evenimente

FILIT Chișinău – o sincronizare a culturilor

scris de Natalia Pîntea

Discuții, dezbateri, ateliere de scriere creativă, recitaluri poetice, întâlniri cu scriitori, sunt câteva dintre evenimentele care caracterizează atmosfera Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Chișinău, 2024, care s-a desfășurat în perioada 26-29 septembrie.

„Trenul literaturii” care a pornit din Gara Socola Iași spre Chișinău a dat startul evenimentului, fiind încununat de performance de poezie și discuții cu poetul Răzvan Țupa, scriitoarea Adelina Labic, Iulian Tănase și Remus Boldea.

Mult așteptate de publicul chișinăuian au fost și serile FILIT la care au participat scriitorii din România Andrei Pleșu și Alexandru Călinescu, John Boyne din Irlanda, autorul cărții „Băiatul cu pijamale în dungi”, Franzobel din Austria, autorul romanului „Pluta Meduzei” și dramaturgul Josep Maria Miro din Spania.

Dialog Andrei Pleşu – Alexandru Călinescu, moderat de Cătălin Ştefănescu

Din programul evenimentelor FILIT au făcut parte și atelierele de scriere caligrafică și creativă, de creare a poveștilor, dar și de realizare a unei cărți ilustrate.

Un alt eveniment inedit a fost „Scriitorii din Centru”, în cadrul căruia s-au întâlnit cu cititorii 14 scriitori din Republica Moldova, România și Danemarca, printre care: Niclas Ashan Johannsen, Lotte Kirkeby, Simona Antonescu, Sandrine Treiner, Răzvan Țupa ș.a.

John Boyne, pe scena FILIT Chişinău

Iubitorii de teatru și film au putut admira proiecția de film „Băiatul cu pijamale în dungi” și piesa „Traversarea” montată în baza textului dramaturgului Josep Maria Miro.

Nelipsite din program au fost și dezbaterile literare „Starea romanului de astăzi”, „Literatura în era digitală” și „Puterea cuvântului în vreme de război”.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Chișinău, 2024 a culminat cu „Noaptea albă a poeziei”, care a adunat 25 de poeți din Republica Moldova și din România. Un deliciu pentru publicul chișinăuian a fost și muzica Centrului Cultural „Supcarpați”. Evenimentul a fost moderat de poeta Lena Chilari.


Sursa foto: pagina de Facebook FILIT Chişinău

despre autor

Natalia Pîntea

Născută la 15 mai 1996, în satul Măcărești, raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Litere, USM, specialitatea Limba și literatura română și limba engleză și un master la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, ale aceleiași universități, specialitatea Producție video și media promoting. Este membră a atelierului „Vlad Ioviță”, coordonat de Dumitru Crudu. Publică poezie, cronică de carte și interviu în reviste din Republica Moldova și România, ediții print sau on-line, printre care: Timpul din România, ediția din Republica Moldova, Argeș, Planeta Babel, Helis, Meridianul Timișoara, O mie de semne.

scrie un comentariu