și gândirea critică și analitică.

Evident, vocabularul se îmbogățește, iar imaginația se hrănește cu fiecare nouă povestire. Fabulele au un rol important în tot ce înseamnă educarea și dezvoltarea copiilor, iar valori precum dreptate, generozitate și onestitate vor face parte din personalitatea lor, formând bazele unui viitor cetățean responsabil și, fără îndoială, ale unui cititor pasionat. Descoperiți, așadar, noua colecție de 120 fabule indiene care îi poartă pe cei mici spre nenumărate mici pățanii ale unor personaje simpatice.

Fabule din Panchatantra: O colecție clasică de 120 de fabule indiene, Editura ALL, Galaxia Copiilor, nr. pagini: 160, traducere: Mihaela Cătălina Tudor

Puteţi cumpăra cărţile de la:

Fotografie reprezentativă: Barthelemy de Mazenod / Unsplash

despre autor

Mihaela Pascu-Oglindă

Scriitoare şi critic literar, absolventă a Facultăţii de Limbi și Literaturi Străine și a masteratului de Teoria și Practica Editării de Carte, Universitatea București.

A debutat cu poeme în antologie în 2015 și cu proză scurtă în antologia „Cum iubim”, Vellant, 2016. Primul roman, „Camera de probă”, a apărut în 2017 la Editura Eikon, urmat de „Memoria corpurilor” în 2018 și volumul de poezii „Mijloace nefaste de supraviețuire” (2021).

Din octombrie 2019 a înființat clubul de lectură CititOARE care se organizează lunar. Cronicile de carte apar pe citestema.ro și în Suplimentul de cultură.

scrie un comentariu