Iulian Ciocan – fragment dintr-un roman în lucru

0
18
litera.ro

L-am descoperit pe Iulian Ciocan în vara lui 2012, când am citit, la cinci ani de la apariție, “Înainte să moară Brejnev”, o colecţie de nouă proze scurte (Editura Polirom). Îl numeam atunci “un prozator basarabean cel puţin onorabil” şi îi remarcam umorul amar, cu ajutorul căruia “comenta” pe marginea unor evenimente din Moldova de la sfârşitul anilor 70.

Anul trecut, m-am întors la el odată cu “Iar dimineaţa vor veni ruşii” (Polirom), roman în care şi-a mutat orizontul temporal, orientându-se către Republica Moldova din 1995. Din nou, mi-a plăcut cursivitatea poveştii şi modul în care, cu mult umor şi ironie, a reuşit să facă realitatea de acolo accesibilă cititorilor.

Încă nu am citit “Tarâmul lui Saşa Kozak”, romanul său publicat la Tracus Arte, dar sunt convins că Iulian Ciocan e unul dintre scriitorii de limba română care merită atenţie.

L-am rugat să-mi trimită un fragment scris de mână şi a ales începutul viitorului său roman, la care scrie în prezent. Titlul provizoriu este “Crăpătura”. 🙂

iulianciocan

Sexagenarul Nistor Poloboc, un bărbat trupeş, pleşuv, cu barbă sârmoasă şi căruntă, se întorcea într-o dispoziţie bună acasă cu maşina de serviciu. Nistor Poloboc era Şeful Direcţiei Arhitectură-Urbanism-Fond Funciar a Primăriei Chişinău şi fusese la un chiolhan de pomină, cu lăutari şi cocote, ce desăvârşise o zi reuşită în care luase trei mii de euro şpagă. După lungi şi obositoare tratative, cinovnicul pleşuv îi dăduse o autorizaţie de construcţie unui barosan insistent care visa de multă vreme să facă o benzinărie într-un colţ de parc curat. Iar acum, vesel şi uşor aghesmuit, Nistor Poloboc se gândea cum să cheltuiască mai bine banii câştigaţi, uitându-se din când în când pe geam la străzile pustii ale oraşului nocturn care-şi vânturau agale gunoiul în aşteptarea măturătorilor matinali.

 

Iulian Ciocan s-a născut la 6 aprilie 1968 (Chişinău). Este prozator, publicist şi critic literar. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Transilvania” din Braşov în 1995. În 2007, la Editura Polirom i-a apărut romanul Înainte să moară Brejnev, tradus în cehă, iar în 2011 a publicat la Editura Tracus Arte romanul Tarâmul lui Saşa Kozak, tradus în slovacă şi în franceză. E prezent cu un fragment din cel de-al doilea roman în antologia lui Aleksandar Hemon Best European Fiction 2011 (Dalkey Archive Press, SUA). Invitat, în aprilie 2011, la New York, la festivalul literar PEN World Voices. Este comentator al postului de radio Europa Liberă din 1998. În 2015, la Editura Polirom a publicat romanul Iar dimineaţa vor veni ruşii. A mai publicat proză în reviste din SUA, Belgia, Germania şi Brazilia, doua cărţi de critică literară şi opt volume de publicistică. Membru PEN-Club, Republica Moldova. (©Polirom)

Sursa foto Iulian Ciocan: archiv.literaturenights.eu

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here