recomandări scriitorii, despre cărţile lor

José Luís Peixoto, despre „Autobiografia”, romanul scris în amintirea lui José Saramago

La zece ani de la moartea lui José Saramago, portughezul José Luís Peixoto a publicat „Autobiografia” (în România la Editura Pandora M), o carte în care realitatea se împleteşte cu ficţiunea. Peixoto nu are cum să uite că în 2001 a câştigat premiul care poartă numele idolului său literar, Saramago, astfel că „Autobiografia” este ca un omagiu adus celui care câştiga Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1998.

„Viața mea s-a schimbat radical după ce l-am cunoscut pe José Saramago”, a spus José Luís Peixoto. „E foarte greu să-mi imaginez povestea vieții mele în afara prezenței lui. Romanul aceasta este dovada recunoștinței pe care i-o port. În același timp, este o reflecție asupra influenței literare, asupra paternității, o temă foarte prezentă în cărțile mele. Și, bineînțeles, asupra scrisului. Scrisul este viața.”

Peixoto l-a întâlnit pe Saramago pe când avea 26 de ani. „În acea perioadă, nu aveam nicio certitudine cu privire la cariera mea de scriitor”, a declarat Peixoto pentru elcultural.com, amintindu-şi de faptul că Saramago însuşi avusese dificultăţi la începutul carierei sale. După ce a publicat Terra do Pecado (1947), primul său roman, Saramago a avut cinci-şase încercări nereuşite şi a aşteptat foarte mulţi ani până să dea spre publicare un nou titlu.

„Autobiografia” porneşte chiar de la întâlnirea, în Lisabona anilor ’90, dintre un tânăr scriitor, aflat într-o criză existenţială, şi un mare scriitor, mai vârstnic: José Saramago. A-ţi folosi idolul ca personaj chiar e o chestiune foarte dificilă, mai ales când acel idol are foarte mulţi admiratori în toată lumea. „A fost foarte greu să aşez corespunzător personajul Saramago în toate situaţiile pe care mi le-a cerut romanul. Dacă el pare uneori fragil, asta vine din faptul că nu am vrut să-i răpesc din trăsăturile umane, iar Saramago, cu punctele lui forte şi cele slabe, a fost până la urmă o persoană, înainte de a fi scriitor”.

Peixoto îşi aminteşte cu mare plăcere de întâlnirile sale cu Saramago şi de răbdarea acestuia faţă de textele sale: „M-a frapat atenţia pe care mi-a acordat-o. Eram totuşi un scriitor cu un singur roman – era posibil să nu mai exist ca scriitor după acea primă carte. Totuşi, el, la 80 de ani, şi la trei ani după ce câştigase Nobelul, a găsit timp să-mi citească textele şi să le comenteze.”

„Saramago de care-mi amintesc era foarte convingător”, a mai declarat José Luís Peixoto pentru elcultural.com. „Romanul pe care l-am scris sugerează că el a avut momentele sale de îndoială, de ezitare, însă eu nu l-am cunoscut aşa. Scriitorul cu care am ajuns eu să vorbesc era sigur pe el şi cu un magnetism extraordinar.”

„José Luís Peixoto este una dintre revelațiile cele mai surprinzătoare ale literaturii portugheze”, spunea cândva José Saramago.

„Autobiografia”, romanul despre întâlnirea dintre cei doi José, a fost publicat în noua colecţie a Editurii Pandora M, Anansi.

Puteţi cumpăra cartea de la:


Sursa foto scriitor: thebookswelove.wordpress.com

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu