Mâine seară, începând cu ora 19, Librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui o întâlnire cu John Simenon, fiul îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon. Întâlnirea face parte dintr-un turneu de promovare dedicat cărților acestui foarte citit autor de literatură polițistă. Între aeroporturi, John Simenon (născut în 1949) a fost amabil să răspundă, chiar și foarte pe scurt, câtorva întrebări.
– Domnule Simenon, tatăl dvs. a murit într-un an important pentru istoria României, 1989. Țara noastră, pe care o vizitați acum, s-a transformat foarte mult în cei 27 de ani. Pe de altă parte, comisarul Maigret, personajul inventat de Georges Simenon, a mers mai departe, fiind astăzi poate chiar mai celebru decât la dispariția creatorului său. Cât de costisitoare este munca de promovare a operei tatălui dumneavoastră?
După cum probabil vă aşteptaţi, munca aceasta îmi solicită multă energie și foarte mult entuziasm.
– Înțeleg că vă aflați într-un turneu în care vorbiți despre tatăl dumneavoastră în Europa de Sud-Est. Credeți că sunt țări sau regiuni în care Georges Simenon este mai bine receptat decât în altele? Dacă da, de ce?
Simenon este mai bine cunoscut în Europa, și cel mai tare în Italia, unde am fost recent, dar nimeni nu înțelege de ce. Pot să spun că se constată un interes în creștere și în Statele Unite, interes care sperăm să fie și mai puternic cu noua serie TV Maigret, în care joacă Rowan Atkinson.
– România nu este o țară prea fericită din punctul de vedere al consumului de carte. Statisticile ne arată la coada Europei în această privință. De ce este importantă România pentru dumneavoastră?
Nu neapărat țările sunt importante pentru mine, ci mai degrabă cititorii, indiferent unde ar trăi. Iar dacă am posibilitatea să-i cunosc, în evenimente de genul celui din România, nu pot decât să mă declar fericit.
– Tatăl dvs. a scris enorm de mult. Incredibil de mult. Se spune că era capabil să scrie chiar și 80 de pagini pe zi. Cum îl percepeați în copilărie pe tatăl dumneavostră? Avea timp să vă fie tată?
Avea, și se considera în primul rând tată, și era întotdeauna disponibil pentru copiii săi, pentru că lucra mai mult când noi eram la școală.
– Georges Simenon a avut o viață aventuroasă. Când spun asta, mă gândesc în special la relațiile sale extraconjugale și la numeroasele călătorii… Vă propun un exercițiu de imaginație: să zicem că ați putea să schimbați ceva din biografia sa. Ce anume ați schimba?
Nimic. A fost viața lui, nu a mea.
La întâlnirea de mâine seară, organizată de Editura Polirom și Delegația Valonia-Bruxelles, vor mai participa scriitoare Daniela Zeca-Buzura și Nicolae Constantinescu, traducătorul cărților lui Georges Simenon în România, Eric Poppe, delegat Valonia-Bruxelles la București, și Adrian Șerban, director editorial Polirom.
Discuția va avea loc în limbile română și franceză, cu traducere simultană, și va fi moderată de Mihaela Dedeoglu, realizator Radio France International, România.
Georges Simenon (1903-1989) a scris peste 200 de romane, traduse în peste cincizeci de limbi, dintre care 77 de romane şi 28 de povestiri avîndu-l drept personaj principal pe celebrul Maigret. Pînă astăzi, cărţile sale au fost vîndute în peste 850 de milioane de exemplare în întreaga lume.
John Simenon s-a născut în 1949 în Tucson (SUA). Este al doilea din cei 4 copii ai lui Georges Simenon. După un MBA la Harvard, lucrează în industria cinematografică și devine vicepreședintele 20th Century Fox International la Londra, apoi la Los Angeles, este producător independent și director operațional pentru America de Nord al Studio Canal+. Din 1995, John Simenon gestionează drepturile de autor ale tatălui său.
Editura Polirom a lansat în anul 2007 Seria Maigret, serie ce cuprinde cele mai reușite romane polițiste ale scriitorului belgian, avîndu-l în centru pe celebrul comisar Maigret, și în care au apărut pînă în prezent nu mai puțin de 81 de volume.
De asemenea, începînd cu anul 2013, Polirom a lansat proiectul editorial Integrala Maigret – 75 de romane şi 28 de povestiri reunite în 10 volume. Cititorii pasionați de literatura polițistă pot găsi pe www.polirom.ro și în librării primele șase volume din Integrala dedicată unuia dintre cei mai îndrăgiți detectivi, personajul-fenomen Maigret, care continuă să fascineze.
scrie un comentariu