polirom.ro

Editura Humanitas Fiction publică în colecţia Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, o nouă carte semnată de surprinzătoarea Guzel Iahina. Romanul „Copiii de pe Volga” o aduce din nou în atenţie pe scriitoarea rusă, după formidabilul „Zuleiha deschide ochii”, publicat tot la Humanitas Fiction, în 2018.

Marele Premiu Ivo Andrić 2019; Premiul Bolșaia Kniga 2019; Traducere de Luana Schidu; nr. pagini: 448

Guzel Iahina a fost în România, pentru a prezenta romanul său de debut, „Zuleiha deschide ochii”, şi a rămas impresionată de impactul cărţii sale. De aceea, le transmite cititorilor români un mesaj video, prin intermediul Editurii Humanitas Fiction, un mesaj care să-i apropie pe aceştia de noua sa carte.

https://www.facebook.com/humanitas.fiction/videos/2395182843915307/

Despre carte

Iakob Ivanovici Bach, profesor în satul german Gnadental de pe Volga, duce o viață simplă, anonimă. Într-o zi, este chemat pe celălalt mal al fluviului ce „împarte lumea în două“ să-i dea lecții unei tinere fragile și timide, Klara, fiica unui straniu personaj Udo Grimm. Nu e deloc surprinzător că între cei doi se înfiripă o poveste de iubire. Este însă singurul fapt previzibil din acest roman amețitor, căci în clipa următoare istoria dă năvală, răsturnând reguli și destine, realitatea capătă accente supranaturale, adevărul nu mai este același și totul se topește într-o grandioasă epopee din ritmul căreia nu te mai poți desprinde.


Romanul „Copiii de pe Volga” este disponibil la precomandă, cu livrare începând cu 1 aprilie 2020, aici:


Despre scriitoare

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele NevaOktiabrSibirskie ogni etc. În 2015 publică primul roman, Zuleiha deschide ochii (Zuleiha otkrîvaet glaza; Humanitas Fiction, 2018). Inspirat din relatările bunicii ei, o învățătoare tătară care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia, romanul s-a bucurat imediat de un succes răsunător și a primit mai multe premii prestigioase. În Rusia, în 2015: Bolșaia Kniga (Marea Carte), Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi; Premiul Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) și Premiul Zviozdnîi Bilet (Bilet spre stele) al Festivalului Aksionov. A fost finalist la Russkii Buker (Booker Rus), în 2016 i s-a acordat Premiul Cyrano, iar în Franța a apărut în 2017 și a primit Premiul revistei Transfuge. A fost, de asemenea, finalist la Premiul Médicis Étranger. Cel de-al doilea roman al său, Copiii de pe Volga (Deti moi; Humanitas Fiction, 2020), publicat în 2018, a câștigat în anul 2019 Bolșaia Kniga — Premiul al treilea și Premiul cititorilor – Locul întâi, precum și Marele Premiu Ivo Andrić în Serbia. Romanele lui Guzel Iahina sunt în curs de traducere în peste patruzeci de țări.

carturesti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here