comunicate de presă evenimente

Ion Vianu, laureatul premiului „Romulus Rusan” pe anul 2022, pentru „Investigații mateine. Amintiri”

scris de citestema.ro

Joi, 6 aprilie 2023, în sala de conferințe a reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din București, a avut loc ceremonia de decernare a premiului „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2022. Laureatul acestei ediții este Ion Vianu, pentru volumul Investigații mateine. Amintiri, apărut la Editura Polirom, în seria de autor dedicată.

Finaliștii acestei ediții, alături de Ion Vianu: Ioana Bentoiu, Sabina Fati, Monica Pillat, Alexandru Teodorescu. Mai multe detalii, aici. Înregistrarea ceremoniei de decernare a premiului, aici. Fotografii de la eveniment, aici.

Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Juriul celei de a doua ediții a Premiului „Romulus Rusan”: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide.

Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.

Câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Dorian Galbinski (Dorian Galor).

Investigații mateine. Amintiri, Seria de autor Ion Vianu, Editura Polirom, 2022

În cele două părți, „Investigații mateine” și „Amintiri”, volumul reunește două dintre temele predilecte ale scriitorului: literatura și memorialistica. Prima parte cuprinde două eseuri dedicate lui Mateiu I. Caragiale și romanului Craii de Curtea-Veche, în care Ion Vianu analizează în profunzime atât autorul, cât și opera, valorificându-și cunoștințele psihanalitice. A doua parte conține texte autobiografice, în care scriitorul revine în trecut, rememorând anii premergători exilului său și atmosfera acelor vremuri în „Exercițiu de sinceritate”, punctând principalele etape din viața Regelui Mihai în „Elegie pentru Mihai” sau povestind despre o reprezentație remarcabilă a lui George Enescu în „Oedip la Cumpătu”.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

1 comentariu

  • Binemeritat acest premiu de către Ion Vianu, un tip de intelectual pe cale de dispariție: rațional, echilibrat, înțelegându-și cu afabilitate limitele, deopotrivă ale celui care gândește, reflectează, adică intelectualul și ale omului, pur și simplu. Înrudirea în spirit cu Romulus Rusan este evidentă: același profil apolinic, pe care trebuie spus că Ion Vianu l-a moștenit de la ilustrul său tată, esteticianul și literatul Tudor Vianu. Cu siguranță, profesia de medic psihiatru a contribuit din plin la forjarea unei spiritualități deosebite. Dar și în această privință Ion Vianu este o excepție: într-un regim care a instrumentat politic și psihiatria, autorul lui Amor intellectualis a înțeles, cu riscul renunțării la un viitor autohton călduț, să denunțe dictatura, abuzurile, anomia.

scrie un comentariu