Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 29 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris, tradus în limba română de Luana Schidu, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.
Roman bazat pe incredibila poveste adevărată a slovacului Lale Sokolov, tatuator la Auschwitz-Birkenau, și a Gitei, femeia pe care a iubit-o, cartea lui Heather Morris s-a vândut în peste un milion de exemplare în doar nouă luni de la apariție (ianuarie-septembrie 2018).
Vor prezenta cartea criticul literar Tania Radu, alături de scriitorii și jurnaliștii Ioana Bâldea Constantinescu și Radu Paraschivescu. Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.
Tatuatorul de la Auschwitz este romanul cel mai bine vândut în Marea Britanie și Irlanda în 2018. Tradus deja în peste 35 de țări, cartea a devenit bestseller în SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Olanda, Portugalia, Ungaria, aflându-se în topul unor publicații prestigioase ca Sunday Times, New York Times, Sunday Times, Saturday Times, The Northern Eco.
Tatuatorul de la Auschwitz se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tätowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înțelege că aceasta poate fi șansa lui să supraviețuiască, deși trebuie să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluiește astfel. Dar într-o zi reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita. Atât e de ajuns ca ea să devină raza de lumină care îl ghidează în întunericul nesfârșit. Tânăra nu vrea să spună mai nimic despre sine, de parcă nesiguranța viitorului pune sub semnul întrebării chiar și existența trecutului. Iubirea se înfiripă în cele mai vitrege condiții, iar Lale îi face Gitei o promisiune: va veni o vreme în care vor fi liberi, învingând ororile lagărului șI moartea.
„Această carte va fi citită și peste o sută de ani.“ ˜– Jeffrey Archer
„Istoria lui Lale și a Gitei demonstrează că nu există loc pe lume în care iubirea să nu poată învinge.“ – Il Mattino
„Un roman vindecător despre dragoste și altruism.“ – The Times Literary Supplement
„Tatuatorul de la Auschwitz spune povestea adevărată a lui Lale și a Gitei Sokolov, doi evrei slovaci, doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri ieșite din comun, cărora li s-au luat libertatea, demnitatea, familiile, și chiar și numele le-au fost înlocuite cu numere.“ ˜– The Irish Times
Heather Morris l-a cunoscut pe Lale Sokolov în 2003 și prima formă a poveștii lui s-a constituit într-un scenariu cu care autoarea a câștigat International Independent Film Awards în 2016. Impulsionată de succesul avut și de părerile celor care au citit scenariul în cadrul competiției, l-a rescris ca roman. Apărut în ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz cunoaște un succes fulminant, fiind nominalizat în Marea Britanie la prestigiosul Specsavers National Book Award. Sincronicity Films a cumpărat drepturile de ecranizare, iar lansarea seriei TV este proiectată pentru ianuarie 2020, spre a marca cea de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz.
Heather Morris s-a născut la Te Awamutu, în Noua Zeelandă. Și-a început studiile universitare la Canterbury University, în 1986, iar după ce s-a mutat în Australia, la Melbourne, le-a finalizat la Monash University, în 1991. Din 1995 până în 2017 a lucrat în cadrul Departamentului de asistența socială al Monash Medical Centre din Melbourne. În 1996 s-a înscris la un curs pentru scenariști profesioniști la Australian College of Journalism. A urmat apoi mai multe workshopuri și seminare de scenaristică, atât în Australia, cât și în Statele Unite. Apărut în ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz (The Tattooist of Auschwitz) constituie debutul său literar. În prezent, scriitoarea lucrează la un nou roman.
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealibile prin eventbook.
scrie un comentariu