„Cartea este doar un reportaj de mari dimensiuni, în care povestesc ce mi s-a întâmplat mie personal între ianuarie 2014 și (neprecizat) ianuarie 2017. În afară de paginile inedite (care n-au fost publicate nicăieri, până acum), cartea conține și câteva texte publicate în revista Cațavencii (am schimbat numai unele nume proprii) și unul în Dilema Veche (intitulat exact așa, Gastarbeiter). În afară de mine însumi (Mihai Buzea), în carte apar și alte persoane cu numele lor real: Doru Bușcu, Florin Iaru, Grig Bute, profesorul Vintilă Mihăilescu, părintele Siluan de la mânăstire. Tuturor le-am cerut permisiunea de a le folosi numele și de a povesti exact ce s-a întâmplat, lucru cu care toți au fost de acord și au exprimat asta în scris (am păstrat toate mailurile).
Un personaj pe nume Mihai poate fi ușor identificat cu redactorul șef-adjunct de la Cațavencii, domnul Mihai Radu, care a procedat la fel. În rest, deși toate celelalte personaje (români și britanici) sunt inspirate de oameni în carne și oase, au fost rebotezate cu de la mine putere, sper că suficient de inspirat. Excepție: Molly, cățeaua bullmastiff. Un lucru de precizat: cartea conține câteva dialoguri în engleză. În cazul în care vă veți aventura la lectură, vreau să le savurați exact așa, netraduse. Convingerea mea e că un cititor care dă bani pe-o carte cu un astfel de titlu e perfect capabil să înțeleagă scurte dialoguri de-o simplitate barbară (Thank you, See you in ten, ș.a.). E un pariu pe care mi-l asum.” – Mihai Buzea
Editura Polirom; anul apariţiei: 2017; pagini: 536.
Mihai Buzea (n. 1971), absolvent de Litere (1996) și de master (2005), a fost profesor, vânzător de asigurări, colaborator la Academia Cațavencu (2005 – 2010). Reporter la Cațavencii (din martie 2010). Alte ocupațiuni: om la toate, plimbător de câini, traducător, baby-sitter, Moș Crăciun, fabricant de lucrări de diplomă, chelner, paznic de noapte. A mai lucrat ca bișnițar în anii ’90 (Praga, Istanbul, Cracovia), ca muncitor necalificat în anii 2000 (Budapesta, Paris, Lyon) și ca muncitor intelectual în București (copywriter). Odată cu deschiderea Marii Britanii (1 ianuarie 2014), a plecat la Londra, unde a învățat meseria de arborist. În 2015 și 2016 a continuat această muncă sezonieră, pe care o descrie în romanul-reportaj Gastarbeiter.
O carte superba, adevarata , reala, ocitesti pe nerasuflate si ai senzatia ca esti in mijlocul actiunii , odata cu personajele.
Bravo si la cit mai multe!!!!