cărţi pentru copii cronici recomandări

„Gheruță. Supereroul cu nouă vieți”: aventură și lecții despre prietenie într-o carte pentru copii

Este întotdeauna frumos să descoperim poveștile care sunt aproape de noi, cele din care putem extrage lecții pe care să le aplicăm imediat, fragmente care să ne modeleze viața mai frumos și să educe empatia copiilor noștri. Literatura joacă un rol important în această privință.

La Editura Galaxia Copiilor, parte a Grupului Editorial ALL, a apărut recent un nou personaj poznaș inventat de autoarea pentru copii Cristina Elena Gheorghiu și transpus în desene de designerul grafic și ilustratorul Florin Gheorghiu: Gheruță. Supereroul cu nouă vieți. Pornim astfel într-un fel de călătorie în jurul casei, căci motanul cu nouă vieți va trece prin nenumărate aventuri fără să se aventureze prea departe, cu o mică excepție.

Ar mai fi de precizat că poveștile pe care le scrie Cristina Elena Gheorghiu au întotdeauna în centrul lor o candoare aparte, venind totodată la pachet cu importante lecții de luat mai departe de către cititorii mai mici sau mai mari. Motanul Gheruță va descoperi un mister extraordinar care are legătură cu bucuria pe care o aduce oamenilor prin simpla sa prezență.

Motanul portocaliu primește, înainte de toate, lecții de viață de la mama lui, urmându-și mai apoi propriul drum, separat de frații săi. Va fi adoptat de micul Andrei, cel care îl va îndrăgi foarte tare din prima secundă. Micul și temătorul Gheruță nu va reuși să se joace însă de la bun început cu puștiul care abia aștepta să pună la cale jocuri diverse și să exploreze curtea cu noul său prieten.

Trebuie știut și că motanul Gheruță aflase de la mama lui că poate zări aura celorlalți oameni și acest dar îl poate ajuta să le citească mai bine intențiile, să descopere în ce măsură are lângă el oameni buni. Îi va fi greu să se apropie de noua sa gazdă, Andrei, cel cu aura în toate culorile curcubeului, dar va descoperi în cele din urmă că pot fi cei mai buni prieteni.

Până atunci însă descoperă, nu fără tristețe, cât de ușor își pierde viețile atunci când nu e atent, când se aventurează acolo unde există pericole. Mai mult de atât, pentru că e înzestrat cu acest dar, el pierde câte două vieți deodată. Își dă seama, în scurt timp, că e nevoie să învețe să fie un pic mai curajos, mai descurcăreț, mai priceput la tot ce înseamnă viața de motan. Astfel, când află că există un loc în care poate învăța toate aceste lucruri, Academia Tomas Miorlăiescu, nu va sta pe gânduri și va obține rezultate foarte bune:

„Gheruță a fost un elev atent și conștiincios. A învățat repede să se urce în viteză în copaci, dar și cum să coboare în siguranță de acolo. A învățat să sară drept în sus, ca și cum ar fi avut niște arcuri la pernuțe, dar și cum să cadă în picioare. A învățat cât de importantă era coada lui atunci când mergea în echilibru pe un gard, dar și ce rol aveau mustățile, pe care le putea folosi pe post de antene pentru a simți orice mișcare”.

Bucuros și mândru de noua sa experiență, trecut prin mai multe peripeții care îl călesc, se întoarce la familia adoptivă și descoperă, în scurt timp, că se poate împrieteni cu micul Andrei care îl iubea nespus:

„Motanul puse o lăbuță pe Andrei, pe urmă încă una. Apoi se urcă pe el cu totul, i se așeză pe piept și începu să toarcă. Gheruță își amintea că așa îl liniștea pe el mama, când era un biet pui mic și înspăimântat: torcea lângă el și-i spăla blănița”.

Iar acum urmează cea mai mare descoperire făcută de motanul Gheruță: de fiecare dată când aduce bucurie oamenilor, motănelul primește înapoi o nouă viață, marcată pe una dintre pernuțele lăbuțelor prin cifre pe care doar pisicile le pot vedea:

„Faptele lui bune aveau legătură cu bucuria oamenilor. Dacă îi ajuta într-un moment greu sau le alina suferințele, abia atunci primea în dar o viață.

Gheruță luă o hotărâre importantă în clipa aceea: va deveni un supererou în toată puterea cuvântului! Va ajuta oamenii, îi va păzi, îi va înveseli și le va oferi alinare întotdeauna”.

Noua sa descoperire îi dă curaj, iar una dintre lecțiile importante e cea a perseverenței în fața obstacolelor. Chiar dacă nu era cel mai priceput motănel și risca să se accidenteze, a învățat, și-a făcut noi prieteni și a descoperit că poate fi unul dintre cei mai curajoși pisoi. Acum se poate aventura fără teamă dincolo de curte, având cu sine cunoștințele necesare și abilitățile dobândite la Academia Tomas Miorlăiescu, dar și în urma interacțiunilor cu ceilalți.

Gheruță se dovedește a fi astfel un motan prietenos, bucuros întotdeauna să-i ajute pe ceilalți și gata de joacă. Pentru că, în cele din urmă, va descoperi bucuria de a intra în jocurile lui Andrei, de a-i ataca soldățeii de plastic, de a se culcuși în brațele sale, de a nu se mai teme de vrăbii, de a nu se mai teme de motanul din vecini care îi lăsase un mesaj de amenințare prin acele scrisori invizibile pe care doar pisicile știu să le „scrie”.

Va simți și fiorii primei iubiri, căci Gheruță crește și descoperă că viața poate fi din ce în ce mai frumoasă. Mai mult, pornește spre noile sale aventuri, alături de micul Andrei, hotărât să aducă bucurie celor din jur, iar asta, fără îndoială, e ceea ce și-ar propune doar un supererou adevărat!

Descoperiți, așadar, magia din viața pisicească alături de cei mici și de supereroul Gheruță, urmărind și aventurile șoricelului Năsuc, în seria semnată de aceeași autoare și publicată de Editura Galaxia Copiilor. Lectură plăcută!

Cristina Elena Gheorghiu, „Gheruță. Supereroul cu nouă vieți”, ilustraţii: Florin Gheorghiu, Editura Galaxia Copiilor, anul publicării: 2022, nr. pagini: 64

Puteţi să cumpăraţi cartea de la:

despre autor

Mihaela Pascu-Oglindă

Scriitoare şi critic literar, absolventă a Facultăţii de Limbi și Literaturi Străine și a masteratului de Teoria și Practica Editării de Carte, Universitatea București.

A debutat cu poeme în antologie în 2015 și cu proză scurtă în antologia „Cum iubim”, Vellant, 2016. Primul roman, „Camera de probă”, a apărut în 2017 la Editura Eikon, urmat de „Memoria corpurilor” în 2018 și volumul de poezii „Mijloace nefaste de supraviețuire” (2021).

Din octombrie 2019 a înființat clubul de lectură CititOARE care se organizează lunar. Cronicile de carte apar pe citestema.ro și în Suplimentul de cultură.

scrie un comentariu