Ierbar – Andrei Dósa

0
359
libris.ro

 

Editura Polirom; anul apariţiei: 2018; pagini: 192
Editura Polirom; anul apariţiei: 2018; pagini: 192

Ierbar este o călătorie în lumea tinerilor de azi. Nu neapărat reprezentativi, nu neapărat ieşiţi din comun. Am folosit un fel de arhetipuri: regizorul, hackerul, filozoful, scriitorul şi o fată, prietena lor. Aceste arhetipuri le-am încărcat apoi cu trăiri pe care le-am avut sau aş fi vrut să le am. Am furat gesturi de pe stradă, fizionomii din cluburi, feluri de a vorbi înscrise în cercul în care se învârte cuiul şi le-am atribuit celor patru personaje şi altora întâlnite pe parcurs, episodice.

La un moment dat, cineva face o şezătoare ca-n Hanul Ancuţei, numai că în romanul meu lucrurile nu sunt povestite doar pentru a fi povestite. Cel mai bun povestitor primeşte un premiu. Dar n-o să aflăm niciodată cine e câştigătorul. Pentru că în lumea acestor tineri, lucrurile nu mai au miză.

Dragostea nu pare să aibă nicio miză, nici cariera artistică sau profesională, nici banii neapărat. Important e să go with the flow. Şi prietenia e importantă, dar ea nu trebuie niciodată susţinută cu entuziasm.

În Ierbar, personajele caută mereu extazul chimic, dar atunci când foloseşti potenţiatoare chimice, lucrurile sunt ceva mai greu de ţinut în frâu. Schimbările sunt bruşte, din starea de bine poţi cădea dintr-o dată în paranoia şi anxietate. Uneori, schimbările pot deveni periculoase, uneori pot surveni crize. Fără ca ele să lase urme ireversibile. A doua zi, petrecerea continuă cu o incizie curată în realitate.” – Andrei Dósa

 

Cumpără cartea: libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, libhumanitas.ro, polirom.ro.

 

Andrei Dósa s-a născut în 1985, la Braşov. A publicat volumele de poezie Când va veni ceea ce este desăvârşit (Editura Tracus Arte, 2011), American Experience(Editura Cartea Românească, 2013), Nada (Editura Pandora M, 2015) şi Adevăratul băiat de aur (Casa de Editură Max Blecher, 2017). A tradus mai multe cărţi din engleză şi maghiară. În anul 2017 a fost unul dintre cei zece scriitori incluşi în programul New European Voices, coordonat de platforma Literature Across Frontiers. În prezent, este redactor al revistei Poesis International. (polirom.ro)
elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here