elefant.ro

Miercuri, 20 iunie, ora 19:00, la Tramvaiul 26 (Str. Cercului nr. 6, București), va avea loc o lectură din volumele „kirilă” de Teodor Dună, Editura Tracus Arte (2017), și „Insectarul Coman” de Dan Coman, Editura Charmides (2017). Moderatori: Cătălina Matei și Andra Rotaru.

„Ludicul și carnavalescul nu sînt altceva decît minunate uși false, uși ale iluziei, pictate cu o minuțiozitate de grafică japoneză pe pereții transparenți ai literaturii. Adevăratul kirilă, adevăratul Teodor Dună iese din casă cu gîndul la apocalipsă. Iar aceasta este cu atît mai cutremurătoare, cu atît mai destabilizatoare cu cît se petrece între patru pereți, în 45 de metri pătrați, și ne atinge pe toți.” (Cezar Gheorghe)

Teodor Dună (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat volumele: trenul de treieşunu februarie, Editura Vinea (2002 – Premiul Național Opera Prima „Mihai Eminescu”); catafazii, Editura Vinea (2005), de-a viul, Editura Cartea Românească (2010), Der lärm des fleisches (trad. de Georg Aescht), Edition Solitude, Germania (2012), obiecte umane, Editura Cartea Românească (2015 – Premiul Cartea de poezie a anului 2015, Gala Tinerilor Scriitori), kirilă, Editura Tracus Arte (2017). Selecţii din poemele sale sunt traduse în franceză, engleză, suedeză, spaniolă, bulgară, maghiară.

„Acest Dan Coman, poet și prozator bistrițean închis în propria poezie ca un scafandru într-un acvariu, este poate creatorul celui mai coerent și mai consecvent mediu poetic din literatura noastră de după convențional alesul an 2000. Așezat la intersecția neoexpresionismului cu suprarealismul (așa cum s-a observat de nenumărate ori), el reușește să contopească cele două forme de expresie poetică într‑un melanj personal, legat definitiv de numele său, pe care-l exploatează cu autoironie amară. Am senzația din ce în ce mai pregnantă că Dan Coman este genul de poet care decupează din cînd în cînd fragmente dintr-un text interminabil, aflat în flux continuu, și pe care‑l muzicalizează și-l predă cu regret hîrtiei.”  (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Dan Coman s-a născut la 27 iulie 1975 în localitatea Gersa, județul Bistrița- Năsăud. A debutat cu volumul anul cîrtiței galbene, Editura Timpul, Iași, 2003. Au urmat volumele: ghinga, Editura Vinea, București, 2005, Dicționarul Mara, Editura Cartier, Chișinău, 2009,  Insectarul Coman (Editura Charmides, 2017). În 2004 obține Premiul Național de poezie ,,Mihai Eminescu” pentru Debut și Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. În anul 2010 a primit Premiul pentru poezie Radio România Cultural, iar în 2011 Vilenica Crystal Prize, Slovenia. A publicat și volumele de proză Irezistibil (Cartea Românească, 2010), Parohia (Cartea Românească, 2012), Căsnicie (Polirom, 2015). În 2010 îi apare în limba germană antologia de poeme ghinga, Edition Solitude, traducere de Georg Aescht. Textele sale sunt prezente în antologii din România, Suedia, Franța, SUA, Serbia, Ungaria, Slovenia, Canada.

elefant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here